Shakespeare’in ‘Brexit’ Oyunu: Kral John

Pinterest LinkedIn Tumblr +

3504kjMimesis Haber/ Donmar yönetmeni Josie Rourke Andrew Dickson’un yaptığı söyleşide İngiltere’nin geleceği ile ilişkilendirdiği oyun hakkında görüşlerini paylaştı.

Yönetmen, 2007’de oyun seçimini etkileyen en önemli etken kadın yönetmenlerin Shakespeare dramalarında başarılı olmadığı görüşü olduğunu belirtiyor. Ayrıca günümüzde çok oynanan  bir oyun olmamasına rağmen kendi döneminde çok popüler olması da kararını etkilemiş.

Kral John Shakespeare’in tarihsel oyunlarından ayrı duruyor. Diğer tarihsel oyunlara göre daha önceki bir dönemi ele alıyor ve parçalı bir anlatıya sahip. Oyun 12. ve 13. yüzyıllarda Kral John’un kilise ve diğer Avrupalı güçler ile savaşlarını inceliyor.

Rourke’ye göre oyun realpolitik üzerine… Güç kimde? Gücü kullanmaya kim hazır? Bu oyun ona televizyon dizisi Batı Yakası’nı [West Wing]  hatırlatıyor. Kral John karakteri gücünü arttırmak isterken inanılmaz hatalar yapmaya başlıyor. Güç elinden kaymaya başladıkça çıldırışını izliyorsunuz.

Rourke’a göre Kral John oyunu İngiliz milliyetçiliği ve ulusun kaderi hakkında bir çok meseleyi ele alıyor. Ayrıca Rourke oyunun tam bir Brexit oyunu olduğunu dile getiriyor.

Guardian

Paylaş.

Yanıtla