Devlet Tiyatrolarında Sürgün Genelgesi Çalışma Huzuru İçinmiş!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gazetemizde dün yayım47046lanan ‘Devlet Tiyatrolarında sürgün genelgesi’ başlıklı haberimize DT’den açıklama geldi. DT, genelgenin sürgün için değil, çalışma huzurunun sağlanması için yapıldığı savundu. Ancak, Devlet Tiyatroları Eski Genel Müdürü Tamer Levent, genelgenin hukuki olmadığını dile getirdi.

Genelgenin, DT sanatçıların tabii olduğu İdari Hizmet Sözleşmesinin 9’uncu maddesine göre hazırlandığının belirtildiği açıklamada, buna göre sanatçıların gerek görülecek bölgelerde kendilerine verilecek görevleri yerine getirmekle yükümlüğü olduğu savunuldu. Bazı tiyatro müdürlüklerinde sanatçı sayısının azlığı nedeniyle dışarıdan misafir veya mezun sanatçı istihdamına gidildiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu durumun kamuya ek bir maliyet getirdiği gibi, sezon içerisinde görev yapan- yapmayan sanatçılar arasında da çalışma huzurunun bozulmasına sebebiyet verdiği tespit edilmiştir. Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasının yanı sıra, kurumdaki çalışma barışı ve huzurunun sağlanması için Sanat ve Yönetim Kurulunca bu yönde oy birliği ile ilke kararı alınmış ve bölgelere duyurulmuştur.”

‘GENELGE HUKUKEN YANLIŞ’

Genelgeyi gazetemize değerlendiren Devlet Tiyatroları Eski Genel Müdürü Tamer Levent, bu kararın hukuken yanlış olduğuna dikkat çekti. 5 yıl zorunlu hizmetlerini yapan DT sanatçılarının istedikleri kentlere tayinlerini yaptırma hakkına sahip olduklarına dikkat çeken Levent, “Bu, 5441 sayılı Devlet Tiyatroları Kuruluş Kanunu ile 657 sayılı Kanun’un ilişkilendirilmiş olması sonucunda ortaya çıkmış bir haktır. Kaldı ki oyunculuk mesleğini yapan kişiler diğer memur meslekleriyle karşılaştırılamaz. Örneğin Van’da polis adeti az olduğu için oraya belli bir rakamı oluşturmak için tayin yapabilirsiniz ama oyunculuk görevi, tiyatroların yıllık repertuvarlarıyla ilgili ihtiyaç haline gelir. Yani oynanacak oyundaki kadın ve erkek sayısına göre ya da sahneye konulacak oyun sayısına göre belirlenir. Bu şartlarda tıpkı diğer devlet memurlarında olduğu gibi oyuncuların bölgeye tayin edilmesinin hiçbir anlamı yoktur” diye konuştu.

İHTİYAÇ VARSA KONUK OYUNCU OLABİLİR

Sahnelenecek oyunlarda ihtiyaç olduğu takdirde DT kadrosundaki oyuncuların konuk oyuncu olarak o ilde görevlendirilebileceğini söyleyen Levent, bu oyuncunun görevi bittiğinde kendi oturduğu ile geri döndüğünü aktardı. Oyunculuk mesleği ile diğer memurlukların karıştırılmasının bu tür teknik hatalara neden olduğunu belirten Levent “Genel müdürlük yaptığım dönemde Sivas Devlet Tiyatrosundaki bir oyuncu arkadaşımızı haftanın belli günlerinde Trabzon Devlet Tiyatrosunda oynamakla görevlendirmiştik. Bu arkadaşımız haftanın belli günleri Trabzon’a gidip sonra Sivas’taki oyununu oynuyordu. Devlet Tiyatrosu yönetimi, sanat kültürünü yaşama kültürü haline getirecek şekilde planlanmalıdır. Böyle planlanmadığı takdirde Türkiye’de doğru tiyatro kültürü de gelişemez. DT Genel Müdürlüğü bu kültürü korumak ve bu kültürle ilgili devamlılığı sağlamak üzerine kendi kültür mirasından yola çıkarak doğru hareket etmek zorundadır. Bu yüzden söz konusu uygulamamın gerçekleşmemesini diliyorum” diye konuştu.

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.