Shakespeare ve Nasreddin Hoca

Pinterest LinkedIn Tumblr +

sezai altekinOyuncu Sezai Altekin Nasreddin Hoca rolüyle seyirci karşısında. Oyuncu Halide Edip Adıvar’ın 1937 yılında yazdığı ve bugüne kadar hiç oynanmamış oyununda  20. İstanbul  Tiyatro Festivali kapsamında İstanbul seyircisi ile sadece bir kez buluşacak. Tiyatroda son olarak Picasso rolünü canlandıran Altekin, “Nasrettin Hoca’nın ince mizahı ve derin felsefesinden çok etkilendiği için”, rolü hemen kabul ettiğini belirtti.

Nasrettin Hoca’nın ölümünden sonra Shakespeare ile hayali buluşmasını ve dünyaya tekrar beraber gelmelerini anlatan oyun, batının ruhunu yitirmesini anlatıyor. Oyunda Shakespeare rolünü, ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Levent Öktem oynuyor.

Nedim Saban, bugüne kadar hiç sahnelenmemiş olan oyunun biçim ve  içerik açısından  oynanmaya değer olduğunu kanıtlayarak, ünlü sinemacı Elia Kazan ve eşi Frances Kazan’ın New York’da sahneye koymaya çabalamış oldukları  oyunun tekrar hayat bulmasına çaba gösteriyor.

7 Mayıs Cumartesi günü 15.00’da Üsküdar Tekel Sahnesi’nde bir okuma tiyatrosu etkinliği olarak sahnelenecek olan oyunda, ustalardan oluşan çok büyük  bir kadro yer alıyor. Shakespeare ile Nasrettin Hoca’nın ahiretteki bir hayali buluşmasını konu edinen oyunda tiyatro seyircisinin en son  “Leyla’nın Evi”nde  izlediği, Celile Toyon da  “Halide Edip” karakterine hayat veriyor.

Nedim Saban’ın rejisini, Çiğdem Erken’in  müziklerini, Hatip KarabudaK’ın  ışık tasarımını  gerçekleştirdiği oyunda ayrıca Ayşe Kökçü, Eraslan Sağlam, Mahperi Mertoğlu,  Tiraje Başaran, Metin Zakoğlu, Umut Demirdelen, Halim Ercan, Cem Güler, Dicle Alkan, Meral Asiltürk, Murat Usta, Umut Avcı, Koray Kurt, Murat Turhan, Ömer Acar, Ece Müderrisoğlu, Burak İlemler rol alıyor.

90 dakika sürecek olan etkinliğin ardından, aynı gün 17.30’da Prof. Ayşın Candan,   moderatörlüğünde “Halide Edip Tiyatrosu” paneli düzenlenecek. Panele Halide Edip’in biyografisini yazan İpek Çalışlar, Halide Edip Tiyatrosu üzerine çalışan DR. Esra Dicle ve Nedim Saban da katılıyor.

20.İstanbul Tiyatro Festivali çerçevesinde ücretsiz olarak sahnelenecek olan etkinlik için rezervasyon@iksv.org adresinden rezervasyon yaptırılması gerekiyor. Geniş bilgi için www.tiyatro.iksv.org

Magazinci

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.