İzmir’in Yeni Markası: Kukla Günleri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

56d9870e18c7732f98554e711b[Mehmet Kurt’un Hürriyet’te yayınlanan haberinin bir kısmını paylaşıyoruz.] BU yıl 10’uncusu düzenlenen ve dünyanın en büyük kukla festivallerinden olan İzmir Uluslararası Kukla Günleri, görkemli bir törenle sanatseverlerle buluştu.

İzmir Uluslararası Kukla Günleri Festival Direktörü Selçuk Dinçer, İzmir’i sanat kenti yapma hedeflerine gün geçtikçe yaklaştıklarını belirterek ilk yaptıklarında 4 ülkeden 5 kukla tiyatrosuyla gerçekleştirirken şimdi ise 32 ülkeden 58 kukla tiyatrosu grubu geldiğini belirterek, “Geçtiğimiz yıl 63 bin seyirciye ulaşmıştık. Bu yıl 100 binin üzerinde seyirci hedefimiz var. Bildiğiniz gibi bu yıl 10’ncu yılımız ve 10’ncu yılımızı dünyanın en büyük festivali olarak gerçekleştiriyoruz. İzmir’in sembolü gevrek ve boyozun üçüncü kardeşi ise kukla oldu. Her biten festivalle birlikte kimileri kuklaların kenti terkettiğini sandı. 10 yıl içinde İzmir’e gelen kuklaların bir kısmının yerleştiğini ise yeni yeni anlıyorlar. Kısacası İzmir geçtiğimiz 10 yılda kuklalar için dünyadaki en önemli şehirlerden biri oldu. Bu şehirde gördükleri sevgi ve ilgi iyiden iyiye bağladı onları İzmir’e. İzmir içinse kuklalar artık bu şehrin vazgeçilmezlerinden. Çok sevip sahiplenince kendinizden bir parça gibi hissedersiniz ya, kuklalar da öyle oldu İzmirliler için. 9 Nisan 2016’ya kadar sürecek olan festival de tüm İzmir’i kocaman bir sahneye dönüştürürken, birçok ilke de imza atacak. 45 mekƒnda 64 gösteriyi 275 kez tekrarlayacak olan kukla tiyatrosu grupları İzmir’i görkemli bir renk cümbüşüne çevirecek” dedi.

9 Nisan’a kadar sürecek olan bu yıl ki festival destekçileri için özel plaketleri de hazırlayan Hayali Suat Veral, gecenin en büyük sürprizini ise Festival Direktörü Selçuk Dinçer’e yaptı ve işlenmiş dana derisinden yaptığı ve kök boyalarla renklendirdiği İzmir Saat Kulesi’ni armağan etti. Froma Kozmetik tarafından festival için üretilen erkek ve kadın parfümleri konuklara dağıtıldı.

Törenin ardından, festivale Bosna Hersek’ten katılan Theatre Of Republic Of Srpska’nın Odysseia adlı oyunu sergilendi. Işığın hareketlerinin kuklalarla birleştiği, eşsiz modern müziklerin de etkisi ile sıradan bir gösteri olmaktan çıkarak bir başyapıta dönüşen oyun ilgi ve beğeniyle izlendi. Açılış töreni kokteyl ile sürdü.

BİRÇOK ETKİNLİK YER ALACAK

Kuklayı her yönüyle bir bütün olarak ele almayı amaçlayan festival, sergi, atölye çalışmaları ve daha birçok etkinlikle İzmirlilerin karşısına çıkacak ve her yaştan izleyiciye uygun etkinlikler bulunacak. Festivalin programı kapsamında düzenlenen 2’nci Kipa AVM Kukla Şenliği birbirinden güzel kukla gösterileri ve atölye çalışmaları ile küçük, büyük herkes için tam bir eğlence atmosferi oluşturacak. Hem ücretli hem ücretsiz etkinliklerden oluşan festival programına www.izmirkuklagunleri.com adresinden ulaşılabilecek.

Bu seneki festivalin önemli etkinliklerinden biri de 2 gün sürecek uluslararası bir sempozyum olacak. Sempozyumun başlığı ’Kuklanın Çağdaş Gösteri Sanatlarındaki Rolü.’ Konak Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen sempozyumda, kukla sanatının önemli uzmanları 2 gün boyunca son yıllarda üzerinde önemli tartışmalar yapılan bu konuda bildiriler sunacaklar ve görüşlerini paylaşacaklar. Kukla ve çağdaş gösteri sanatları arasındaki ilişkinin bu düzeyde araştırılacağı dünyada ilk sempozyum olma özelliğine sahip etkinliğe yabancı ülkelerden 10, Türkiye’den 5 akademisyen katılıyor. Öte yandan, festival kapsamında düzenlenecek söyleşi ve konferanslarda, çağdaş kukla sanatında önemli yer etmiş ülkelerin hangi yöntemleri izledikleri araştırılırken, çocuk ve gençlik tiyatrosu ile gölge oyunu, Karagöz ve Hacivat da incelenecek.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Festival bu sene de birçok atölye çalışmasına ev sahipliği yapacak. Profesyonel sanatçılar için ’Gölgeleri Canlandırmak’, ’Oyuncak Tiyatrosu’, ’Palyaço ve Fiziksel Tiyatro Atölyesi’, ’Sinemada Jim Henson Tarzı Muppet Kuklaların Kullanımı’, çocuklar için ’Çorap Kukla Atölyesi’ ve ’Ahşap Kukla Atölyesi’ gibi çalışmalarda ustalar katılımcılara işin mutfağını öğretecek. Ayrıca ’Karagöz ve Hacivat Tasvirleri Yapım Atölyesi’nde ise tasvir ustası Suat Veral, çocukları Türk gölge oyununun kahramanları Hacivat ve Karagöz’ün dünyasına konuk edecek.

YARIŞMA VE FİLM

8’inci Forum Bornova Kukla Oyunu Yarışması’na katılan 24 ilkokul, Grimm Kardeşler’in ’Fareli Köyün Kavalcısı’ masalının çağdaş bir yorumunu sahneleyecek. Dünyanın ilk kukla filmi olan, ünlü Çek yönetmen Jiri Trnka’nın 1958 yılı yapımı ’Bir Yaz Gecesi Rüyası’ isimli filmi de festivalin sürprizlerinden olacak.

SERGİLER AÇILACAK

’Fotografçı Gözüyle Kukla’ sergisinde, Sinan Gençtuğ’un fotoğraflarıyla geçtiğimiz yılın kukla günlerine dönerken, bu sene 3’üncüsü düzenlenen ’İlk Adımlar 3’ sergisinde ise Dokuz Eylül Üniversitesi 3 ve 4’üncü sınıf öğrencilerinin yarattığı kuklalar yer alacak. Bir diğer serginin adı ise ’Öykümü Kuklamla Anlatıyorum.’ Geçtiğimiz yıl Suriyeli çocuklarla gerçekleştirilen proje, bu sene bir sergi ile yaşamaya devam ediyor.

FESTİVALE KATILANLAR

ABD’den Dragon Art Studio, Red Ball Theatre Company, Almanya’dan Thalias Kompagnons, Theatre Waidspeicher, Arjantin’den Valeria Guglietti, Avustralya’dan Richard Bradshaw, Avusturya’dan Karin Schafer Figuren Theatre, Belçika’dan Compagnie Romane Oh!, Bosna Hersek’ten Children’s Theatre Of Republic Of Srpska, Bulgaristan’dan Burgas State Puppet Theatre, Sliven State Puppet Theatre, Small Theatre Company, Varna State Puppet Theatre, Yambol State Puppet Theatre, Çek Cumhuriyeti’nden Alfa Theatre, Drak Theatre, Danimarka’dan Sofie Krog Teater, Fransa’dan Compagnie A, Compagnie Syllabe, Compagnie Theatres De Marionettes, Polina Borisova, Gürcistan’dan Fingers Theatre, Hollanda’dan Lichtbende Theatre, İskoçya’dan Sokobauno Puppet Theatre, Yugen Puppet Company, İspanya’dan Jam, Jordi Bertran, La Maquine, Rocamora Teatre, İsrail’den Ariel Doron, Losha & Sharon Gavrielov, Ofir Nahari, The Galilee Multicultural Theatre, The Train Theatre, İtalya’dan Girovaga e Rondella Family Theater, Japonya’dan Yuki Puppet Works, Kanada’dan Y2D Productions, Macaristan’dan Kab•ca Puppet Theater, Makedonya’dan Theatre for Youth and Children, Malezya’dan Wak Long Music Center, Norveç’ten Kattas Figurteater Ensemble, Polonya’dan Teatr Lalki i Ludzie, Portekiz’den A Tarumba, Romanya’dan “Prichindel” Puppet Theatre Alba Iulia, Rusya’dan Tchemodan – Duet Kvam, Slovenya’dan Ljubljana Puppet Theatre, Maribor Puppet Theatre, Teatro Matita, Şili’den David Zuazola Puppets Company, Tayvan’dan Unique Puppet Theatre Company, Türkiye’den Geleneksel Gösteri Sanatları Topluluğu, İzmir Kukla Tiyatrosu, Suat Veral, Tatavla Tiyatro, Tiyatro Büyü, Tiyatro Monimol, Yunanistan’dan Antamapantahou Marionette Theater, Don’t Panic Puppet Theater.

Haberin tamamı için tıklayınız

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.