İstanbul Fransız Kültür Merkezi 20 Nisan-28 Mayıs 2016 Etkinlikleri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fransızMimesis Haber / Fransız Kültürü, Nisan ve Mayıs aylarında da müzik, edebiyat, tiyatro ve güncel konuların merkezde olduğu söyleşi etkinlikleri ile İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde gözler önünde.

Fransız yazar Antoine de Saint Exupéry’nin başyapıtı Küçük Prens’i 4 farklı etkinlik ile, izleyiciler hikayeyi keşfetme ya da yeniden keşfetme fırsatını bulacak.

Bahar programının bir diğer önemli faaliyeti ise, bu yıl 20. si düzenlenen İKSV İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali’nin ortaklarından İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nin, 3-28 Mayıs 2016 tarihleri arasında çok renkli bir dizi etkinliği: tiyatro, dans, küçükler ve büyükler için gösteriler, atölyeler, söyleşiler, tiyatrocular kadar tiyatro severlerin de çok keyif alacakları bir işbirliğinin müjdesini veriyor.

FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ’NİN FAALİYETLERİ İÇİN BUNDAN BÖYLE ÜYE KARTI YA DA ÖĞRENCİ KARTI SAHİPLERİ HARİÇ ÖNCEDEN KAYIT YAPILMASI GEREKMEKTEDİR.

MÜZİK

ASIAN DUB FOUNDATION KONSERİ
Çarşamba 20/04/2016- 21.30, Babylon Bomonti
Dub, rap, afrobeat, reggae ve funk türlerini harmanlamayı başaran grup Asian Dub Foundation 20 Nisan’da Mathieu Kassovitz’in kült filmi «Protesto»nun 20. Yılına özel düzenlenen bir konser için Babylon’da sahne alıyor. Grup, filmin 20. Yılı için hazırladığı eserini de konserde film görüntülerinin eşliğinde seslendirecek.

IBRAHIM MAALOUF KONSERİ
Cumartesi 23/04/2016-21.00, Volkswagen Arena
Ibrahim Maalouf’un «Red&Black Light» dünya turnesinin İstanbul ayağı 23 Nisan tarihinde Volkswagen Arena’da gerçekleştiriliyor. Sanatçının bu caz albümü Arap, elektronik ve pop müziklerin doğaçlamasından oluşan bir karışım. «Red&Black Light» daha iyi bir geleceği umut etmemizi sağlamak için temel ve kurucu bir rol üstelenen günümüz kadınına yazılmış bir gazel.

SÖYLEŞİLER

MARCEL PROUST ESERİ ÜZERİNE SÖYLEŞİ
Neden hala Proust okuyoruz?
Perşembe 21/04/2016-19.15, İstanbul Fransız Kültür Merkezi
Simültane çeviri
Marcel Proust’un en ünlü eseri Kayıp Zamanın İzinde’nin Türkçe çevirisinin yayınlanmasından yirmi yıl sonra Fransız ve Türk akademisyen ve yazarlar, Proust’un eserinin Türkiye’de okuyucular, eleştirmenler, yazarlar ve hatta araştırmacılar üzerindeki etkisini tartışmak üzere bir araya geliyor.
Katılımcılar: Françoise Leriche, Vincent Ferré, Fatih Özgüven, Ahmet Soysal ve Didem Nur Güngören.

JP FILIU’NUN YENİ ORTADOĞU KİTABI KAPSAMINDA RUŞEN ÇAKIR VE JEAN PIERRE FILIU SÖYLEŞİSİ
Çarşamba 04/05/2016, 19.00, İstanbul Fransız Kültür Merkezi
Fransızca, Türkçeye simültane çeviri
Yeni Ortadoğu Suriye Devrimini tarihi boyutu ile ele alarak gündemin analizini yapan ve ileriye yönelik görüşleri içeren ilk kitap. Paris Sciences Po Üniversitesi’nde ders veren Jean-Pierre Filiu, 1980 yılından beri birçok kere belirli süreler kalmış olduğu Suriye’yi yakından tanıyor. Yazarın Arap-Müslüman dünyası ile ilgili çalışmaları on kadar dilde yayınlandı. Filiu’nun Gazze Tarihi isimli kitabının Türkçesi Bilge Kültür Sanat yayınlarından çıktı.

