Geleneksel Türk Tiyatrosu Köylerde Sahnelenecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

geleneksel-turk-tiyatrosu-koylerde-sahnelenec-8503652_x_300Orta oyunu ve tuluat sanatçısı İsmail Dümbüllü’nün öğrencilerinden tiyatro ve sinema oyuncusu Yıldırım Yanılmaz ve gençlerden oluşan amatör ekibi, ramazan ayı süresince Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı 18 köyde, geleneksel Türk tiyatrosunun örneklerini ücretsiz sahneleyecek.

Tiyatro ve sinema oyuncusu Yanılmaz:
“Ben Ayvalık’ta geleneksel tiyatroyu yaşatacak bir kaynak buldum. Bu kaynağı burada daha da pekiştirerek eyleme geçirebilirsem, yani bu oyunu bir biçim içerisinde oynayabilirsek geleneksel tiyatroyu yeniden yeşertebileceğiz. Böylelikle bu tiyatro dalı hiçbir zaman yok olmaz”

Geleneksel Türk tiyatrosunun son temsilcisi, orta oyunu ve tuluat sanatçısı İsmail Dümbüllü’nün öğrencilerinden tiyatro ve sinema oyuncusu Yıldırım Yanılmaz ve ekibi, ramazan ayı süresince Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı 18 köyde, geleneksel Türk tiyatrosunun örneklerini ücretsiz sahneleyecek.

“Orta oyunu, tuluat, meddahlık ve karagöz hacivat”ın alt başlıklarını oluşturduğu geleneksel Türk tiyatrosunun kaynak kişileri arasında gösterilen Yanılmaz, Ayvalık Sanat Derneği bünyesindeki Sanat Fabrikası’nda çalışmalarını sürdürüyor.

Tiyatro ve sinema oyuncusu Yanılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tuluat tiyatrosunun, geleneksel orta oyununun sahnelerde sergilenmesi ve batılı anlamdaki tiyatro ile karışmasından meydana gelen bir tiyatro dalı olduğunu belirtti.

Yanılmaz, tuluatın bir metne dayanmadan doğaçlama sahnelendiğini ifade ederek, “Biz Ayvalık Sanat Fabrikasında geleneksel tiyatro türünün ‘Tuluat’ dediğimiz bölümüyle ilgili bir çalışma yapıyoruz. Tuluat bir oyun sahneye koyuyoruz. Bunun yanı sıra da Naşit Özcan’ın Orta Oyunu’nu tiyatroya taşıyıp da tiyatro sahnesinde sergilediği o tuluat tarzını, kanto ve düetlerin de katkılarıyla sundukları oyunu komedi biçimini halka sunmaya çalışacağız. Bu benim çok eski yıllarda 1968-1970 yıllarında İsmail Dümbüllü ile oynadığımız, bazı oyunlarda oynadığımız ve gördüğümüz biçim içerisinden birebir yansıtmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

“Geleneksel tiyatroyu yaşatacak bir kaynak buldum”

Geleneksel tiyatronun, özgün biçimde kaleme alınmadığını belirten Yanılmaz, “Üstelik herkes geleneksel tiyatroyu bildiğini sanıyor ama hiç kimse işin aslını bilmiyor. Neden bilmiyor? Hep başkalarının yazdığı, başkalarının düzene soktuğu biçim içerisinde onları alıp, bir biçim içerisinde alıp, içlerine bir şeyler katarak geleneksel tiyatro yaptıklarını sanıyorlar. Oysa ben Ayvalık’ta geleneksel tiyatroyu yaşatacak bir kaynak buldum. Bu kaynağı burada daha da pekiştirerek eyleme geçirebilirsem, yani bu oyunu bir biçim içerisinde oynayabilirsek geleneksel tiyatroyu yeniden yeşertebileceğiz. Böylelikle bu tiyatro dalı hiçbir zaman yok olmaz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Tuluat oyun hazırladık”

Yanılmaz, Ayvalıklı genç oyuncu arkadaşlarıyla çalışmalarını tüm hızıyla sürdürdüklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Dokuz kişilik ekibimizde arkadaşlarımın hepsi bugün birer profesyonel oyuncular seviyesinde bu işi gerçekleştiriyorlar. Buradaki amacımız, ramazan şenlikleri, ramazan eğlencesi olarak nitelendiriliyor. Oysa biz ramazan şenliği ya da eğlencesi yapmıyoruz. Biz sadece ve sadece ramazan ayında oynamak üzere bir tuluat oyun hazırladık. Gelenler bu oyunda kanto bulacaklar. Kantonun aslını bulacaklar. Kanto nasıl söylenilir, nasıl oynanılır, nasıl seyirci coşturulur bunu görecekler. Artı, oyunlarımızda bu kantolar karşılıklı sergilenecek.”

İsmail Dümbüllü’nün oynadığı, daha sonra Naşit Özcan’ın tiyatro sahnesine taşıdığı, “Üç Kişiye Bir Yatak” adlı oyunu sahneye koyduklarını anlatan Yanılmaz, “Ramazan ayında iftar yemeklerinin dışında fırsat buldukça da halktan gelecek talepler doğrultusunda matine ve suare olarak oyunlarımızı sergileyeceğiz.” dedi.

“Metne bağlı kalmaksızın roller oynanır”

Oyunculardan Seyit Sazan ise ister melodram ister komedi, ister trajedi olsun, oynadıkları oyunları sergiledikleri zaman, ortam ve seyircinin özelliklerine göre değiştireceklerini söyledi.

Sazan, “Sahnede bazen oyunun konusu bile hiç düşünülmeden halkın sevip tutacağı bir ad bulunur ve ilan edilir. Ancak bu ilanlardan sonra sahnede konunun nasıl işleneceği, kimin ne görev üstleneceği oyunu yöneten tarafından sadece ana çizgileriyle belirtilir ve oyunun akışı içinde yeri ve zamanı geldiğinde metne bağlı kalmaksızın roller oynanır.” ifadelerini kullandı.

Oyunun en küçük oyuncusu 5 yaşındaki Neva İmam ise izleyicilere kanto gösterisi yapacağını ve bu yüzden de son derece heyecanlı olduğunu dile getirdi.

Haberler.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.