Gölge Tiyatro Topluluğu Cizre ve Sur için ‘Perde’ Diyecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

gölge tiyatroİstanbul’da 2009 yılından bu yana egemen sanat anlayışının karşısında alternatif sanat çalışmalarını yürüten Gölge Tiyatro Topluluğu, bu kez de Kürt kentlerinde devam eden savaş ve yaşanan katliamlara dikkat çekmek amacıyla perde diyecek. Topluluk, dünya şairlerinin savaşa karşı yazdıkları şiirlerden derledikleri “Savaşa Gitmemiz Buyruldu” adlı oyunu 22 Nisan’da Esenyurt Gölge Kültür Sanat Merkezi’nde sahneleyecek. Oyunun tüm gelirleri ise Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği aracılığı ile saldırılarda büyük tahribatın meydana geldiği Cizre ve Sur’a gidecek.

İstanbul Esenyurt’ta kurulan Gölge Tiyatro Topluluğu, 2009’dan bu yana toplumsal meselelere dokunan birçok oyun sahneledi. Tuzla Tersanesi’nde yaşanan iş cinayetlerine dikkat çeken “Tuzla Öyküleri Kan Paraları” adlı ilk oyunlarını 2009 yılında sahneleyen topluluk, sonraki yıllarda savaşlarda yaşanan çocuk ölümlerini ve 15 yaşında polis tarafından vurulan Berkin Elvan’ın ölümünü konu alan “İyileşemez Çocukluğum” adlı oyunu, ülkede yaşanan toplumsal olaylara da yer veren “Karanlık Zamanlar” oyunu gibi birçok oyun sahneledi.

‘Devrimci sanatın gereği’

Gölge Tiyatro Topluluğu ekibinden Rewşan Apaydın, “Savaşa Gitmemiz Buyruldu” adlı oyunla da Kürdistan’da devam eden savaşa dikkat çekmek istediklerini söyledi. Apaydın, “Bu oyun bizim için ekstra bir önem arz ediyor. Çünkü tamamen yaşadığımız sürece dokunan bir oyun” dedi. Bölgede yaşananlara kayıtsız kalmayacaklarını söyleyen topluluktan Sinan Gökçe ise, “Biz Kültür Merkezi olarak devrimci sanatın gereği olarak bu savaşların halklar üzerindeki tahribatı, kitleler tarafından anlaşılması ve önüne geçilebilmesi amacıyla sanat cephesinden ürünler vermemiz gerektiğini düşündük. Oyunda anlatmak istediğimiz şey; bu savaşlarda hepimizin payı olduğu, sessizliğimiz kalmanın sebep olduğudur. Burada halka, ailelere aslında bire bir eleştiriler de bulabilirsiniz” diye konuştu.

Diha

Paylaş.

Yanıtla