15 Temmuz Darbe Girişiminin Ardından – BGST Açıklaması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

15Temmuzdarbesi[Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yayınlamış olduğu açıklamasını paylaşıyoruz.]

Mimesis Haber / “19 Temmuz tarihli bildirimizi yapı içinde yürüyen tartışmalar ve OHAL ilanına bağlı gelişmeler ışığında yenilemeye karar verdik.”

Türkiye özellikle 7 Haziran seçimlerinden beri, Anayasa hükümlerinin hiçe sayıldığı, kuvvetler ayrımının yok edildiği, düşünce ve ifade özgürlüğünün alabildiğince daraltıldığı, muhalif en küçük bir sesi dahi susturmak üzere polis ve özel harekat gücüyle tahkim edilmiş, keyfi uygulamalarını her gün derinleştiren bir darbe rejimi altında yönetiliyor. MGK’nın kararıyla yürütülen bu fiili başkanlık rejimi eliyle Kürt illerinde yürütülen katliamların, cihatçı faşizmin tırmandırılması siyaseti ve dış politikadaki açık başarısızlıkların ardından T.C. devletinde ciddi bir yarılmanın olduğu görülmektedir.

T.S.K. içinde tasfiye olacağı bilgisini alan çok sayıda subayın da içinde yer aldığı bir grubun, 15 Temmuz gece yarısına doğru Binali Yıldırım’ın ifadesiyle, “kalkışmasına” tanık olduk. Bu olay uzunca süredir yasal ve kurumsal meşruiyet içinde hareket etme kabiliyetini tamamen yitirmiş olan devlet içindeki parçalanma ve çatışmanın ne denli büyük olduğunu gözler önüne serdi.

Bir gün içerisinde yüzlerce insan yaşamını kaybetti, bir hafta içinde 60 bin kamu personeli açığa alındı, binlercesi yasal olarak tutuklu ve sanık hüviyeti kazandı. Nihayetinde ise “darbe tehdidi” bahane edilerek tüm ülkede olağanüstü hal ilan edildi.

Mevcut iktidar, halkı her gün sokağa çağırmakta, “demokrasi bayramı” adı altında paramiliter güçlerin öncülüğündeki kitleleri seküler kesimi taciz ve tehdit etmeye yönlendirmektedir. Aydın, sanatçı ve bilim insanları da bu tehdit ve baskılardan nasibini almaktadır.

Bu koşullar atında, muhalif sıfatıyla mecliste bulunan siyasi partiler ve birçok sivil toplum örgütü ise “tüm darbelere karşı olmaktan” öteye geçememektedir. Bu tablo toplumsal muhalefet adına örgütsüzlüğün ve fiili başkanlık şeklinde yürütülen darbe rejimine teslimiyetin ifadesidir. İnanç tahakkümüne karşı özgürlükçü seküler değerleri savunan kesimleri örgütlenmeye ve demokratik kazanımlar uğruna tutarlı politik faaliyet geliştiren, alabildiğine geniş bir demokrasi cephesini inşa etmeye çağırıyoruz.

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu

 

Paylaş.

Yanıtla