Sinema Severlerin Dikkatine…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

sinema-severlerin-dikkatine-126577-5    Sinema tutkunlarının sabırsızlıkla beklediği İstanbul Film Festivali bugün başlıyor. Festival bu yıl filmlerinin yanı sıra aralarında Müjde Ar, Suzan Avcı, Murathan Mungan gibi isimlerin de bulunduğu ‘Festival Sohbetleri’yle de dikkat çekiyor

İstanbul Film Festivali 35’inci yolculuğuna yarın başlıyor. 11 günlük film maratonunda yok yok. Festivalde 25 bölümde 62 ülkeden 223 yönetmenin toplam 221 film gösteriminin yanı sıra konuk sinemacıların katılacağı sohbetlerden konserlere birçok özel etkinlik de gerçekleştirilecek.

Sinema severlere filmlerini sunmaya hazırlanan festival sinemaya katkı sunmuş sinema emekçileriyle gerçekleştirilecek olan ‘Festival Sohbetleri’yle de dikkat çekiyor.

Festival Sohbetleri programı şöyle:

* OttoPreminger: Bir Yönetmenin Anatomisi

Festival bu yıl sinema tarihinin en özgün, en yaratıcı yönetmenlerinden Otto Preminger’i, ölümünün 30. yıldönümünde 10 önemli filminin yer aldığı bir bölümle anıyor. Dünya ve İkizi: Otto Preminger’in Yaşamı ve Yapıtları kitabının yazarı Chris Fujiwara ile sinema yazarı Nil Kural 8 Nisan 16.30’da Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde yönetmeni ve yapıtlarını tartışacak.

* Ali Kazma // Mari Spirito

Venedik Bienali’nde Resistance ile Türkiye’yi temsil eden video sanatçısı Ali Kazma, video sanatının dünya ile kurduğu etkileşimi anlatacak. 9 Nisan 16.00’da Pera Müzesi’nde Kazma’ya bağımsız küratör Mari Spirito eşlik edecek.

* Sinema Tarihsel Dönüşümlere Nasıl Cevap Veriyor?

Lampedusa’yı filmine konu alan iki yönetmen aynı söyleşide buluşuyor. Berlin Film Festivali’nin büyük ödülü Altın Ayı’yı kazanan Denizdeki Ateş’in yönetmeni Gianfranco Rosi, NTV Belgesel Kuşağı’nda gösterilecek Lampedusa’da Kış’ın yönetmeni Jakob Brossmann, sinema yazarı Melis Behlil’le birlikte dünyanın halini belgesel sinema aracılığıyla sorgulayacaklar. Etkinlik 10 Nisan 18.00’de Pera Pera Müzesi’nde.

* Müjde Ar // Fatih Özgüven

1980’li yıllarda rol aldığı filmlerle Türkiye sinemasındaki kadın temsilini değiştirdiği gibi kendisinden önceki oyunculuk kalıplarını da yıkan Müjde Ar, sinema yazarı Fatih Özgüven’le kariyeri, filmleri ve Türkiye sineması hakkında sohbet edecek. Sohbet 11 Nisan 17.30’da Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde.

* Suzan Avcı/Murathan Mungan /Okan Arpaç

Bu yıl festivalin Sinema Onur Ödülü’nün sahibi “en iyi kötü kadın” Suzan Avcı, yazar ve şair Murathan Mungan ve sinema yazarı Okan Arpaç ile birlikte Yeşilçam’ı ve sinemayı konuşacaklar. Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren, Yeşilçam’ın en üretken sinemacılarından Ülkü Erakalın da bu panelin katılımcıları arasında olacaktı. Panelde Erakalın’ın adı da anılacak. Etkinlik 13 Nisan 16.30’da Pera Müzesi’nde.

Yoğun ilgi ek seanslar

Festivalde yoğun ilgi gören bazı filmlere ek seanslar konuldu. Bol ödüllü Hong Sang Soo’nun yeni komedisi Doğru Zaman 18 Nisan 19.00’da Akbank Sanat’ta; Coen Kardeşleri’n yeni filmi Yüce Sezar! 18 Nisan 21.30’da Atlas Sineması’nda ve İngiliz sinemasının harika çocuğu Ben Wheatley’nin yeni filmi Gökdelen 18 Nisan 21.30’da Rexx Sineması’nda gösterilecek.

***

70’ler Amerikan Avangard Sineması

Festival programında bu yıl 70’li yıllarda en verimli zamanlarını geçiren Amerikan avangard sinemasının öncü isimlerinin filmleri bir araya geldi. Burak Çevik küratörlüğünde hazırlanan bölümde Stan Brakhage, Michael Snow, Robert Breer, Hollis Frampton, Jonas Mekas, Stan Van Der Beek, Yvone Rainer gibi ustaların filmleri, orijinal formatları olan 16mm kopyalarıyla, İstanbul Modern Sinema’da izleyicilerle buluşacak. Bölüm kapsamında Burak Çevik ile küratör ve sanat tarihçisi Herb Shellenberger bir söyleşi de gerçekleştirerek bu sanatçıları, yapıtları ve dönemin Amerikan sineması ve video kültüründeki yansımalarından söz edecek. Etkinlik 8 Nisan 19.00’da İstanbul Modern’de gerçekleştirilecek.

Birgün

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.