Hayal Perdesi ve Pangar Tiyatro, Avignon’da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1261786_3d49470b4b89c13ef8ca248e94ba354fÜLKE olarak o kadar karanlık günlerden geçiyoruz ki, karanlığın zifiriye çalmış hali… Sizi bilmem ama benim bu karanlığa meydan okuma yolum, umudumu aydınlığıyla ayakta tutan ne ve kim varsa onlara her zamankinden daha sıkı sarılmak. Bu ülkede bütün rağmenlere rağmen hâlâ iyi insanların ve iyi şeylerin de olduğunu bilmek. Buyrun size örnek:

‘ŞÜMÜRZ’ YENİDEN  EDİNBURGH’TA 

Genel Sanat Yönetmenliği’ni Selin İşcan’ın üstlendiği Hayal Perdesi’nin, Aleksandar Popovski’nin rejisiyle sahneye koyduğu ‘İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz’ adlı oyun, geçtiğimiz yıl dünyanın en önemli festivallerinden biri olan 68. Edinburgh Fringe Festivali’nde sahnelenmiş ve adından övgüyle söz ettirmişti, Bu, tiyatromuz adına bir ilkti. Oyun, bu yılsa özel davetle, Fransa Kültür Enstitüsü programı kapsamında, festivalin 69’uncusunda yer alacak. 5-21 Ağustos tarihlerinde seyirciyle buluşacak.

‘ÜÇ KIZ KARDEŞ’LE BİRLİKTE FRANSA’DA 

Milano’da Il Teatro Nudo Teresa Pomodoro Uluslararası Ödül’üne aday olan Boris Vian imzalı oyun, 20-30 Temmuz’daysa Fransa’nın en önemli tiyatro festivali olan Avignon Off Festivali’nde sahnelenecek. Reha Özcan, Selin İşcan, Ayşe Lebriz Berkem, Selin Tekman, Tuba Karabey ve Nihat Alptekin bu kez Avignon’da, sesine en çok kulak vermemiz gerekenin vicdan olduğunu hatırlatacak. Avignon’daki Tremplin Tiyatrosu, 7-17 Temmuz’daysa Hayal Perdesi’nin yine Poposvki’nin yönettiği bir başka oyununu; Selin İşcan, Özge Özder ve Tuba Karabey’in performanslarıyla Çehov’un ‘Üç Kız Kardeş’ini ağırlayacak. 2013’te kurulan bir tiyatro, ilk 2 oyunuyla uluslararası festivallerde! Tüm benliğimle gurur duyuyorum be!

‘KOZALAR’IN YAŞATTIĞI İLKİN HAZZI

UMUTLA ve gururla gülümsememe neden olan bir haber de Demet Evgar tarafından kurulan Pangar Tiyatro’dan geldi. Pangar Tiyatro da Adalet Ağaoğlu’nun yazdığı, Ayşenil Şamlıoğlu’nun yönettiği ‘Kozalar’ adlı oyunla dünyanın en büyük sahne sanatları festivali olarak kabul edilen Avignon Off programına kabul edildi. Oyun, 7 Temmuz’da Avignon’da prömiyer yapacak. 30 Temmuz’a kadar da haftada 6 gün, Fransızca üst yazılı olarak, Avignon L’Entrepôt Tiyatrosu’nda seyirciyle buluşacak.

YÜZDE YÜZ YERLİ BİR OYUNLA FESTİVALDEYİZ 

Demet Evgar, Binnur Kaya ve Esra Dermancıoğlu’nun rol aldıkları, koreografisi Candaş Baş’ın, müziği Tuluğ Tırpan’ın, dekor ve kostüm tasarımı Tomris Kuzu’nun, ışık tasarımı Cem Yılmazer’in, ses tasarımıysa Okan Yalabık’ın imzasını taşıyan oyun, yine bir ilkin hazzını ve gururunu yaşatıyor Türkiye’ye! İlk kez metninden oyuncularına, yönetmeninden ekibine kadar yüzde yüz yerli bir oyunla Avignon Festivali’ndeyiz. Başka uluslarararası festivallerde de sahnelenecek olan ‘Kozalar’, ekim ayından itibarense ülkemizde seyirciyle buluşacak. O günün gelmesini şimdiden iple çekiyorum. Dış dünyada kopan kıyametten kendilerini soyutlamaya çalışan 3 kadının hikâyesi üzerinden, kendimize ördüğümüz kozaları, kendimizi nasıl tutsaklaştırdığımızı anlatan bir oyun ‘Kozalar’. Söylediği sözün ve bu sözle Türkiye’nin sesi olmasının bende yarattığı duygu o kadar derin ki… Ayşenil Şamlıoğlu’nun oyundan söz ederken sorduğu “Yaşamdan kaçılarak sürdürülen şeyin yaşamak olduğuna emin miyiz?!” sorusu üzerine herkes düşünmeli…

Yazının devamını okumak için tıklayınız.

Ece Saruhan/HABERTURK

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.