Şiddet Sahneleri Seyirciyi Bayılttı!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kışkırıtıcı, cinsellik vefft107_mf7175143 şiddet içeren hayli yoğun etkisi olan oyun metinleriyle tanınan İngiliz yazar Sarah Kane’in ‘Cleansed’ adlı oyunu Londra  seyircisini kelimenin gerçek anlamıyla şoke etti. ‘Cleansed’in Londra’daki National Theatre’da salı günü yapılan öngösterimindeki seks, vahşet, işkence ve tecavüz sahneleri beş izleyicinin bayılmasına neden oldu. Hürriyet’ten Birce Bora’nın haberine göre National Theatre yetkilileri yaklaşık 40 izleyicinin de şiddet içeren sahnelere tahammül edemeyerek tiyatroyu erken terk ettiğini açıkladı.
28 yaşında hayatına son veren Sarah Kane’in oyununu yönetmen Katie Mitchell sahneliyor. Sorgu merkezine çevrilmiş bir üniversite kampüsünde geçen ‘Cleansed’ bir dizi uyumsuz karakterin aşklarını kanıtlayabilmeleri için işkenceye tabi tutulmalarını anlatıyor.
Oyun boyunca bir karakterin dili koparılıyor, bir başka karakterin elleri kesiliyor, oyuncular elektroşoka maruz bırakılıyor, bir kadının vücuduna zorla erkek cinsel organı naklediliyor ve birçok karakter de cinayete kurban gidiyor ya da intihar ediyor.

Yönetmen Katie Mitchell, ‘Cleansed’in içerdiği dayanılması güç sahnelerin oyuncuları da derinden etkilediğini ve provalar boyunca oyundaki karanlığı dengelemek için bol bol gülmeye çalıştıklarını söyledi.
Daily Telegraph gazetesine konuşan Mitchell, Britanya halkının kadınlar tarafından yazılmış ve zorlu temalara odaklanan oyunlarla baş etmekte daha başarılı hale gelmesi gerektiğini söyledi. National Theatre’ın yeni sanat direktörü Rufus Norris ise, kadınlar tarafından yaratılmış eserlere ağırlık verme kararı aldığı için bu oyunun izleyici ile buluştuğunu dile getirdi.

Uzmanlar, ilk kez 1998’de Royal Court tiyatrosunda izleyici ile buluşan oyunun bu yeni versiyonun ülke tarihinde en çok izleyicinin terk ettiği temsil olacağına inanıyor. Tiyatro eleştirmenleri ‘Cleansed’in 2014 yılında Shakespeare’s Globe tiyatrosunda sergilenen ve üç ayda 100 izleyicinin bayılmasına ya da fenalaşıp tiyatroyu terk etmesine neden olan ‘Titus Andronicus’ isimli oyununun rekorunu kıracağına inanıyor.
‘Cleansed’, 5 Mayıs’a kadar sahnelenmeye devam edecek.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.