Oyunun Adı “Tanrı” Olunca

Pinterest LinkedIn Tumblr +

riha tanrıRiha’da (Urfa) bir grup öğretmenin bir araya gelerek kurduğu Tiyatro Seyir, 5’inci yılında “Tanrı” adlı oyunuyla çalışmalarını sürdürüyor. Woody Allen’in “Tanrı” adlı teatral eserini oynayan Tiyatro Seyir’in kurucusu ve oyunun yönetmeni Şükrü Ünal, grubun oluşumunu anlattı. Riha’da kültür, sanat çalışmalarının zayıf olduğunu ve Rihalılara bu bağlamda alternatif sunmak için yeni oyunlar oynadıklarını ifade eden Ünal, “Sistem toplumun sorgulayıcı yönünü zayıflatmak için her yola başvuruyor. Sanat özgürlüğün olduğu yerde, özgürce yapılmalıdır” diye konuştu.

Savaşmaktan geri  durmayacağız

Oyunun adından dolayı tehdit edildiklerini söyleyen Ünal, “Tanrı adından dolayı dinle alay ettiğimiz öne sürülerek bizi yakmakla tehdit ettiler. Sosyal medyada ölümle tehdit edildik. Oysa aynı oyunu 5 yıl önce de oynamıştık. Sanırım bu süreçle ilgili” dedi. Tiyatronun gücüne değinen Ünal, tarihte önemli bir yere sahip olan Polonya tiyatrosunu örnek vererek, “Yaşanılan bunca toplumsal sorun içinde sanatın toplumlar üzerindeki gerçekçi etkisini görmezden gelemeyiz. Polonya tiyatrosuna baktığımızda; iki anlatıcının Polonya’da bir meydanda konuşması ve bunun halk isyanına dönüşmesi sonucu, Alman işgalcileri ülkeden atılır. Tiyatro ile bir ülke kurtulmuştur. Bizde savaşmaktan geri durmayacağız” diye konuştu.

Sanatın birleştirici gücü var

Tiyatro Seyir kurulduğu günden itibaren grupta yer alan oyunculardan Kemal Turan, Rihalılara alternatif hiçbir şeyin sunulmadığını söyleyerek, “Biz daha çok sorgulamalarını istiyoruz. Sanatın aslında birleştirici bir gücü var. Malum toplumda bir ayrılma söz konusu” dedi. Kadın oyunculardan Meral Güler ise oyunda kadın kimliğinin hiçe sayılmasına değinildiğini ifade ederek, “Ben oyunda bıçaklanan kadını oynuyorum. Kadın bıçaklanıyor, ancak herkes kayıtsız kalıyor. Bu bir Türkiye gerçeğidir. Kişilerin bireysel korkuları toplumları kaosa sürüklüyor” diye konuştu. Oyun, toplumsal bir çok soruna dikkat çekerek, izleyicinin son zamanlarda artan kadın cinayetleri, katliamlar ve çocuk istismarı gibi konularda daha duyarlı olması gerektiği mesajlarını içeriyor.

Özgür Gündem

Paylaş.

Yanıtla