Olağanüstü Hâl’de Gazeteciler – 17

Pinterest LinkedIn Tumblr +

14723263881826fc15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturmada gözaltında olan bazı gazetecilerin tutukluluk durumun öğrenilmesi ve darbe soruşturması haricinde iki gazetecinin daha tutuklanmasıyla Türkiye’de cezaevinde bulunduğu bilinen gazeteci sayısı 104’e ulaştı.

Van’ın Başkale ilçesinde 21 Ağustos’ta gözaltına alınan DİHA muhabiri Erdem Mühirci ile Azadiya Welat çalışanı Ali Aşikar, 26 Ağustos günü tutuklandı. Mühirci “örgüte eleman kazandırmak” ve “örgüt üyesi olmak”, Ali Aşikar, “örgüt adına suç işlemek” ve “patlayıcı madde bulundurmak” iddialarıyla suçlanıyor.

Babahan hakkında gözaltı kararı

Olağanüstü Hâl süresinde darbe ve Kürt gazetecilere yönelik soruşturmalar dışında ilk gözaltı kararı gazeteci Ergun Babahan hakkında çıkarıldı.

Babahan hakkında, Artvin’in Şavşat ilçesinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konvoyunun geçişi sırasında güvenlik güçlerine yol güzergâhı yakınlarından ateş açılmasıyla ilgili olarak sosyal medyadaki değerlendirmeleri nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca 25 Ağustos günü soruşturma başlatıldı.

Habertürk’ün haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu Cumhuriyet Savcısı Umut Tepe, Ergun Babahan’ın Twitter’da mesaj olarak yazdığı ve tartışmalara neden olan “Faşizme destek veren herkes bedelini ödeyecektir. Buna Kılıçdaroğlu da dahil. Bu henüz başlangıç” ifadesi nedeniyle “suç ve suçluyu övmek’’ suçundan soruşturma başlattı. Babahan hakkında, gözaltı kararı verildi.

Yayın yasakları

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), lisans almadan izinsiz yayın yaptığı gerekçesiyle 29 kanalı kapattı, 2 kanala ise “terör propagandası yapıldığı” gerekçesiyle müeyyide uygulanmasını kararlaştırdı. Kurulun 24 Ağustos toplantısında Van TV’ye yayınlarında “terör övdüğü” ve Özgür Gün TV’ye “ayrımcılık yapan yayınlar” nedeniyle müeyyide uygulanması kararlaştırıldı.
Lisanssız yayın yaptığı için kapatılan kanallar: Chinko TV, Plus Life, Sultan, Welat, Cmax, Awaza Kurdi, TV Korku, Pix, Vizyon TV, Filght TV, Arti TV, Eskici TV, C Action TV, Raki TV, Arabesk Melodi, Kuzey Türk, Cinemax, Can, Ful Aksiyon, Atlas TV, Acinema, Animalbox, Sinemega, Tosun TV, Yeşil Vadi TV, The West, The Box TV, Tarz Moda TV ve Süper Halay’ın

Haklarındaki gözaltı kararı resmen duyurulan gazetecilerin, Olağanüstü Hal ilanından beri darbe soruşturması haricinde gözaltına alınan ve tutuklanan gazetecilerin ve Olağanüstü Hal’de kapatılan yayın organlarının listesi için tıklayınız.

p24

Paylaş.

Yanıtla