CENGİZ AKTAR VE NİLÜFER GÖLE İLE POST-LAİK BAĞLAMDA DOĞU VE BATI KONFERANSI
Cumartesi 28 Mayıs, 10.00 -13.00 ve 14.00 -18.00 saatleri arası
İstanbul Fransız Kültür Merkezi
Akademisyenler ve düşünürler, post-kolonyal teorinin açıklamakta yetersiz kaldığı «Doğu ve Batı» kavramını tartışmak ve yeni tanımlar getirmek üzere bir araya geliyorlar. Bu bilimsel söyleşinin hedeflerinden biri, kültürel çeşitlilik kapsamında dayanışma ve düşünümsellik olasılıklarını sorgulamak. Avusturyalı, Fransız ve Türk araştırmacılar, görüşlerini Doğu-Batı buluşması için önemli bir şehir olan İstanbul’da paylaşacaklar.

KÜÇÜK PRENS’İN 70. YILI KAPSAMINDA ÖZEL PROGRAM

EDEBİ METİNLER EŞLİĞİNDE MÜZİKAL GÖSTERİ “GECE UÇUŞU”
Salı 26/04/2016- 19.30, Notre Dame de Sion Lisesi- Fransızca gösteri
Antoine de Saint-Exupéry’nin Anneme Mektup, Bir Rehineye Mektup, İnsanların Dünyası ve Gece Uçuşu kitaplarından bölümlerin okunacağı gösteride, Marie-Christine Barrault’ya Bach, Piazzola, Moussorgski, Ciup ve Mozart’ın eserlerini çalmak üzere piyanoda Franck Ciup eşlik ediyor.

KÜÇÜK PRENS FİLM GÖSTERİMİ- MARK OSBORNE
Perşembe 28/04/2016, İstanbul Fransız Kültür Merkezi
16.45 Fransızca gösterim ve 19.45 Türkçe altyazılı gösterim.
Bu film bir hikayenin hikayesi. Yetişkinler dünyasında yaşayan korkusuz, meraklı küçük bir kızın hikayesi. Eksantrik, matrak ve pek de büyümemiş bir pilotun hikayesi. Onları muhteşem bir macerada bir araya getirecek Küçük Prens’in hikayesi.

KONJO KONSERİ

Cuma 29/04/2016- 20.00, İstanbul Fransız Kültür Merkezi 

Konjo Grubu Şevket Akıncı, Orçun Baştürk ve Sumru Ağıryürüyen’den oluşuyor. Grup, eşsiz bir doğaçlama projesi kapsamında Saint- Exupéry’nin Küçük Prens’ini farklı müzik türlerine ait deneyimlerini bir araya getirerek yeniden yorumluyor.

MASAL SAATİ: KÜÇÜK PRENS
Cumartesi 30/04/2016- 11.00, İstanbul Fransız Kültür Merkezi Medyateki
Küçük Prens’in Fransız Kültür Merkezi’nin kültürel etkinliklerinde programlanması vesilesi ile masal saatinde Küçük Prens’in hikayesi küçüklere ve büyüklere Fransızca okunuyor.

SERGİ

‘1,2,3 İSTANBUL’ BEKİR AYSAN SERGİSİ
Sergi açılışı, Çarşamba 27/04/2016 -19.00- İstanbul Fransız Kültür Merkezi 27/04/2016–3/04/2016,
Sıçrama, eşsiz foto, oyun ve çocukluk ile bağ, yer çekiminden kurtulma hali, hareket ile ilintili doğallık teması üzerine çalışan Bekir Aysan, İstanbul sokaklarında dolaşarak şehir sakinlerinden projesine katılmalarını istedi. Deneyimlerini kendi bakış açısı ile aktaran fotoğrafçı havadaki anları yakalıyor.

TİYATRO

ANTIGONE – IEP GRENOBLE TİYATROSU TARAFINDAN SAHNELENİYOR
Salı 24/05/2016- 19.30, İstanbul Fransız Kültür Merkezi- Fransızca
Küçük Antigone, amcası kralın emirlerine karşı çıkarak kardeşini defnetmeye gitmeye karar verir. Jean Anouillh’un yeniden yorumladığı Yunan tragedyası, dünyanın zalimliğine karşı güçsüzlük üzerinden hayat ve direniş dersi konularını ele alıyor. Sahneye koyan Nina Pollier.

IMPUISSANCES – GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ ATÖLYE TİYATROSU TARAFINDAN SAHNELENİYOR
Çarşamba 25/05/2016- 19.30, İstanbul Fransız Kültür Merkezi- Fransızca
Ayşe Garcin, gücü, yara almazlığı, kazananları kayıran kırılgan, kızgın bir toplumun hikayesini anlatıyor… Sürekli faal olan, dur durmak bilmeyen bizler, bizleri çevreleyen ve aslında insanlık hakkında bizlere aktaracak çok şeyi olan çatlakları, kırıkları, rahatsızlıkları, yetersizliği gözlemlemek için bile vakit ayırmıyoruz.

