“Sanatçıların Sözü Siyasetçilerin Sözünden Daha Etkilidir”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

jülide kuralSanatçı Jülide Kural, toplum ve sanat üzerindeki baskılara dikkat çekerek, “Savaş ve kaos dönemlerinde bazen sanatçıların sözleri, siyasetçilerin sözlerinden çok daha fazla toplumda etki eder” dedi.

Sinema ve tiyatro oyuncusu Jülide Kural, toplumun her kesimine yönelik artış gösteren ve sanat camiasına da etki eden baskıları ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Jülide, gün geçtikçe otoriterleşen, şiddetin giderek artış gösterdiği toplumlarda ilk olarak basının ve sanatçıların susturulduğunu söyledi. Sanatçıların toplumda etkisinin yüksek olduğunu, bu nedenle de hedefe alındıklarına dikkat çeken Jülide, şöyle konuştu: “Sanat yapısı gereği eleştireldir, sanatçı da eleştirendir. Yaşadığı toplumdan beslenir sanatçı ve doğal olarak yaşadığı toplumda olan biten hiçbir şeye kayıtsız kalamaz. Bu nedenle kimi zaman söylediği bir söz; bir siyasetçiden çok daha fazla topluma etki eder. İktidarlar sanatçının bu etki alanını ve gücünü bildikleri için sanatçıları susturmak isterler, tıpkı basını susturmak istedikleri gibi…”

‘Sanatçı ne kadar eleştirel söz söylerse…’

Toplumun her kesiminde olduğu gibi sanatçıların da üzerinde korku psikolojisinin sirayet ettiğini vurgulayan Jülide, “Ülkenin bir tarafında ablukalar var, insanlar ölüyor ve biz ölümlere alıştırılıyoruz. Böyle bir dönemde barış sözcüğünü söylemek suç haline geldi. Bu psikolojiyle insanları daha çok korkuya, sessizliğe mahkûm etmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

Basının ve sanatçıların etkisinin baskı altında ortaya çıktığını belirten Jülide, “Basın ne kadar iktidarın söyleminden uzak söz söylerse o kadar çok toplumu düşünmeye iter. Sanatçı ne kadar eleştirel söz söylerse toplum o kadar eleştirel ve geniş pencereden yaşananlara bakar. İktidar bu korku psikolojisiyle bu şiddeti, bu baskıyı normalleştirmeye çalışıyor. Ama tüm baskılara, şiddete rağmen biz kadınlar, biz düşünenler, biz sanatçılar, bu ülkeyi seven, bu ülkenin demokratik, eşitlikçi bir ülke olmasını isteyenler, bizler susmayacağız. Bizim bu ülkede barış istemekten başka bir suçumuz yok. Suçlu olanlar bu ülkede savaş isteyenlerdir” diye kaydetti.

Jinha

Paylaş.

Yanıtla