İKSV Tiyatro Festivali Devam Ediyor: Merhametliler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / “Kimsenin ailenizi öldürmediği, sizin de kimseyi öldürmek zorunda olmadığınız bir çağda yaşadığınız için şanslısınız. Nazilerin sadistlerden oluştuklarını söylemek bir klişe. Gerçek tehlike benim ve sizin gibi insanlar. Buna inanmıyorsanız salondan şimdi çıkın.”

Oyunda hem anlatıcı hem de ana karakteri canlandıran, oyun boyunca trajedisini takip ettiğimiz SS subayı Max Aue’nin yukarıdaki sözleri ile başlayan Merhametliler oyunu 7 Mayıs 2016 Cumartesi günü Uniq Hall Gösteri Merkezinde sahnelendi.

The_Kindly_Ones_11

Jonathan Littell’in kitabından, Belçikalı yönetmen Guy Cassiers tarafından sahneye uyarlanan ‘Merhametliler’ (De Welwillenden), 20. İstanbul Tiyatro Festivali’nin önemli konuklarından. İstanbul Tiyatro Festivali’nin de aralarında olduğu yedi ortak kurumun yapımcılığında gerçekleşen prodüksiyon; Toneelhuis ve Toneelgroep Amsterdam tiyatro topluluklarının yapımı.

Merhametliler, Jonathan Littell’ın  The Kindly Ones adlı romanından, Guy Cassiers, Erwin Jans tarafından uyarlanmış bir edebiyat uyarlaması. Merhametliler, 190 dakika süren sahne performansları, bu süre boyunca sürekli sahnede olan ana karakter Max Aue’nin trajedisi ve iç hesaplaşmaları kadar, ışık, kostüm, müzik, dekor, görüntü kullanımları ile de oldukça gösterişli bir yapım.

The_Kindly_Ones_03

Merhametliler oyunu sonrasıda, yönetmen Guy Cassiers ve oyundaki tek kadın oyuncu olan ve Eichmann ve Helene karakterlerini canlandıran Katelijne Damen ile bir söyleşi gerçekleştirildi.

guy cassiers

 

Oyunun turneye gittiği şehirlerde, ‘Invisible Cities’ adlı bir proje düzenleniyor. Röportaj ve fotoğraf atölyelerine katılan öğrenciler, kendi şehirlerinin ‘görünmeyenleriyle’ röportajlar yapıyor. Röportajlar http://invisible-cities.eu/ adresinde yayımlanıyor.

6 ve 7 Mayıs tarihlerinde sergilenen Merhametliler adlı oyunun son gösterimi 8 Mayıs^ta Uniq Hall Gösteri Merkezinde.

Oyunun künyesi şöyle:

Ortak Yapımcılar: deSingel, Le Phénix, Scène nationale de Valenciennes, Maison de la Culture d’Amiens, Istanbul Theatre Festival, Festival Temporada Alta, Festival RomaEuropa

Metin: Jonathan Littell Uyarlama: Guy Cassiers, Erwin Jans Flemenkçeden Çeviren: Jeanne Holierhoek, Janneke van der Meulen Yöneten: Guy Cassiers Dramaturji: Erwin Jans Kostüm ve Sahne Tasarımı: Tim Van Steenbergen Video Tasarımı: Frederik Jassogne Ses Tasarımı: Diederik de Cock Işık Danışmanı:Bas Devos Oynayanlar: Katelijne Damen, Aus Greidanus Jr., Hans Kesting, Alwin Pulinckx, Bart Slegers, Johan Van Assche, Jip van den Dool, Victor Van Gorp, Vincent Van Sande

Fırat Kuyurtar / Mimesis

Paylaş.

Yanıtla