Shakespeare’in Tüm Ölüleri İstanbul’da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

45076İstanbul’un en büyük tiyatro şenliği, 3 Mayıs’ta 20’nci kez başlıyor. Festival kapsamında bu sene yurtdışından dokuz, Türkiye’den 23 oyun, dans ve performans gerçekleşecek. Festivalde Ölümünün 400. yılında Shakespeare’e özel gösterimler de yer alıyor. Bunlardan biri de “Shakespeare’in Bütün Ölümleri”. Oyunda  Shakespeare’in yazdığı, sahne üzerinde  gerçekleşen yetmiş beş ölüm Spymonkey topluluğu tarafından canlandırılıyor.
Festivalin Onur Ödülleri bu sene Türkiye tiyatrosunun farklı dönemlerine önemli katkılarda bulunmuş iki isme verildi. Törende ödülünü alan isimlerden ilki 1990’da kendi tiyatro topluluğu Studio Oyuncuları’nı kurarak, bugün bereketli bir şekilde devam eden ‘alternatif, bağımsız’ tiyatro evreninin bir anlamda temelini atan isim olan Şahika Tekand oldu. “Bizler o zaman ‘Böyle de tiyatro yapılır mı?’ denilen zamanları yaşadık” diyerek 90’larda farklı bir solukla tiyatro yapmanın neye benzediğini kısaca anımsattı. Tekand “Tiyatro benim inat noktam. İnsansız yapılması mümkün olmayan tek iş. Bugün hem içinde yaşadığımız coğfrayada hem de dünyada en çok ihtiyacımız olan şey. Hadi gelin insan denilen şeyin onuruna sahip çıkalım” diye konuştu.

‘KABARE’NİN OYUNCUSU OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM’
Onur Ödülü’nü almak üzere sahneye gelen diğer isim ise tiyatro ve sinemaya uzun yıllar emek veren Metin Akpınar’dı. “Haldun Taner’in öncülüğünde 1967’de kurduğumuz Kabare Tiyatro’sunun oyuncusu, yöneticisi ve ortağı olmaktan gurur duyuyorum. Rahmetli Muhsin Ertuğrul’un bir lafı vardı; ‘Fazla tevazu göstermeyiniz, ciddiye alırlar yavrucuğum’ derdi. O yüzden çok tevazu göstermeyeceğim; geçtiğimiz milenyumun son yüzyılının bir çeyreğini dolduran Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun mensubu olmaktan gurur duyuyorum” diye konuştu.
Bu sene festivalin son Onur Ödülü Berliner Ensemble’a verilecek. 1949’da Bertolt Brecht tarafından kurulan ve hem Alman tiyatrosunun hem de dünyanın önde gelen topluluklarından olan Berliner Ensemble, yine İKSV tarafından getirilecek oyunları ‘Üç Kuruşluk Opera’ ile mayısta İstanbul’da olacak.
20. İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl yurt dışından 9, Türkiye’den 23 oyun, dans ve performanstan oluşan 32 gösteriyi ve zengin içerikli 18 yan etkinliği 25 farklı mekanda sanatseverlerle buluşturacak. Festival programında yer alan 21 yerli yapımın Türkiye prömiyeri, uluslararası  bir yapımın ise dünya prömiyeri gerçekleştirilecek. Festivalde yer alan yerli projelerin 9’u, uluslararası  projelerin ise 4’ü İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcılığında sahnelenecek.

O / HAKKARİ’DE BİR MEVSİM
2013 yılında Galatasaray Üniversitesi Tiyatro Topluluğu (GSÜTT) bünyesinde yetişip sahneye çıkan genç tiyatrocular tarafından kurulan Sarı Sandalye ekibinin yeni oyunu O / Hakkari’de Bir Mevsim’de kendini bir gün ülkenin doğusunda, bir dağ başında, Hakkari’nin Pirkanis köyünde bulan O’nun düş ile gerçek arasında yol alırken bir yandan orada var olma savaşı anlatılıyor. Erhan Çene, Yiğit Tuna ve Çağdaş Ekin Şişman’ın Ferit Edgü’nün Hakkari’de Bir Mevsim isimli romanından uyarladığı oyunun yönetmenliğini Yiğit Tuna ve Çağdaş Ekin Şişman üstleniyor. Eser, Yönetmen Erden Kıral tarafından 1982’de çekilmiş ve başrollerinde Genco Erkal, Rana Cabbar, Erol Demiröz, Berrin Koper, Şerif Sezer, Macit Koper ve Erkan Yücel yer alıyordu.

VANYA, SONYA, MAŞA VE SPİKE
Programdaki Çehov yapıtları arasında ise Yazar Christopher Durang’in, Çehov oyunlarına göndermeler yaptığı oyunu Vanya, Sonya, Maşa ve Spike yer alıyor. Yönetmenliğini Yücel Erten üstlendiği oyun, günümüzde ABD’nin küçük bir kasabasında geçen bir öykü anlatılıyor. Ayrıca Şehir Tiyatrolarının Martı oyunu ve Hayal Perdesi tarafından sahnelenecek olan Üç Kız Kardeş de programda yer alıyor.

İRANLI KADINLARDAN ‘HER GÜN BİRAZ DAHA’
Yazar Mahin Sadri ve Yönetmen Afsaneh Mahian, Her Gün Biraz Daha (Ham Havayi) adlı oyunda, daracık bir mutfakta günlük angaryalarıyla meşgul üç kadının ıstırap dolu öyküleri aracılığıyla İran’ın 1981’den (İran devriminden iki yıl sonra) 2013’e uzanan tarihinden bir kesit sunuyor. İran ve Fransa’da büyük beğeni toplayan, En İyi Özgün Metin, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yönetmen ödüllerini kucaklayan, Her Gün Biraz Daha (Ham Havayi), 17 ve 18 Mayıs’ta Uniq İstanbul’da sahnelenecek.

SHAKESPEARE OYUNLARI
Festivalin yerli yabancı yapımları arasında öne çıkan oyunlar arasında Shakespeare’in ve Çehov’un yapıtlarının yoğunluğu göze çarpıyor. Shakespeare’in Bütün Ölümleri (The Complete Deaths) oyununda Shakespeare oyunlarında, sahne üzerinde  gerçekleşen yetmiş beş ölüm Spymonkey topluluğu tarafından canlandırılıyor. Oyuncular, “bütün ölümleri” bazen uzatarak, bazen altını üstüne getirerek, bazen dokunaklı, bazen müzikal ve her daim deli dolu bir şekilde aktarıyor.
Programda ayrıca EKİP Tiyatrosu tarafından sahneleniyor. Macbeth ve Yiğit Sertdemir’in Shakespeare’in yapıtlarından yola çıkarak sahneye uyarladığı Şizo Şeyks de yer alıyor.

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.