Ortak Çağrı: Sur’daki Çocuklar İçin Koridor Açın

Pinterest LinkedIn Tumblr +

5Çocuklar İçin Barış Hemen Şimdi Girişimi Sur’da sokağa çıkma yasağı olan yerde kalan çocukların dışarı çıkarılmaları için güvenilir bir koridor açılması çağrısı yaptı, ulusal ve uluslararası yükümlülüğü olan kurumların harekete geçmesini istedi.

“Çocukları kurtarmak için harekete geçin”

Girişim çocukları korumakla yükümlü kurumlara birer mektup yazarak bu çocukların yaşamını kurtarmak için harekete geçmelerini istedi.

“Bu çocukların başına gelebilecek her türlü hak ihlalinden devlet ve hükümet kadar, sizlerin de sorumluluğu var.

“Bu yüzden Sur’da bulunan ve bodrum katına sığınmış yaşları 4 ay ile 18 yaş arasında değişen bu çocukların çatışma bölgesinden çıkışını sağlayacak güvenilir bir koridor açılması için harekete geçmelisiniz.”

Yükümlü kurumlar

Girişim yükümlülük sahiplerinin Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesine göre “Başta, hükümet yetkilileri, TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partiler ve vekilleri, Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeler ve mekanizmalar üzerinden başta UNICEF olmak üzere BM’nin insan hakları mekanizmaları ile Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu’nun tüm ilgili mekanizmaları” olduğunu hatırlattı.

Kaç çocuk tahliye edildi?

Çocuklar İçin Barış Hemen Şimdi Girişimi Sur’da bodrum katlarına sığınmış en az 18 çocuğun varlığının çeşitli mekanizmalarla tespit edildiğinin de altını çizdi ve bu çocuklardan bazılarının tahliye edildiğine dair bilgiler olduğunu belirtti.

Kaç çocuğun tahliye edildiğine ve durumlarının ne olduğuna dair bilgilendirme yapılmasının gerekliliğini dile getirdi.

Çocukların varlığı teyid edildi

Girişimin açıklamasında, çocukların varlığının İnsan Hakları Derneği’ne yapılan başvurular, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörünün yaptığı açıklamalar ve basının verdiği bilgiler üzerinden tespit edildiği söylendi.

Ayrıca Diyarbakır Valiliği’nin açıklamalarının da çatışma bölgesinde çocukların olduğu bilgisini teyid ettiği vurgulandı.

Girişimin Sur’un sokağa çıkma yasağı olan bölgesinde kalan çocuklardan isim ve yaşlarını tespit edebildikleri şöyle: Elif Su Aslan (4 aylık), Özgür Aslan (3 yaş), Kadir Şahin (11 yaş) Muazzez Aslan (4 yaş), Rojda Aslan (7 yaş), Gülistan Aslan (11 yaş), Beritan Tosun (2 yaş), Şerife Tosun (10 yaş),Ruken (4 yaş), Berfin (4 yaş), MY (12 yaş), MY. (14 yaş), Veli Aslan (9 yaş),Şenol Tosun (8 yaş), Furkan Dağ (11 yaş), Mehmet Salih Karacadağ (14 yaş), Sergen Kaydaş (13 yaş), Cihan Aslan (13 yaş). (YY)

* Çocuklar İçin Barış Hemen Şimdi Girişimi çocuk ve insan hakları örgütleri, sendikalar, meslek örgütleri, kadın ve LGBTİ örgütleri dahil 140 örgütün çatışma ortamının acilen son bulması talebiyle bir araya geldiği bir girişim.

Bianet

 

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Ömer Özdinç

Yorumlar kapatıldı.