Mert Fırat: Özgürlük Alanları Buralardan Genişletilmeli

Pinterest LinkedIn Tumblr +

mert fırat14. Gençlik Yaz Kampında gençlerin konuğu olan Sanatçı Mert Fırat, kültür, sanat ve siyaset üzerine gelen soruları yanıtlandırdı. Yaklaşık 200 gencin katıldığı söyleşide Fırat’a festival iptalleri, tiyatrocuların işten atılması hatırlatılarak, kampın ve ülkenin gündemlerinden biri olan OHAL ilanı da soruldu.

KURUNUN YANINDA YAŞIN YANMAMASINI SAĞLAMALIYIZ

OHAL kararını, “Hükümetin kendi hareket alanını güçlendirme hedefiyle” yorumlayan Fırat, şöyle konuştu: “O bahsettikleri FETÖ terör örgütü ya da adı her neyse, iki tarafın da içinde değiliz bilmiyoruz. Bizim ilgimiz olmayan durumun içinde tek derdim sanatçıların ya da  bu konuyla hiçbir ilişkisi olmayan insanların bir şekilde zarar görüyor olması.”

Kamp alanının bir özgürlük alanı olduğunu ifade ederek konuşmasına devam eden Fırat, özgürlük alanlarının buradan genişletilmesi gerektiğini vurguladı.

‘ABİ EMİN MİSİN?’

Gençlerin sorduğu bir başka soru ise AKP hükümeti döneminde pek çok sanatçıya uygulanan sansürdü. “Sansüre uğradınız mı” sorusuna Fırat, “Sansür daha çok otosansür olarak yansıyor. Şimdilerde bir yere davet edildiğimizde programın sunucusunda bile bir tedirginlik oluyor. Ya da gazete röportajları daha ‘dikkatli’ yazılıyor. Bizim dikkat çektiğimiz konular ya küçük küçük geçiliyor ya da sert bir röportaj verdiğimizde ‘Abi emin misin?’ diye soruyorlar” dedi.

‘CUMHURBAŞKANI HER ÇAĞIRDIĞINDA İŞİM OLUYOR’

Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık tarafından ünlülere verilen yemeklerin sorulması üzerine Fırat, ironik bir dille “Ben muhalif duruyorum Cumhurbaşkanının davetleri, Başbakanın yemekleri oluyor ben gidemiyorum. Provalar oluyor, bir şeyler çıkıyor her daim meşgulüz” diye konuştu.

DİSTOPİK YAŞAM…

“İnsan ancak derdini yazabilir” diyen Fırat, “Bu süreçte distopik kurgular yazılmıyor, zaten yeterince distopik bir ortamda yaşıyoruz” sözleriyle çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı. Fırat, OHAL ilanının ardından Şehir Tiyatrolarında yürütülen operasyonlar sonucu sanatçıların açığa alınmasına ilişkin ise şöyle konuştu: “Devlet tiyatrosunda 6’sı kadrolu 30’u kadrosuz 36 oyuncu atıldı. Bu oyuncuları, muhalif olmalarından dolayı saf dışı bırakmaya çalıştılar” dedi.

Evrensel

 

Paylaş.

Yanıtla