Yazar İmre Kertesz Hayatını Kaybetti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nobe56fce47d18c7733e10b144c4l ödüllü Macar yazar İmre Kertesz, 86 yaşında hayatını kaybetti.Yayıncı Magveto Kiado, uzun süredir hasta olan ünlü yazarın Budapeşte’deki evinde yerel saatle 04.00’te öldüğünü açıkladı.

Kertesz, 9 Kasım 1929’da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmişti. 2. DünyaSavaşı sırasında henüz 14 yaşındayken önce Auschwitz Toplama Kampı’na, daha sonra da Buchenwald Kampı’na gönderilen Kertesz, yaşadıklarını kaleme aldığı “Kadersizlik” adlı romanıyla 2002’de Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüştü.

Tüm ailesini toplama kampında kaybeden Kertesz, 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından döndüğü ülkesinde gazeteci olarak çalışmaya başlamıştı. Hayatını kazanmak için çeviri yapan Kertesz, aralarında Nietzsche, Hofmannsthal, Schnitzler, Freud, Roth, Wittgenstein ve Canetti’nin de bulunduğu ünlü yazar ve düşünürlerin eserlerini Macarcaya kazandırmıştı.

Eserleri çok sayıda dile çevrilen Kertesz, 1995’te Brandengburg Ödülü’nü, 2004’te de Goethe Ödülü’nü kazanmıştı.

Kertesz’in Türkçeye çevrilen eserleri arasında “Kadersizlik”, “Doğmayacak Çocuk İçinDua”, “Fiyasko”, “Tasfiye” ve “Polisiye Bir Öykü” bulunuyor.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.