Sosyal Medyada Lince Uğrayan Füsun Demirel’in Dizisi Bu Hafta Yayımlanmayacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

füsun demirel1Türkiye sinemasında bir dönemine bir döneme damga vuran oyunculardan, sektörün bilhassa kadın ve insan hakları, demokrasi meselelerinde sözünü sakınmayan kadınlarından, günümüzde sinema, TV dizileri ve tiyatro alanında yoğun bir üretim halinde olan Füsun Demirel’in uğradığı sosyal medya lincinden sonra şimdi de rol aldığı dizinin bu hafta yayımlanmayacağı açıklandı. Demirel, pazar günü Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan söyleşisinde, sohbetin bir noktasında, ‘bir gerilla annesini’ oynamak istediğinden bahsetmişti. Başarılı oyuncunun sözleri sosyal medyada linç diliyle verilen tepkilerle karşılandı. Ardından pazartesi günü ATV’den, Demirel’in rol aldığı ‘Aile İşleri’ adlı dizinin, tepkiler nedeniyle bu hafta yayımlanmayacağı bilgisi geldi.

Füsun Demirel Cumhuriyet gazetesinden Ezgi Atabilen’e verdiği söyleşide “Oynamak istediğiniz bir rol kaldı mı?” sorusuna, “Çok var. Mesela o dağlardaki gerilla kızları oynamayı çok istedim. Belki bir gerilla annesi olurum artık ya da anneannesi. Kadınların özgürleşmesi adına çalışmak ve üretmek istiyorum. Bütün bir hayatımı buna adadım. Ölene kadar da devam edeceğim. Her şeye rağmen inadına kahkaha!” yanıtını vermişti. Demirel söyleşi boyunca barışa ve kadın özgürlüğüne atıfta bulunuyordu. Atabilen’in bir sorusu üzerine, “(…) Eğer toplumda bir ivme olacaksa kadınlar öncüsü olacaklar. Çünkü kadınlar bu toplumda gerçek acıyı çeken taraf. Sayın Erdoğan’ın da dediği gibi, bir kere anne. Bu ülkede yapılan bütün bu zulüm ve neredeyse iç savaş sırasında, en büyük acıyı anneler, yani kadınlar yaşadı” yanıtını vermişti.

Pazar günü sosyal medyadan çeşitli saldırılara maruz kalan Demirel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Psikolojik olarak çalışmamı gerektirecek rollerde oynamayı her zaman istedim. Oyuncunun girdiği karakter, oyuncunun ideolojisini tam olarak yansıtmadığını belirtmek zorunda hissediyorum” demiş ve şöyle devam etmişti: “(…) Gerilla, yaratılmaya çalışılan algı gibi; sadece PKK ile özdeş bir kavram değildir.. Dünya tarihinde birçok mücadele alanında gerillalar vardır, bu röportajda salt bir mücadele alanını örnek vererek gerilla oynamak istiyorum demedim. Tam da bu noktada, bahsettiğim ve çok etkilendiğim İtalya iç savaşında faşistlere karşı mücadele vermiş, ülkesinin kurtuluşu için savaşmış milis kadınlardır.”

Demirel’in açıklamasının tamamı şu şekilde:

Cumhuriyet Gazetesi 13.03.2016 tarihli röportajımı çarpıtıp farklı sonuçlar çıkartan, şahsıma yönelik yargısız infaz yapmaya çalışan, nefret söyleminde bulunan, bana ve aileme yönelik küfürlü bir dil kullanan bununla da kalmayıp işimden çıkarılmam için çalıştığım yapım şirketi ve kanala baskı yapanlara ve kamuoyuna açıklamamdır:

Röportajda da gayet net bir şekilde ifade ettiğim gibi; uzun yıllardır bu topraklarda akıtılan kanı destekleyen, körükleyen her kesime eleştiri vardır. Yaşanan bu vahşeti görmezden gelmenin imkanı yoktur. Ölen her erkek, kadın, çocuk, asker, polis, sivil halk vs demeden hepsi bizim insanımızdır. bu acıyı çok derinden hissediyorum.

Gerilla, yaratılmaya çalışılan algı gibi; sadece PKK ile özdeş bir kavram değildir.. Dünya tarihinde birçok mücadele alanında gerillalar vardır, bu röportajda salt bir mücadele alanını örnek vererek gerilla oynamak istiyorum demedim. Tam da bu noktada, bahsettiğim ve çok etkilendiğim İtalya iç savaşında faşistlere karşı mücadele vermiş, ülkesinin kurtuluşu için savaşmış milis kadınlardır. 1989 yılında, TRT kanalına çekilmiş “Kurtuluş” dizisinde Kara Fatma’yı oynamıştım. Fatma, kadın savaşçıları ile Ege’de dağlarda düşmana karşı savaşmış bir kadındı. Bunun gibi güçlü ve mücadeleci başka bir kadın rolüne girmek istedim. bu da gençlik zamanımda bir gerilla rolüydü. Bu mesleği sürdürürken, bütün hayatları oynamaya adaysınızdır. Konuşmanın seyrinden ötürü, ben de aday olduğum rollerden sadece birini dile getirdim. Benim için herhangi bir gerilla kadın rolü, aynı zamanda özgürleşen, kendini ifade eden, hayatı için mücadele eden, üreten bir kadının tasviridir. Bu her zaman eline silah alıp dağa çıkan bir kadın gerilla olmak zorunda değildir. Bu özgürleşen kadının savunmasını yapmaya devam edeceğim. Bu sebeptendir ki röportajda her şeye rağmen inadına kahkaha deyip, özgür insanın vurgusunu yapmayı amaçladım.

Hayatım boyunca ezilenlerin yanında, ezenlerin karşısında olmaya çalıştım. Yoz düşüncelerden arınmaya ve her zaman daha özgür, daha eşit, çocuklarımıza bırakacağımız daha güzel bir dünyanın hayaliyle çalıştım. Bu yüzden insanı , doğayı, hayvanın yaşamını odak noktasına alan her mücadelenin yanında oldum.. Röportaj’ da anlatmaya çalıştığım şey tümüyle buydu ve düşüncelerimin savunmasını yapmaya mecbur kaldığım için derin üzüntü içerisindeyim.”

Radikal

Paylaş.

Yanıtla