İKSV İSTANBUL ULUSLARARASI TİYATRO FESTİVALİ KAPSAMINDAKİ ETKİNLİKLER

OLIVIER DUBOIS YÖNETİMİNDE DANS ATÖLYESİ
Cuma 06/05 ve Cumartesi 07/05/2016, 10.00-19.00, Mimar Sinan Üniversitesi Bomonti Kampüsü
2014 yılından beri Ballet du Nord-Roubaix Devlet Koreografi Merkezi yönetmeni olan ünlü koreograf Olivier Dubois, koreografik bir eserin yaratılması aşamasını ve karşılaşılan zorlukları ele alan bir atölye düzenliyor.

BERNARD FAIVRE D’ARCIER İLE TİYATRO ELEŞTİRİSİ ATÖLYESİ
Cumartesi 07/05/2016, 10.00-12.30 ve 14.00-17.00, İstanbul Fransız Kültür Merkezi- Türkçeye simültane çeviri
Avignon Festivali’nin 15 yıl boyunca adeta simgesi olmuş önemli direktörlerinden Bernard Faivre d’Arcier, izleyicilere ve eleştirmenlere bir gösteriyi derinlemesine keşfetme ve farklı öğelerini ortaya çıkarmaya yardımcı olmayı sağlayacak bir eleştiri atölyesi düzenliyor.

BERNARD FAIVRE D’ARCIER İLE «DÜNYANIN BÜYÜK TİYATROSU: AVIGNON» KONFERANSI
Pazar 08/05/2016 – 16.30, İstanbul Fransız Kültür Merkezi
1980 ila 1984 yılları arası ve 1993 ila 2003 yılları arasında Bernard Favier d’Arcier’nin direktörlüğünü yaptığı Avignon Festivali, yıllar içinde profesyonelleşerek dansı da dahil ederek kapsamını genişletti. Kültür dünyasının saygın isimlerinden Bernard Favier d’Arcier “kendi” festivalini, Fransa’da büyük ölçekli bir kültür etkinliğinin organizasyonunda yaşanan sorunsallara değinerek anlatacak.

E-REFUGIE.COM- SEDEF ECER
Pazartesi 09/05 ve Salı 10/05/2016 – 20.30, Üsküdar Stüdyo Sahne
Üç farklı ülkeye seyahat gerçekleştiren üç kadından üç kısa dijital komedi. İnternet ve mobil uygulamalar üzerinde bıraktıkları izler sayesinde dünyanın öbür ucunda yaşadıkları maceralarını takip edebildiğimiz üç çağdaş kadın.

GERÇEK BİR HİKAYEDEN ALINTI – CHRISTIAN RIZZO
Perşembe 26/05 ve Cuma 27/05/2016 -20.30, Zorlu Center Gösteri Merkezi
İstanbul’a ait hatıraları ve Türk folklor gösterilerinin kendisinde yarattığı etkilerden hareket eden Christian Rizzo, popüler ve çağdaş kültürü harmanlayarak dans ve hareketleri bireyler ile farklı topluluklar arasında bağ kurucu olarak hayal ettiği bir oyun ile çıkıyor izleyicilerin karşısına.

ÜÇ YEŞİL ADAM- VALERIE MREJEN
Cumartesi 28/05/2016- 14.00 ve 17.00, İstanbul Devlet Tiyatrosu Cevahir Sahnesi
Valérie Mrejen, ses efektleri sanatı ile bir aile bilim-kurgu masalı hayal ediyor: bir gece, üç uzaylı uydurulmuş bir dilde konuşurlar ve günlük eşyalardan sesler çıkarırken, bir çocuğun hayalleri görüntülü bir anlatıma dönüşür.

EDEBİYAT

NOTRE DAME DE SİON ÖDÜLÜ – MAYLİS DE KERANGAL

Cuma 6/05/2016 – 18:00, Fransız Sarayı (davetiye üzerine)
Notre-dame-de-Sion derneği ve lisesi, bu sene Notre-dame-de-Sion edebiyat ödülünü, Domingo Yayıncılık’ta yayınlanan Yaşayanı Onarmak kitabı ile France Culture-Télérama, RTL-Lire Büyük Ödülü ve l’Express-BFMTV Okur ödülü gibi çok sayıda ödülün sahibi olmuş Maylis de Kerangal’a, layık görmüştür.

Paylaş.

Yanıtla