Aziz Nesin’lik Hikâye: Sosyalist Ragıp Yavuz’un Bitmeyen Çilesi!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ragip-yavuz[Enver Aysever’in Birgün gazetesindeki köşe yazısını paylaşıyoruz.]

Kadir Topbaş, ben ekrandayken yayına defalarca davet ettiğim bir siyasetçiydi. Her defasında ya bir bahane üretti danışmanları ya da hiç ses gelmedi. Neler soracağımı tahmin ettiğini biliyorum elbet. Ustası gibi, o da hakiki sorulara yanıt vermek yerine, çanakçıları karşısına almayı yeğliyordu. Bugünlerde hakkında ne çok iddia var Topbaş’ın. Üstelik hiçbiri yok ettiği İstanbul için değil. Basın soruyor; “FETÖ ile doğrudan veya dolaylı ilişkin var mı?” diye. Buna da yanıt vereceğini sanmam. Hoş, bana sorarsanız AKP içinde olup da Gülen’le teması olmayan birini bulmak neredeyse imkânsız ya, neyse…

OHAL demek, kuralsızlığın kural olarak işlemesi demektir. Ülkemizin buna neden ihtiyacı var, bence tartışılamadı bile. Muhalefet hemen yanında durdu alınan bu kararın. Niye? Belli değil. Ya da besbelli… Herkes bulanık suda payına düşeni alıyor. Düşünsenize, ayağının altından kayıp giden partisini yeniden kucağında buldu Bahçeli, neden şikâyetçi olsun ki! Bunun gibi türlü örnek bulmak mümkün. Bakıyorum ailece görüşür gibi Binali, Kemal, Devlet Beyler. Yüzlerinde bir gülümseme, memnuniyet. Madem becerilebiliyordu dostluk, bugüne dek ne oldu da ayrı gayrıydınız? Geçen sene neden kurulamadı koalisyon? Ha bir de benden uyarı, RTE bunca sık hasbihâl etmenizden hoşlanmayacaktır. Haberiniz ola!

Aziz Nesin’lik günlerdeyiz. Bülent Mumay gözaltına alındı; gazeteciye tweetlerinden başka soru sorulmamış örneğin. Toplu olarak işten el çektirilen akademisyenlerin bazısı yanlışlıkla bu duruma maruz kaldıkları için, özür dilenerek kendilerinden, görevlerine iade edildi. Fırsat bu fırsat deyip, puslu havada intikam almaya kalkan da çok muhtemelen. Zamanla göreceğiz. Ben size bir tanesini anlatayım…

Cuma günü İBBŞT (Darülbedayi yani) sanatçılarından kimilerine telefon gelir müdürlükten. Kendilerine bir bildirim yapılacağı bilgisi verilir. Tahmin edeceğiniz üzere bu kişiler AKP’nin uygulamalarına sert muhalefet eden sanatçılardır. Biri Ragıp Yavuz bu isimlerden… Yeni Akit’in her gün hedef gösterdiklerinden biri! Diğeri Sevinç Erbulak mesela. O da aynı adreste hedefe konmuştu kaç zamandır. “Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi”ne katıldığı için ağıza alınmayacak küfürler edildi Erbulak’a. “Hemen gelin zarfı alın” diyen görevliye, şaşırmamıştır Ragıp Yavuz muhtemelen…
Dedim ya Aziz Nesin’lik durum… 12 Eylül 1980 Darbesi’nin mağdurlarındandır Ragıp Yavuz. Memleketini terk etmek zorunda kalmış, yıllar sonra döndüğünde uzun bir hukuk mücadelesi verip, geri dönmüştür mesleğine. Ardından uluslararası başarılar getiren pek çok güzel yapıt sahneye koymuştur. Elbette baskıcı, gerici düzene karşıdır. Yaşamı boyunca özgürlük, eşitlik için dövüşen biri nasıl sussun içinden geçtiğimiz süreçte? O yüzden hedefi oldu Akit’in!

Ragıp Yavuz pazartesi zarfı almaya gidince, açığa alındığını öğrenir. Müfettişler tarafından darbeyi destekleyip, desteklemediği araştırılacakmış! Diğer arkadaşları gibi! Güler misin, ağlar mısın? Askerler tarafından yurdundan edilmiş, yetmemiş gericilerce her gün hedefe konmuş, şimdi de FETÖ destekçisi mi diye sorgulanacak bir tiyatro sanatçısı Ragıp Yavuz. Aziz Nesin’in “Sosyalizm Geliyor Savulun” kitabı geldi aklıma. Diyeceğim ki; “Siz aklınızı peynir ekmekle mi yediniz?” ama demem… Bu soru için bir aklın varlığından söz edilebilmeli!

Şehir Tiyatrosu maalesef belediyenin! O belediye ki, zaten sanatçılarının burnundan getirdi. Bu arada sanatçıların günahlarını da bir kenara koyalım, zamanı değil ama benim yazdıklarım arşivlerde duruyor. Örgütlü tepki veremediler… Neyse; o belediyenin başkanına kim soracak mesela FETÖ meselesini? Ragıp’a ve diğer arkadaşlara fırsattan faydalanıp, yapıştırmaya çalıştığınız o sıfat tutmaz. Özür dilersiniz de, mesela Topbaş ne zaman “kandırılmışım” diyecek merak içindeyim. Ragıp Yavuz’un sosyalistliği tescillidir de, sizin neci olduğunuzu anlamadık.

Şu OHAL günlerinde atılan adımların sonuçlarını göreceğiz. Eğer AKP içindeki ve hatta CHP’deki FETÖ’cüleri açığa çıkarmadıktan sonra siz, ben daha çok Aziz Nesin’lik yazılar kaleme alırım. Ragıp Yavuz’a “darbeyi destekliyor musun?” sorusu ha, hayaldi gerçek oldu!

Birgün

Paylaş.

Yanıtla