Mehmet Ege Hayatını Kaybetti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

mehmet egeDevlet Tiyatroları eski Genel Müdürü, Ankara Devlet Tiyatrosu emekli oyuncu ve rejisörü Mehmet Ege (71) 12 Haziran Pazar günü hayata veda etti.

Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Necat Birecik de Mehmet Ege’nin vefatı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Birecik mesajında, “Devlet Tiyatrosu eski Genel Müdürlerimizden, emekli sanatçımız Mehmet Ege’nin vefatını teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Kendisine Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve tiyatro camiasına sabır ve başsağlığı dilerim” dedi.

MEHMET EGE KİMDİR?

1945 yılında İstanbul’da doğan sanatçı 1971 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Yüksek Bölümünü bitirdi. Basın yayın Genel Müdürlüğü Prodüksiyon Dairesinde Foto-Film Şube Müdürü ve TRT Televizyon Dairesi Başkanlığında, araştırmacı ve yönetmen olarak çalıştı. TRT Televizyonlarında Belgesel Programlar Müdürlüğünün kuruluşunda kurucu müdür olarak görev aldı. Türk Televizyonlarının ilk dizi belgeseli “Ankara Belgeseli”nin senaryo yazarlığını ve yönetmenliğini yaptı. Katıldığı 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında Savaş Kameramanı olarak görev yaparken gazi oldu.

1985 yılından başlayan Devlet Tiyatrosu döneminde, kırkı aşkın oyunda oyuncu ve rejisör olarak görev aldı. Sanatsal çalışmalarının yanı sıra; 1991’de Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü ve 1992 yılında Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 1994 yılında seçilmiş ilk Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürü olarak çalışan Mehmet Ege, Devlet Tiyatrosu Sanatçılarının seçimi ile getirildiği Sanat Yönetim Kurlu Üyeliğini iki dönem sürdürdü. Ege bu idari görevlerden başka bir dönem TOBAV (Tiyatro Opera Bale Çalışanları Vakfı), iki dönem de kurucu üyeleri arasında yer aldığı DETİS (Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği) Genel Başkanlıkları yaptı.

Sanatçı, 2010 yılında Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğünden emekli oldu.

YÖNETTİĞİ OYUNLARDAN BAZILARI

Küçük Nasrettin, Karanlıkta İlki Işık (Kubilay) Nazım Üçlemesi, Bıçak Sırtı, Ana Baba Günleri, Tütüncü Dükkanı, Savaş İkinci Perde de Çıkacak, Söz Veriyorum, Bir Ümit İçin (Monserrat), Hoş Geldin Amerika, Kurtuluştan Kuruluşa, Aşk Evlerden Uzak, Yıldız Olmak Kolay mı, Yıldız Yargılaması, Şili’de Av, Joseph ile Maria, Derbi ya da Darbe.

Habertürk

Paylaş.

Yanıtla