Sürü Filmi, Restore Edilerek İstanbul Film Festivali’nde Gösterilecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Film Festivali’nin ba45118şlattığı “Türk Klasikleri Yeniden” projesi için bu yıl restore edilecek film belli oldu. Yılmaz Güney’in cezaevinde olduğu sırada senaryosunu yazdığı, yönetmenliğini Zeki Ökten’in üstlendiği Sürü filmi, restore edilerek seyirciyle yeniden buluşacak.

35. İstanbul Film Festivali “Türk Klasikleri Yeniden” bölümü yapılacak özel gösterimde bu yıl Zeki Ökten’in yönettiği, başrollerini Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz’in paylaştığı, Şenel Gökkaya, Levent Yalman, Yaman Okay, Erol Demiröz, Levent İnanır, Savaş Yurttaş’ın da rol aldığı 1978 yapımı Sürü yenilenmiş kopyasından gösterilecek. Atlas Post Production tarafından restore edilen Sürü, Tuncel Kurtiz’in 80. doğum yılı olan 2016’da, yapımından 38 yıl sonra yeniden beyazperdede izleyiciyle buluşacak.

DORSAY: SÜRÜ, DOĞUDAN YÜKSELEN BİR ÇIĞLIK

Müziklerini Zülfü Livaneli’nin bestelediği Sürü, temelde baskıcı toplum modelini kırmaya çalışan genç bir çiftin isyanını konu alırken, bir aşiretin büyük kente göçüşünü ve trajik çöküşünü epik bir tarzla ele alır. Çok katmanlı senaryosunu Yılmaz Güney’in cezaevinde olduğu sırada yazdığı bu başyapıtta Tuncel Kurtiz, geçimleri hayvancılık üzerine kurulu aşiretin reisi Hamo’yu, Tarık Akan ise oğlu Şivan’ı canlandırır. Düşman aşiretin kızı olan Berivan’la (Melike Demirağ) evli olan Şivan, babasının tüm ısrarlarına rağmen eşini bırakmaz. Sinema Tarihçisi, Yazar Agâh Özgüç’e göre “Türk sinemasında ekip çalışmasının en zengin örneklerinden” Sürü, Sinema Yazarı Atilla Dorsay’ın sözleriyle “Doğu Anadolu’nun bağrından kopup gelen bir büyük fırtına, bir acı çığlık, bir vahşi senfoni gibi insanı alıp götürüyor”.

1979 Locarno ve 1980 Antwerp film festivallerinde ödüllendirilen Sürü, 1980 Antalya Film Festivali’nde de En İyi Film dahil altı dalda ödül kazandı. Yapımcılığını da Yılmaz Güney’in üstlendiği filmin yönetmen yardımcısı Ali Özgentürk, görüntü yönetmeni İzzet Akay, kurgucusu ise Özdemir Arıtan. Ayrıca Sürü, Kültür Bakanlığının En İyi 10 Türk Filmi listesinde de yer alıyor.

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.