Stanislavski Sunumu Boğaziçi Üniversitesi’nde Gerçekleşti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

iatp-gMimesis Haber / Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’ndan Duygu Dalyanoğlu ve Özgür Eren dün akşam İATP-G’li üniversite tiyatro topluluklarına Vasili Toporkov tarafından kaleme alınmış ve Jean Benedetti tarafından İngilizce’ye çevirilmiş Stanislavski Provada (Stanislavski in Rehearsal) adlı kitabının sunumunu yaptılar.

Toporkov’un Stanislavski’yle birlikte çalıştığı on bir yıllık dönemin canlı bir kişisel anlatısından oluşan kitabın sunumu üç bölüme ayrılmıştı. Giriş bölümünde Stanislavski dönemi ve oyunculuk sisteminin temel kavramları aktarıldı. İkinci bölümde 1932 yılında Moskova Sanat Tiyatrosu’ndaki Gogol’un Ölü Canlar eserinden uyarlanan prodüksiyonunun prova kayıtları üzerinden Stanislavski’nin çalışma yöntemi oyundan örneklerle sunuldu. Üçünce bölümde de Stanislavski’nin son projesi olan Tartüf (1938) prodüksiyonu prova kayıtları üzerinden sunum yapıldı.

Sunum kapsamında Stanislavski’nin rol aldığı karakterlerden bazı görseller ve Stanislavski’nin Tartüf prodüksiyonunda rol alan oyuncuları çalıştırırken çekilmiş, 1938 yılına ait kısa bir video da gösterildi.

Katılımın yoğun olduğu etkinliğe İATP-G’li üniversite tiyatro topluluklarından İstanbul Üniversitesi Fen Oyuncuları, Yeditepe Üniversitesi Oyuncuları, İTÜ Taşkışla Sahnesi ve Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’ndan öğrenciler katıldı.

Vasili Toporkov’un Stanislavski Provada (Stanislavski in Rehearsal) adlı kitabının Türkçesi halen yayına hazırlanmakta olup, önümüzdeki dönemde BGST Yayınları tiyatro dizisi kapsamında yayınlanacak.

Hekim Kılıç / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla