Sanatçılardan ‘Ankara’ Tepkisi: ‘Artık Kocaman Bir Mezarlık Gibiyiz’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ankaraAnkara Kızılay’da dün yaşanan canlı bomba saldırısı tüm Türkiye’yi yasa boğdu. 37 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından Türkiye’nin hemen hemen her yerinde eylemler, protestolar gerçekleştirilirken sanatçılar da tepkilerini gösterdi. Sosyal medya kullanan pek çok sanatçı katliamı lanetlerken hükümetin savaş politikalarını da eleştirdi.

ŞİMDİNİN DİZESİ: BUGÜN DE ÖLMEDİM ANNE

Cem Yılmaz “Allah insanlara sabır versin. Tüm memleketimin başı sağ olsun. İnsan hayatının en kıymetsiz olduğu günleri yaşatan her şarta lanet olsun” dedi. Yazar Doğu Yücel patlamada yaşamını yitirenlerden Destina Parlak’ın yakınının “Yerin dibine batsın iktidarınız” sözlerine ses verdi; Davanız, iktidarınız, örgütünüz, dininiz, diliniz, ırklarınız, sınırlarınız, başkanlığınız, intikamınız, insansızlığınız yerin dibine batsın. Sanatçı Harun Tekin ise tepkisini “tam bir “failed state” olmadan, bu hale daha çok alışmadan artık bir an önce bu bataklıktan çıkalım n’olur. artık bu kaçıncı?” sözleriyle gösterdi. Oyuncu Nurgül Yeşilçay ise “Yine yeniden geçmiş olsun Ankara geçmiş olsun hepimize!” dedi.

“Ölüyoruz. Kocaman bir mezarlık gibiyiz artık” diyen Yazar Eren Aysan düşüncelerini, Şair Ahmet Erhan’ın dizeleriyle tamamlıyor; Şimdinin dizesi: “Bugün de ölmedim anne”.

Usta Tiyatro Yönetmeni Ragıp Yavuz, Ankara’daki patlamanın hemen ardından gelen yayın yasağı kararını da eleştirdi; “Terör… Yayın yasağı! Mit Tırları… Yayın yasağı! Tecavüz… Yayın yasağı! Bir gün sizden hesap sorulacak ve hiç kimseden gizlenmeyecek!..”

Yazar Ahmet Ümit, “şiddete, teröre lanet olsun. Kim tarafından, hangi amaçla yapılırsa yapılsın, yapanlara lanet olsun…” derken, Oyuncu ve Müzisyen Fırat Tanış ve Oyuncu Alican Yücesoy katliama “Yeter!” diyerek tepki gösterdi. Bu yıl önemli film festivallerinde en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Nadir Sarıbacak ise barış için bir dize paylaştı; “Bugünler de geçecek, bu zulüm de bitecek. Güzel günler gelecek, gözlerini al yerden”.

Ezginin Günlüğü grubunun kurucularından Hüsnü Arkan da twitter hesabından şu mesajı paylaştı; Yaşasın zalimler için cehennem, diyordunuz. Yok öyle bişey aga. Hesabı burda göreceğiz.

Rock Müzisyeni Aylin Aslım katliamı gerekleştirenlere ve devlete seslendi; Allah kahretsin sizi! Bu mu üst düzey istihbarat, güvenlik önlemi? A.B.D vatandaşlarını uyarmış, senin kendi vatandaşın umurunda mı?

Oyuncu Devin Özgür Çınar sokaklarında bombaların patladığı, çatışmaların yaşandığı ülkede “bu saatten sonra insanların işlerine, okullarına gitmek istememeleri, gitmemeleri doğal bir hak olmalı.” dedi.

ALIŞAMAYIZ, ALIŞANA DA YAZIKLAR OLSUN

Yeni Şafak Yazarı Abdülkadir Selvi’nin “Terörle yaşamaya alışmalıyız” sözlerine de tepki geldi. Rock müzik grubu Redd’in vokali Güneş Duru “Nasıl 13 yıldır AKP’yle yaşamaya alışmadıysam, alışmaya da niyetim yoksa, terörle yaşamaya da alışmayacağım” dedi. Sermet Yesil ise “Hiçbir zaman ‘terörle yaşamaya alışmak zorunda’ değilim. Ne içiyosunuz siz? Şimdi hayır demezsek, yarın çok geç olacak. Savaşınız batsın” sözleriyle düşüncelerini kişisel twitter hesabından paylaştı. Oyuncu Levent Üzümcü de tepkisini sert bir yorumla paylaştı; Sorunlarını bir birini öldürerek çözen tek ülke olmaya adayız. Ha gayret koçlar.

Oyuncu Mert Fırat da Selvi’nin sözlerinden rahatsızlık duyan sanatçılar arasında. Fırat kişisel twitter hesabından Analar, babalar, çocuklar, yok olan yaşanmamış ömürler.

Rakamlar, yüzdeler değil canlar gidiyor. Alışamayız, alışana da yazıklar olsun” mesajını paylaştı. Ahmet Mümtaz Taylan ise “Alışmamalıyız. Alışmayalım” dedi.

ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ

Ankara’da yaşanan saldırının ardından pek çok etkinlik de iptal edildi.

35. İstanbul Film Festivali Pazartesi akşamı gerçekleştirilmesi planlanan basın toplantısını iptal etti. 35. İstanbul Film Festivali yönetiminin yaptığı açıklamada “Ankara’da meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

35. İstanbul Film Festivali’nin detaylı programı önümüzdeki günlerde açıklanacaktır.” İfadeleri yer aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Pazartesi akşamı yapılması planlanan “Oyunun Oyunu” galasını iptal etti.

Kats Sahne de Pazartesi akşamı gerçekleştireceği Aşk Listesi oyunun galasını erteledi. Ekip açıklamasını “Ülkemizde yaşanan hain terör saldırısında yitirdiğimiz canlar nedeni ile bu akşam gerçekleştirmeyi planladığımız Aşk Listesi oyun galamızı ileri bir tarihe ertelemiş bulunmaktayız.

Bu büyük acıyı derinden paylaşıyoruz. Ankara’nın ve tüm Türkiye’nin başı sağ olsun.” sözleriyle yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı da 14-15-16 Mart için planladığı tüm etkinlikleri iptal ettiğini duyurdu.

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla