“Sahne Sanatları Alanında Oyuncu Statüsü ve Hakları” Paneli Mekan Değişikliği

Pinterest LinkedIn Tumblr +

unnamedMimesis Haber/ Panel 22 Mayıs 2016 Pazar saat 15:00’te The Marmara Pera Toplantı Salonunda gerçekleşecektir.

İstanbul Tiyatro Festivali ve Oyuncular Sendikası tarafından ortaklaşa düzenlenen ilk etkinlik olan bu söyleşi, ülkemizde sahne sanatları alanında çalışan oyuncu, dansçı ve tüm performans sanatçılarının çalışma statülerini ve haklarını konu ediniyor. Tiyatro oyuncuları, dansçılar ve performans sanatçılarının hakları nelerdir; sözleşmeleri, statüleri ve çalışma şartları nasıl olmalıdır gibi soruların cevaplanacağı panelde, ülkemizde sahne sanatları alanında çalışan sanatçıların yasal olarak mevcut, ancak pratikte uygulanmayan kanuni hakları detaylı olarak incelenecek.

Güvencesiz çalışmak, ücretsiz prova yapmak, hatta bazen ücretsiz gösteriye çıkmak, sigortasız çalışmaktan ötürü ilerleyen yaşlarında bile emekli olamamak, uzun, düzensiz saatlerde, sağlıksız ve güvenliksiz ortamlarda provalar yapmak, gösteriye çıkmak, gerekli önlemler alınmadığı için sahnede kaza geçirmek; bu ve buna benzer durumlar gerçekten gösteri sanatları emekçilerinin yaptığı işin doğasında mı vardır? Yoksa başka bir sistem mümkün müdür? Aslında bu soruları bir oyuncunun kendi kendisine sormamasının iki sebebi olabilir; ya çalıştığı ülkedeki sistem zaten bu soruların cevaplarını bulmuştur ve oyuncu kazanılmış haklarını yaşarken böyle sorunlarla hiç karşılaşmaz, ya da çalıştığı ülkede tüm bu sorular o kadar uzun süre sorulmamıştır ki artık oyuncu böyle sorular sorulması gerektiğinin farkına bile varamaz hale gelmiştir.Oyuncular Sendikası ve İstanbul Tiyatro Festivali olarak bu soruların cevaplarının bulunmasının vaktinin geldiğine inandığımızdan, daha da önemlisi sahne sanatları alanında çalışan oyuncular arasında bu konulardaki farkındalığın artmasının önemini bildiğimizden bu söyleşiyi gerçekleştirmeye karar verdik.

Bu önemli konuyu sahne sanatlarının profesyonelleri olarak tartışırken bize referans olarak alabileceğimiz farklı örnekleri anlatacak, oyuncu statüsü ve haklarının gelişkin olduğu İngiliz ve Fransız sistemlerini yakından tanıtacak yabancı konuklar vetecrübeleriyle Türkiye örneğini daha iyi anlamamıza ışık tutacak konuşmacılar bu panelde yer alacak. Sahne sanatları profesyonelleri, tiyatrocular, dansçılar, opera şarkıcıları, performans sanatçıları, tiyatro işletmecileri ve gösteri sanatları sevdalıları; siz de mutlaka bu paneldeki yerinizi şimdiden ayırtın.

Konuşmacılar:

Denys Fouqueray, Oyuncu, Fransız Oyuncular (İcracı Sanatçılar) Sendikası (SFA) Yöneticisi
Emmanuel De Lange, Sendika uzmanı, Birleşik Krallık Oyuncular Sendikası Equity Canlı Performans Kampanya Sorumlusu
Candaş Baş, Dansçı, Koreograf
Meltem Cumbul, Oyuncu, Oyuncular Sendikası Genel Başkanı

Oturum Başkanı:

Sercan Gidişoğlu, Oyuncu, Akademisyen, Oyuncular Sendikası Yönetim Kurulu üyesi.

Not: Katılımcıların konuşmalarının ardından soru cevap ve tartışma bölümü olacaktır. Söyleşide ardıl çeviri yapılacaktır.

British Council ve Institut Français’nin değerli işbirliğiyle.

Paylaş.

Yanıtla