‘İmam Nikahını Andıran Sözleşmelerle Çalıştırıldık’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

58259Performans düşüklüğü iddiasıyla işten atılan Oyuncu Edip Tepeli açıklama yaptı.

15 Temmuz Darbe Girşimi sonrası 1 Ağustos tarihinde Şehir Tiyatroları’ndan “performans yetersizliği” bahanesiyle atılan ve 2015 Afife Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı” ödülünün sahibi oyuncu Edip Tepeli açıklama yaptı: Keyfi gerekçelerle işten çıkarıldık, imam nikahını andıran sözleşmelerle çalıştırıldık.

15 Temmuz sonrası  İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda kadrolu 6 oyuncu açığa alınmış, taşeron  20 oyuncuysa “performans düşüklüğü” gerekçesiyle işten atılmıştı. Konuya ilişkin kadrolu oyuncular açıklamalar yaptı, basın onlara yer verdi, ancak 20 taşeron oyuncunun akıbeti bir daha konuşulmadı. Bu kez o cepheden bir açıklama geldi.

Şehir Tiyatrosu tarafından sahnelenen Sırça Hayvan Koleksiyonu’ndaki oyunculuğuyla 2015 Afife Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı” ödülüne layık görülen isim Edip Tepeli, sosyal medya hesaplarından açıklama yaptı.

Oyuncu, 1 Ağustos sonrası iş akdinin feshedilmesiyle ilgili şöyle dedi, “Utanarak itiraf ediyorum ki; Şehir Tiyatroları’nın devamına vesile olan bir sanatçı gibi hissetme saflığına düşerken, kabul ettiğim koşullar yüzünden bu düzene ortak oldum. Tiyatrocu olmak yegane uğraşımken, bu sanatın kendi varlığını devam ettirebilmesi için hiçbir şeye muhtaç olmadığını süslü dekorlar önünde aktörlük yaparken unutmuş olmaktan ötürü, hala bu sanatın bir nebze olsun kıymeti olduğunu düşünen herkesten özür dilerim.”

OHAL koşullarına ve ülkenin kötü gidişatına da değinen Tepeli, “Bu felaketin üzerine de biz işten çıkarılıyoruz. Biz neyle suçlanıyoruz yani?” diye sordu.

Sadece geçtiğimiz sezon, Şehir Tiyatroları’nda üç farklı oyunda yaklaşık yüz elli tane oyun oynadığını belirten oyuncu, “Taşeron işçi kanununa göre, ben zaten bu kurumda kanunsuzca çalıştırılıyorum. Bana utanmadan sunulan işten çıkarılma sebebi olan ‘performans düşüklüğü’ gerekçesinden hareketle, karakterime tezat olsa da utanarak belirtmek zorundayım ki; bu oyunların tamamında başrol oynadım ve birçok ödül aldım” diye konuştu.

‘3 AYDA BİR İŞTEN ÇIKARILIP GERİ ALINIYORUZ’

İşe geri alınma sürecinin bürokratik yollarla halledilmesinin daha kolay olduğu söylenerek susturulduklarını da söyleyen Edip Tepeli, “Keyfi gerekçelerle, anayasal hakkımız olan tazminatlarımızı ödeme zorunluluğu olmadan işten çıkarabilmek amacıyla, üç ayda bir işten çıkarılıp geri alınıyoruz biz. Altına imza attığımız, (toplamda bir seneyi aşkın süreyle hiçbir belgeye imza atmadan çalışan da var) imam nikahını andıran sözleşmelerimizle, özlük haklarımız ve iş güvencemiz olmadan çalışmaya geri dönmek sağlayacaksa eğer kurumun devamlılığını, teşekkür ediyor ve bana iade etmek için uğraş verdiğiniz bu hukuksuzluğu, ben size geri iade ediyorum” sözleriyle açıklamasını noktaladı.

‘PERFORMANSIMIZI NASIL ÖLÇTÜLER?’

Edip Tepeli’nin açıklamasının ardından İBB ŞT’den atılan diğer taşeron oyunculardan da açıklama geldi. Oyuncular, işten atıldıktan sonra geçen sürede hiçbir merciden performanslarını kimlerin ölçtüğünü ve hangi kriterlerle ölçüldüğünü öğrenemediklerini belirttiler. Yazılı açıklamalarında oyuncular, “Demokrasinin yanında ve her türlü darbe girişiminin karşısında olan bizlerin, sandıktan ve demokratik bir yönetim biçiminden yana olduğu, bireysel hak ve özgürlüklerin içinde kalan şahsi beyanlarımızla ortadadır. İnanıyoruz ki bu sert fırtına en kısa zamanda dinecek, süreç hatanın düzeltilmesi ve işimize iade edilmemizle sonuçlanacak” dediler. Açıklama, Metin Ada Alize Ertem, Ahmet Saraçoğlu, Berna Adıgüzel, Burçak Çöllü, Cem Baza, Ceren Hacımuratoğlu, Destan Batmaz, Edip Tepeli, Gürkan Başbuğ, Irmak Örnek, Lale Kabul, Mert Aykul, Nilay Yazıcıoğlu, Özgün Akaçça, Pervin Bağdat, Selin Türkmen, Senem Oluz, Sinem Özlek, Ümit Bülent Dinçer, Yeşim Koçak imzasıyla sosyal medyadan duyuruldu.

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.