Uluslararası Skandala Karışan Tiyatrocular Meclis Gündeminde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

uluslararasi-skandala-karisan-tiyatrocular-meclis-gundeminde-143213-5Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Necat Birecik ve İstanbul Devlet Tiyatrosu Genel Müdür Vekili Zafer Kayaokay’a ilişkin Hırvatların kaleme aldığı tepki mektubu gün sosyal medyada büyük gündem olmuştur. Tartışmalar gün boyu devam ederken CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı olayı Meclis gündemine taşıdı.

Soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Necat Birecik ve İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdür Vekili Zafer Kayaokay’ın UNESCO Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) Hırvatistan Merkezi’nin Hırvat Tiyatro Festivali’ne (Croatian Showcase) tüm masrafları ITI Hırvatistan Merkezi tarafından karşılanmak üzere davet edildikleri, festivale katılmak üzere Hırvatistan’a gittikleri fakat dil bilmedikleri gerekçesiyle herhangi bir seminer ve oyun izlemedikleri, Türkiye Büyükelçiliği’ne başvurup turist rehberi talep ettikleri, bu rehber eşliğinde Zagreb gezisi gerçekleştirdikleri, bu duruma tüm Festival Yönetim Kurulu üyeleri ve uluslararası seçkin davetlilerin tanıklık ettiği, 26/05/2016 tarihli üzücü bir mektupla ITI Hırvatistan Başkanı Željka Turčinović imzasıyla ülkemize bildirildiği sosyal medyada ve çeşitli basın yayın organlarından öğrenmiş bulunmaktayız.

Bu kapsamda;

Bahse konu mektup hangi kuruma ulaştırılmıştır? Hangi tarihler arasında gitmişlerdir? Hırvatistan’da bulundukları süre zarfında resmi izinleri var mıdır? Bu izin hangi tarihte, kim tarafından verilmiştir? Türkiye Cumhuriyeti’nin, yabancı dil dahi bilmeyen üst düzey bürokratları tarafından Hırvatistan’da rezil edildiğini, devletin itibarının zedelendiğini, görev gerekçesiyle gittikleri Hırvatistan’dan turistik geziye katılarak görevi kötüye kullandıkları konu​sunda​ her iki isim için idari ve hukuki işlemler başlatılmış mıdır? ​Bu kişiler hala görevlerinin başında mıdır? Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve İstanbul Devlet Tiyatroları Müdürlüğü gibi kritik öneme sahip görevlerine, bu denli iş bilmez, dil bilmez, devlet geleneği ve devlet ciddiyeti bilmez şahısların görevlendirilmesinde hangi liyakat ilkeleri​ esas alınmıştır? Türkiye’nin itibarını ayaklar altına alan bu şahıslar neye göre, hangi gerekçeyle bu denli kritik pozisyonlarda görevlendirilmiştir?

Birgün

Paylaş.

Yanıtla