Sanat Örgütlerinden Özelleştirmelere Tepki

Pinterest LinkedIn Tumblr +

sanatörgütleriTBMM Plan ve Bütçe Komisyonun özelleştirmeleri tekrar gündeme getiren 100 kurumun adının geçtiği liste tartışmalara neden oldu. Özelleştirilmesi önerilen kurumların mal varlıklarının Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılabileceğinin açıklanmasına devlet sanat kurumlarındaki örgüt ve sendikalardan eleştiriler geldi.

Aralarında İstanbul Atatürk Kültür Merkezi, Türk Tarih Kurumu, Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ile Türk Dil Kurumu’nun da bulunduğu bu listeyle ilgili olarak Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı Başkanı Mehmet Yılmaz, “Daha önce de buna benzer deneyimler yaşanmıştı ve o dönemde komisyonlara Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi’nin bu listelerinden çıkarılması gerektiği yönündeki yapılan öneriler, uyarılar dikkate alınıp torbadan çıkarılmıştı. Ancak şimdi bu toz dumanın olduğu ortamda özelleştirme önerilerinin bulunduğu listelerle yeniden gündeme geldi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun son tasarısında bu kurumlar var. Komisyon üyeleriyle görüşmelerimiz sürüyor. Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi’nin bu kapsamda değerlendirilemeyeceğini söylüyoruz. Bu kurumların özel bütçeli, devletin halka sanatı götürme yolundaki en önemli kurumlar olduğunu vurguluyoruz. Komisyondan bu torbadan sanat kurumlarının çıkarılmasını bekliyoruz. Ayrıca genel bütçeli/özel bütçeli devlet kurumlarının mal varlıklarının özelleştireceklerini söyledi Maliye Bakanı. Bu çalışmanın sınırları nerelere kadar dayanıyor bilmiyoruz. Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi’nin mal varlıkları hali hazırda ki ihiyaçlarımızı karşılayamayacak kadar azdır, dolayısyla bu özelleştirmeye kurumlarımızın ne maksatla sokulduğu endişe vericidir.” dedi.

OLAĞANÜSTÜ RANT

Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya ise devletin özel bütçeli kurumların mal varlıklarını özelleştirmeye çıkarmasını anayasa aykırı bulduklarını belirtti. “Hazine tam takır kuru bakır oldu da bizim haberimiz yok” diyen Demirkaya bu özelleştirmelerin asıl nedenlerinin kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini vurguladı. Demirkaya sözlerini şöyle sürdürdü; “Ankara’da bulunan iki mekanın dışında çeşitli vakıf veya şahıslara ait yerlerde kirada olan sanat kurumlarının mal varlığı yok. Bu satış kararı OHAL ilanıyla olaganüstü ranta dönültürülmüştür. Bu işi normal şartlarda yapmış olsalardı Türkiye ağaya kalkmıştı… Bu kararlar geri dönüşü olmayan mağduriyetler yaratacaktır, mecliste bu işin onaylanmaması gerekir, bu yüzden buradan meclisteki partilere bu özelleştirmelere karşı çıkmaları noktasında çağrıda bulunuyoruz.”

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü (DOP) konuyla ilgili kendilerine iletilmiş bir bilginin olmadığını söyledi.
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ise konuyla ilgili bir açıklama yapmayı gerekli bulmadıklarını, gerekirse ilerideki günlerde yapabileceklerini aktardı.

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla