CHP’li Bakan’dan ‘Yerli’ Oyun Kararına Sert Tepki

Pinterest LinkedIn Tumblr +

chp-li-bakan-dan-yerli-oyun-kararina-sert-tepki-179489-1CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik’in yaptığı kurumda yeni sezon repertuvarına dair açıklamalara cevap verdi.

Birecik’in “Milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz” sözlerine karşılık Kültür Bakanı’na cevaplaması için “Kararın ‘sanatın evrenselliği’ ilkesine yapılan bir ayıp olduğunu belirterek, Kültür ve Turizm Bakanı’na “Bu, ucuz bir ‘rol çalma’ hamlesi mi? Yoksa Bakanlık kararı mı?” diye sordu.

‘Türkiye’nin Perdeleri Türk Tiyatrosuyla Açılıyor’ sloganıyla yeni sezona 8 oyunla, 12 bölge ve 65 sahnede perdelerini açacak olan Devlet Tiyatroları’nda bu yıl sadece ‘yerli oyunlar’ sahnelenecek. Karara sert tepki veren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik’in “Milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz” ifadelerini eleştirdi.

Kararın, ‘sanatın evrenselliği’ ilkesine yapılan bir ayıp olduğunu belirten Bakan, muhatabın Devlet Tiyatroları Genel Müdürü değil, Bakanlık ve iktidar olduğuna dikkat çekerek, “Bu, ucuz bir ‘rol çalma’ hamlesi mi? Yoksa Bakanlık kararı mı? Sayın Bakan’dan açıklama bekliyoruz” dedi.

CHP’li Bakan’ın açıklaması ve çağrısı şu şekilde: Devlet Tiyatroları Genel Müdürü ‘ROL ÇALIYOR’ “Genel Müdür, ‘sadece yerli oyunlar’ sahneleyeceklerini şöyle duyuruyor:

“Milli manevi duyguları pekiştirmek için hümanist, vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlar sergileyecegiz.” Bu açıklamanın neresinden tutarsanız elinizde kalır… Son günlerde ‘vatan – millet – Sakarya’ diyerek, hamasi nutuk atanlardan rol çalıyor Sayın Genel Müdür. Genel Müdür, bu karar ve bu açıklama ile ‘tiyatro’ kelimesine, hümanist düşünceye ayıp etmiştir! Devlet Tiyatrolarını kuran Carl Ebert’e ayıp etmiştir! Sanatın evrenselliği ilkesine ayıp etmiştir! Cumhuriyet’in medeniyet yolculuğuna ayıp etmiştir! Sanki ülkemizin birliğini bütünlüğünü Shakespeare, Moliere, Çehov, Lorca, Goethe, Brecht, Becket gibi evrensel yazarlar tehdit ediyor da devletimiz de önlem alıyormuş gibi komik bir durum çıkıyor ortaya… Aslında muhatabımız Genel Müdür değildir tabii ki… Muhatabımız bu içe kapanık siyaseti yürüten Bakanlık ve iktidardır. Bu konuda Sayın Bakan’dan ivedi olarak bir açıklama bekliyoruz. Bu karar, bir bürokratın ucuz bir ‘rol çalma’ hamlesi midir? Yoksa Bakanlık kararı mıdır? Siyasette, ekonomide, turizmde, sporda, bilimde, evrensel boyutlarda atak yapmamız gereken bugünlerde, sanat adına alınan bu karar yanlıştır ve derhal geri alınmalıdır… Yunus ile Goethe Lorca ile Nazım Shakespeare ile Fuzuli Brecht ile Haldun Taner gibi değerleri birbirinden ayırmak hizmet değildir. Milli ve manevi hiç değildir! Ve evrensel kültür bahçelerindeki meyvelerden insanımızı mahrum etmek ‘vatan milliyetçisi sanatçı’ olmak hiç değildir!”

Birgün

Paylaş.

Yanıtla