Boğaziçi Üniversitesi’nde Brecht Atölyesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

atölyeMimesis Haber / Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu’nda, yürütücülüğünü Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’ndan Adnan Koç ve Fırat Güllü’nün üstlendiği Brecht Tiyatrosu: Kavramlar ve Uygulamalar adlı atölye gerçekleşti. İATG’li üniversite gruplarının katıldığı atölyede İstanbul Fen Oyuncuları, İtü Taşkışla Sahnesi, Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları ve Yeditepe Üniversitesi Oyuncularından yüz elli kişiyi aşkın katılımcı yer aldı.

Etkinliğin ilk bölümünde, Adnan Koç Brecht’in hayatı hakkında, Fırat Güllü ise Brecht’in tiyatro anlayışı hakkında birer sunum yaptılar. Sunumda Brecht’in üç farklı döneminde yazdığı oyunlardan, etkilendiği toplumsal olaylardan, birlikte çalıştığı müzisyen, oyuncu ve yönetmenlerin sanat anlayışı üzerine olan etkilerinden ve Brechtyen tiyatro kavramlarından bahsedildi.


Sunumun ardından gerçekleşen atölyede ise sunumda tanımlanan kavramların sahne üzerinde nasıl ele alınabileceği uygulamalı bir şekilde açıklandı. Brecht’in “Kafkas Tebeşir Dairesi” adlı oyunundan seçilen 3 sahnenin öykü ve fiziksel aksiyon akışı gruplara ayrılan katılımcılar tarafından çıkartıldı ve bu aksiyonların nasıl birer “gestus”a dönüştürülebileceği tartışıldı. Gruplar, seçilen sahnelerden ikişer fiziksel eylemi sergiledi ve bu sergilemeler sonrasında dramaturji, üslup ve icra tartışmaları yapıldı.

atölye2

Elif Karaman / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla