Sahnede Taşeron Krizi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bakanlık 16müfettişleri Devlet Tiyatroları (DT) yönetiminin yıllardan bu yana çalışanlarının ‘izin hakkını kullandırmadığını’ tespit etti.

Devlet Tiyatroları’nda (DT) sahnelerde görevli teşrifat ve temizlik işçilerinin yıllardır “ücretsiz izin uygulamasına” tabi tutulduğu ortaya çıktı. Bakanlık müfettişlerince, DT’deki çalışanların şikayeti üzerine yapılan teftişte, durumun “çalışma yasalarına aykırı olduğu” belirlenirken, bakanlık müfettişleri “DT’nin devleti zarara uğrattığı” saptamasında bulundu.

Müfettişlerin, yaptığı soruşturma sonrasında DT yönetimine, “Bu şekilde çalıştırılan kaç işçiniz varsa ya derhal hakkı olan izinlerini kullandırın ya da izin hakları kadar ücretlerini verin” ihtarı yapıldığı öğrenildi.

DT’de çalışanların şikayeti üzerine bakanlık müfettişlerince, önce Bursa, Erzurum, Sivas, Diyarbakır gibi DT’nin bölge müdürlüklerinde inceleme başlatan müfettişler, “yıllardan bu yana DT Genel Müdürlüğü’nün çalışanlara haklarını vermediği” tespitinde bulunduğu öğrenildi. Ardından Ankara DT Müdürlüğü’nü de inceleyen müfettişler, DT’nin pek çok bölgesinde olduğu gibi Ankara Müdürlüğü’nde de “çalışanların yıl içinde hakkı olan izinlerini usulüne uygun kullandırmadığı, çalışanlara sadece ücretsiz izin verdikleri” sonucuna vardı. Bakanlık müfettişlerinin, söz konusu durumdan yıllardan bu yana süregelen durumu “düzelmesi için bir çalışma gerçekleştirmediği” gerekçesiyle başta Genel Müdür Vekili Necat Birecik ile Personelden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ercan Serin’e “uyarıda” bulunurken, “bu durumu düzeltmeleri” için talimat verdikleri de ortaya çıktı. Bakanlıktan gelen talimat üzerine DT yönetiminin de “acil” olarak çalışanları “izne çıkarmak” için kolları sıvadığı öğrenildi. Ancak izin kullanımlarında da çeşitli sıkıntılar baş gösterdi. Kurumda, yapılan hesaplamalara göre birçok çalışanın 300, 200 ve 100 günün üzerinde izin haklarının bulunduğu ortaya çıkarken, çalışanlara ise “üzeri kapalı olarak izin için ücret talebinde bulunmamaları uyarılarında da bulundukları” ileri sürüldü. Ancak bazı bölgelerdeki çalışanların bu uyarıları dikkate almayarak, kurum alehine dava açtıkları da öğrenildi.

Geriye dönük haklar kayıp

Tüm bunların yanı sıra senelerdir çalışanlara ödenmeyen primlerin de yasaya göre sadece son beş yıllık dönemi kapsadığı ortaya çıktı. Böylece çalışanların da “zarara uğratıldığı” belirlenirken, bu durumun da ilerleyen günlerde bakanlık ve DT yönetimi arasında, çalışanların açtıkları karşı davalarla, yeni bir kriz yaratacağı ileri sürülüyor.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.