Tiyatro Pera’dan “Vanya, Sonya, Maşa ve Spike”

Pinterest LinkedIn Tumblr +


vanya-sonya-masa-ve-spike-770x470
Mimesis Haber / İstanbul Kültür Sanat Vakfı(İKSV) tarafından düzenlenen 20. İstanbul Tiyatro Festivali devam ediyor. 21 Mayıs Cumartesi günü Festival kapsamında sergilenen Vanya, Sonya, Maşa ve Spike oyununu izleme fırsatım oldu. Tiyatro Pera tarafından sergilenen oyunda Vanya’yı Şerif Erol, Sonya’yı Tilbe Saran, Maşa’yı Nesrin Kazankaya, Spike’ı Doğan Akdoğan, Kassandra’yı Başak Meşe ve Nina’yı da Gamze İpek oynuyor.

İki saat otuz dakikalık oyun başta sıkıcı geçecek gibi bir izlenim vermesine rağmen biraz ilerledikten sonra akıp gidiyor. İsmini Çehov karakterlerinden alan, Çehov ve oyunlarına bol bol göndermelerin olduğu oyunda Çehov mizahı da eksik olmuyor. Oyunun merkezinde üç kardeş var. Kardeşlerden biri büyük bir sinema yıldızı olan Maşa, diğer iki kardeş ise Maşa’nın finanse ettiği evde yaşayan iki yalnız insan Vanya ve Sonya’dır. Sonya, aslında üvey kardeşleridir. Küçükken bir yetimhaneden alınmıştır. Vanya ve Sonya yıllarca bu evde yaşlı ebeveynlerine bakarken, Maşa hayallerinin peşinde koşmuş, dilediği hayatı yaşamıştır. Birisi hayatını doya doya yaşarken diğerleri aynı evde yıllarca hiç denilecek bir hayat yaşamışlar ve öyle yaşlanmışlardır. Bu, kardeşler arasında bir çatışmaya neden olmuştur. Aslında bu çatışmanın altında yatan neden, Vanya ile Sonya’nın yıllardır çalışmaması, Maşa’nın ise çalışıp onlara bakmasıdır.

Film yıldızı Maşa, eve yakın bir yerde verilen bir partiye davet edilmiştir. Davet üzerine sevgilisi Spike’ı da alır yanına eve gelir. Maşa eve geldiğinde masrafların çok arttığını ve evi satılığa çıkardığını söyler. Oyundaki bu ekonomik çatışma dışında Maşa ile sevgilisi arasındaki gerilim, komşu kızların oyuna dahil olması, evin temizlikçisi Kassandra’nın kehanetleri oyunun seyrini oldukça arttırıyor.

Oyun festival kapsamında 24 Mayıs Salı günü ise Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. İzlemek isteyenler için sezonun son oyunu olduğunu söyleyelim. İyi seyirler.

Hüseyin Erdoğdu / Mimesis Haber 

Paylaş.

Yanıtla