“Namus Cinayetinde Fail ve Kurban Aynı Kişi Olursa”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

dördüncü ayMimesis Haber / Konya Devlet Tiyatrosu 2015-2016 Tiyatro Sezonu’nda İsveçli yazar Björn Boström’ün yazdığı, Şaziye Dağyapan’ın çevirdiği Dördüncü Ay (Den fjarde manaden – Fourth Month) oyununu Konyalı seyircilerle buluşturmaya hazırlanıyor. Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü Alpay Aksum tarafından sahneye konan oyunda Ferdi Dalkılıç ve Esra Erdemir rol alıyor. Oyun, Türkiye prömiyerini 10 Mart’ta yapacak.

Dördüncü Ay, dünya prömiyerini yazarın kurduğu Odysseteatern tiyatrosunda yaptı ve Stockholm’deki saygın tiyatrolardan Teater Tre’de sahnelendi. Bu yapım, 2008 ve 2009 yıllarında birçok devlet kuruluşu ile yapılan işbirliği sonucu tüm ülkede turne yaptı. Turnelerde sosyal hizmet görevlileri ile seyirci arasında oyunla ilgili söyleşiler yapıldı. Oyun, ülkede ses getirdi; ulusal televizyonlar, radyolar ve gazetelerden yoğun ilgi gördü. Yapım, 2010 yılına kadar 11 000 seyirciye ulaştı. Yazar, oyunu, İsveçli bir film yönetmeni ile birlikte Alina adıyla sinemaya uyarladı. İsveç, Fransa ve Hollanda ortak yapımı olarak hayata geçen bu proje, 2014 yılında Rotterdam’da düzenlenen 31. CineMart festivaline seçildi.

Oyunda; kadına yönelik şiddetin en yaygın tezahürlerinden biri olan ve dil, din, ırk farkı gözetmeksizin tüm dünyada yaygın olarak işlenen namus cinayeti konusu işlenmekte.

Törenin bireyi, grupları ve mekânı aşan gücü ve baskısı, kız kardeşini öldürmekle görevlendirilmiş Ağabey’de simgeleşir. Töre çok güçlüdür, kuşatıcıdır. Sevgi bu kuşatmayı kırabilir mi? Ağabey’in bitmek bilmek ikilemi: Hem törenin taşıyıcısıdır, hem değildir; hem kız kardeşini öldürmek ister, hem istemez; hem sevgi doludur, hem de nefret. Ağabey, kız kardeşini öldürebilecek midir? Kız kardeş ağabeyini özgür bırakabilecek midir?

Yazan: Björn Boström

Çeviren: Şaziye Dağyapan

Rejisör: Alpay Aksum

Reji Yardımcısı: Ferdi Dalkılıç

Reji Asistanı: Hasan Tanılmış

Dramaturg: Şaziye Dağyapan

Dekor – Kostüm Tasarımı: Gözde Yavuz

Işık Tasarımı: Hakan ÖZDEMİR

Ses Tasarımı: Gürkan Çakıcı

Oyuncular: Ferdi DALKILIÇ, Esra ERDEMİR

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.