Szeged Tiyatro Festivali Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

thealterMacaristan’ın ünlü tiyatro festivali Thealter 9 gün boyunca Doğu ve Güney Avrupa’nın yetenekli oyuncularını buluşturuyor.

MASKZ Derneği tarafından organize edilen festivali euronews muhabiri Erika Kocsor şu sözlerle tanıttı:

“Festivalin kurucusu MASZK Derneği 25 yıldır 30 ülkeden çoğu ilk kez Macaristan’da sahne alan 200’ü aşkın yenilikçi tiyatro grubunu Szeged’de ağırlıyor.”

Festival yönetmeni Jozsef Balog etkinliğin kalbinin şehrin eski sinagogunda attığını belirtti ve ekledi:

“Festivalin geçmişle günümüzü harmanlayarak yeni jenerasyon tiyatroculara yer vermesi önemli. Onlara seslerini duyuracak daha fazla alan açıyor, destekliyoruz.”

Bu sene festival Gogol’un ‘Bir Delinin Hatıra Defreti’ isimli oyunuyla açıldı. Oyunun baş rolünü Tamas Keresztes canlandırırken yönetmenliğini ise Viktor Bodo üstlendi:

“Gogol’un dediği gibi bazı durumlardan tek bir çıkış yolu vardır, kahraman delirir ve özgürleşir.”

Biteff Tiyatrosu tarafından sahnelenen Vladimir Solovyov’un ‘Deccal’in Kısa Hikayesi’ isimli oyunu da beğeni topladı.

Oyunu Sırp aktris Katarina Markovic yorumladı:

“Oyunu izleyen herkes kendi dini görüşünü kilisenin rolünü sorgulayacak, kaderci mi yoksa gerçekçi mi olduğunu düşünecek.”

Macaristan’da genç yetenekler her geçen gün Kültür Bakanlığından daha az yardım alıyor. Aktör Sandor Zsoter 2010 yılında kültürel fonlar kesintiye uğradıktan sonra neler yaşandığını şu sözlerle özetledi:

“Özel sektör birçok yeteneği kendi bünyesine çekti ve bu durum hala devam ediyor.”

Macaristan’ın Szeged kentinde geleneksel olarak düzenlenen Thealter sayesinde gençler sanatsal özgürlüklerin tadına varıyor ve kariyerlerinde yeni şeyler deniyor.

Euronews

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.