E-mülteci.com Fransa’da Sahnelenecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

e-mülteciMimesis Haber / Sedef Ecer’in İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahneye koyduğu ve kapalı gişe oyanan E-mülteci.com adlı oyunun Fransızca versiyonu, Temmuz ayında Fransa’da seyirci karşısında olacak.

Oyun önce Avignon Festivali resmi programında Radio France yapımı olarak, yönetmen Armel Roussel’in yönettiği bir ekiple sunulacak ve RFİ kanalından dinlenebilecek.

Ardından yazar ve yönetmen Ecer’in rejisiyle Fransa’nın en eski festivali Théâtre du Peuple prodüksiyonu olarak 29 ve 30 Temmuz tarihlerinde Bussang’da sunulacak.

Eserin Fransa’daki yapımında, aynı rolü Tiyatro Festivali’nde Meltem Cumbul ile Türkçe olarak oynayan Fehmi Karaarslan da var. İnsanlığın tümünün mülteciye dönüştüğü, hükümetlerin kalmadığı yakın bir gelecekte, milyarlarca mülteciyi cep telefonlarıyla idare eden bir insan kaçakçısını canlandıran Karaarslan, aynı rolü bu kez de Fransızca ve Fransız bir ekiple oynayacak.

Oyunun metni, Fransa’nın köklü yayınevi L’Avant-Scène tarafından basıldı.

İstanbul’da doğan Fehmi Karaarslan, Lyon Üniversitesi Sahne Sanatları Tiyatro Bölümü’nde lisans eğitimi aldığı sırada Lyon Bölge Konservatuarı Tiyatro Oyunculuk Bölümü’nü kazandı. Konservatuar eğitimini tamamladıktan sonra F.R.A.C.O – Burlesk Oyunculuk Okulu’nda eğitim gördü. Aynı zamanda Lyon Üniversitesi’nde tiyatro mastırını tamamladı. Chalôn en Champagne-Ulusal Sirk Sanatları Okulu’nda bir yıllık Clown- Oyunculuk Eğitim Programı’na katıldı. Sonrasında Paris Devlet Yüksek Konservatuarı Tiyatro Oyunculuk Bölümü’ne geçiş yaptı ve Daniel Mesguich, Andrzej Seweryn , Guy Bedos gibi önemli isimlerin öğrencisi oldu. Fransa’da birçok tiyatro oyununda oyuncu olarak yer aldı. Lyon merkezli tiyatro topluluğu Le Spoutnik’in ve Birleşik Aksiyon’un kurucularından olan Karaarslan çalışmalarını Türkiye, Fransa ve Almanya arasında sürdürmektedir.

Sedef Ecer’in çocukluğu film setlerinde geçti. Hikaye anlatmayı Yeşilçam melodramlarından öğrendi. Galatasaray Lisesi’nde Fransız klasikleriyle, Paris Konservatuarı’nda dramatürji hocası Bernard Dort’un öğretisiyle tanıştı. Yüzlerce oyun seyretti ve okudu. Fransızca yazmaya başladığından bu yana metinleri Fransa’da prestijli ödüller kazandı, devlet sahnelerinden hangarlara, ödenekli tiyatrolardan okullara bir çok farklı mekanda sergilendi, tez konusu oldu, Yunanistan, Ermenistan, Polonya, Lüksemburg, Türkiye, Belçika, Amerika ve Almanya’da oynandı. Oyunlarından À la périphérie Fransız basınından büyük övgü aldı. 2014 yılında Fransa’nın resmi drama yazarları kurulu SACD asil üyeliğine ve Fransız Kültür Bakanlığı tarafından CNL devlet yardımı heyetine atandı.

Detaylı Bilgi:
Mina Ertem
Birleşik Aksiyon
www.facebook.com/birlesikaksiyon
mina.ertem@actionunie.com

Paylaş.

Yanıtla