Özel Tiyatrolar Bir Bir Kapanıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İki ötiyatro-1-696x400zel tiyatro daha kapısına kilit vurdu. Tiyatro D22, yarın akşam düzenleyeceği ‘Bu Bir Veda Değildir’ adlı partiyle Galata’daki mekanından ayrılıyor. Beyoğlu Şermola Performans’ta oyunlarını sahneleyen Destar Tiyatro ise salonuna 1 Mayıs’ta veda etti.

Kürt tiyatrosunu görünür kılmak ve kurumsallaştırmak için 2008’de kurulan Destar Tiyatro artık yok. 1 Mayıs’ta Beyoğlu Nane Sokak’taki mekanından ayrılan tiyatro, yoluna seyyar olarak devam edecek. Berfin Zenderlioğlu ve Mirza Metin’in kurduğu Destar, isim olarak da Şermola Performans’ı kullanacak.

Berfin Zenderlioğlu neden bu kararı aldıklarını şöyle anlatıyor: “Kültür sanattaki politikasızlık, tiyatroların bırakıldığı zor durum, Beyoğlu’nun değişen profili, ekonomik sıkıntılarımızla birleşince burayı sürdürmek bizim için kaosa dönüştü. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 4 yıl ödenek aldık. Ama Gezi’den sonra vermediler. O para yaz döneminde bizi rahatlatıyordu. Sahne işletmek başlı başına zor bir iş. Oyun yaz, yönet, sahne işlet… Enerjimiz çok parçalandı. ”

Taksim’deki terör olaylarının da izleyici sayısını düşürdüğünü söyleyen Zenderlioğlu, “Seyircimiz hiç yoktu diyemem, bazen çok iyiydi, yer kalmıyordu. Ama patlamalardan sonra düştü. Beyoğlu eskiden kültür-sanat merkeziydi. Artık öyle değil. AVM’lerin çoğalması, yoğun turist akımı, bitmek bilmeyen yol yapımları nedeniyle seyircimiz Kadıköy’e kaydı.” diyor.
Destar, son yıllarda öne çıkan alternatif tiyatro gruplarından biriydi. Oyunlarıyla Afife Jale Tiyatro Ödülleri, Türkiye Eleştirmenler Birliği (TEB) ile Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Ödülleri’ne aday oldu, ödül kazandı. En son, ‘Dı Tuwaletê De’ rol alan Alan Civan Afife Jale’de ‘Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı’ seçilmişti.

‘Sadece tiyatro yapmak istiyoruz’
“Bu Bir Veda Değil… Tiyatro D22 olarak, Galata Hamursuz Fırın’daki sahnemizden ayrılıyoruz. 15 Haziran Çarşamba akşamı, bütün seyircilerimizi, dostlarımızı sahnemize bekliyoruz.” diyerek izleyicilerine sosyal medyadan çağrıda bulunan D22, 2013’te Berkay Ateş, Can Kulan ve Emir Çubukçu tarafından kuruldu. Onlar da yollarına seyyar olarak devam edecek. Emir Çubukçu, üç nedenden dolayı bu kararı aldıklarını söylüyor: Taksim’deki patlamalar, terör tehdidi. Kültür sanata verilen değer ve ekonomik zorluklar. Üç oyuncu, mekan işletme derdi olmadan sadece tiyatro yapmak istiyor. Daha fazla seyirciye ulaşmayı hedefliyor.
Özel tiyatrolar bir yandan kapanırken diğer yandan da yenileri açılıyor. Destar’ın boşalttığı mekanı Tiyatro Küp kullanacak. D22’nin Galata’daki yeri ise başka bir gruba kiralanacak.

Yeni Hayat

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.