Afife Ödülleri 20 Yaşında

Pinterest LinkedIn Tumblr +

haldun dormen[İlker Gezici’nin Sabah’ta yayımlanan söyleşisinin bir bölümünü okuyucularımızla paylaşıyoruz.]

Sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kadın sanatçı Afife Jale’nin adını yaşatmak için Yapı Kredi tarafından 1996-1997 sezonundan beri düzenlenen ve tiyatromuzun Oscar’ı sayılan Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri için geri sayım başladı. Bu yıl 11 kategorideki adaylar, 4 Nisan’da açıklanacak. Ödül töreni ise 28 Nisan’da Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak. Afife Tiyatro Ödülleri’nin geldiği noktayı değerlendirmek ve bu yılki ödül töreniyle alakalı bilgi almak üzere hafta başında Yapı Kredi İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa, Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri Jüri Başkanı Doç. Dr. Merih Tangün ve Yapı Kredi Sanat Danışmanı Haldun Dormen ile Soho’da bir araya geldik.

ALTERNATİF TİYATRO ÖNEMLİ

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim. Bu yıl Afife’de Haldun Dormen adına özel ödül verilecek. Usta sanatçı bu fikre başta çok karşı çıksa da başından beri verdiği destek ve bu yoldaki ısrarlı mücadelesi nedeniyle Yapı Kredi tarafından ikna edilmiş. Bu yıldan itibaren kategorilere Haldun Dormen Özel Ödülü de eklenmiş oldu. Ödül; kişiye değil, yılın en başarılı komedi ya da müzikal oyununa verilecek. Özellikle son dört yıldır 75 kişilik salon sınırlamasının kaldırılıp alternatif tiyatroların da ödül sistemine dahil edilmesiyle farklı bir boyut kazanan Afife Ödülleri, sektörün en seçkin ve saygın yarışması haline geldi. Alternatif tiyatroları çok önemsediğini söyleyen Dormen, alternatif tiyatroların özellikle yönetmen ve yazar yetişmesi bakımından çok kıymetli olduğunu, sektöre büyük bir dinamizm kattıklarını ifade etti.

‘OYUNLARI İZLİYORUZ’

Afife’nin, Yapı Kredi’nin 20 yıldır desteğini alarak yoluna devam etmesi ve bu işbirliğinin yıllarca sürmesinin başlı başına bir başarı. Salih Başağa konuyla ilgili şöyle konuştu: “Yükümüz ağır ama sorumluluklarımızın farkındayız. Her geçen yıl üzerine koyarak ilerlemeye çalışıyoruz.” Bir oyunun aday olabilmesi için en az dokuz üye tarafından izlenmesi gerektiğini hatırlatan Başağa, jürideki puanlama sistemiyle ilgili de bilgiler verdi: “Jüri üyesi, oyunu seyrettikten sonra kurduğumuz online sisteme kendi özel şifresi ile girerek oyunu değerlendiriyor. Bu sistem haftalık olarak güncelleniyor. Oluşturduğumuz sistemle hiçbir üye kime ne kadar oy verildiğini göremiyor. O yüzden çok şeffaf ve güvenilir bir sistemimiz var.” Aynı zamanda Mimar Sinan’da akademisyenlik yapan Jüri Başkanı Doç. Dr. Merih Tangün ise önemli bir yanlışı düzeltti. Tangün, “Bize oyunları izlemiyorsunuz diye sitem ediyorlar… Kimse sitem etmesin. Haberleri bile olmuyor. Çünkü biz, davetiyeyle değil, parasını verip bilet alarak oyunları izliyoruz. Böylece tiyatroya da katma değer ve geri dönüşüm sağlıyoruz” dedi.

20 YILDA AFİFE’DE NELER OLDU?

  • Jüri üyeleri 20 yılda yaklaşık 2 bin farklı oyun izledi.
  • 1996-1997 ve 2015-2016 sezonları arasında toplam 78 özel ödül verildi.
  • Diğer kategorilerde ise 254 ödül dağıtıldı.
  • 20 yılda toplam 124 kadın ve 182 erkek sanatçı ödül aldı.
  • Bülent Emin Yarar, 2000, 2005 ve 2010 yıllarında En Başarılı Erkek Oyuncu ödülünü beş yılda bir alarak, en istikrarlı sanatçı oldu.
  • Online sistemin kurulduğu 2012-2013 tiyatro sezonundan bu yana toplamda 44 bin 522 oy kullanıldı.
  • 2000 yılından bu yana genç kuşak ödülünün verildiği Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nde bugüne kadar 16 genç sanatçı ödül aldı.

Devamı için tıklayınız.

Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.