Yazar Aslı Erdoğan Tutuklandı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

aslı-erdoğanÖzgür Gündem baskını sonrası evine yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınan gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından, yazar Aslı Erdoğan tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

Aslı Erdoğan, savcılık ifadesinde Yayın Danışma Kurulu’nun sembolik ve formalite icabı olduğunu belirtti.

Danışma kurulu üyelerinden Necmi Alpay, Ragıp Zarakolu ve Filiz Koçali’yi tanıdığını belirten Erdoğan, Ayhan Bilgen ve Bilge Contepe ile hiç tanışmadığını söyledi.

“Suçlamayı kabul etmiyorum”

Erdoğan ifadesinde şunları belirtti:

“1998 yılında Radikal isimli gazetede yazılar yazmaya başladım. 2001 yılında ayrıldım. Bir dönem Birgün gazetesinde yazılar yazdım. 2010’da tekrar Radikal gazetesinde yazmaya başladım. 5 ay sonra işime son verildi. 2011 yılının Mart ya da Nisan ayında Özgür Gündem’de yazmaya başladım.

“Edebiyatçı olduğumdan 7 adet romanım bulunmaktadır. 15 dile çevrilmiştir. Fil ve Kara Karga edebiyat dergilerine de yazılar yazıyorum.

“Benim hiçbir terör örgütüyle hiçbir şekilde ilişkim yoktur. Yayın danışma kurulunun kimler yazı yazacak, yayın politikası nasıl olacak şeklinde bir müdahalesi kesinlikle yoktur. Üzerime atılı hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum.”

Tutuklama kararı

Erdoğan, ifadesinin ardından tutuklama istemiyle sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklanarak, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne götürüldü.

Mahkemenin kararında şu ifadeler yer aldı:

“Şüphelinin yazmış oldukları yazıları sanki devletimizin güvenlik güçlerini söz konusu bölgelerde yasal olmayan ve sivil insanlara yönelik yapılmış bir operasyon olarak gösterildiği, oysaki Cizre, Nusaybin ve Diyarbakır gibi yerlerde PKK terör örgütünün mensuplarının şehir içlerinde hendek kazarak hendek ve birçok yere bomba yerleştirdikleri silahlanıp güvenlik güçlerine karşı ateş açtıkları güvenlik güçlerinin teslim olmaları yönündeki cevap vermedikleri aksine güvenlik güçlerimize ateş açmaları sonucu patlatılan bombalarla çok sayıda asker ve polisimizin şehit olduğu bunun aksini iddia edip sanki orada sivil vatandaşların öldürüldükleri ya da işkence edildiklerinin iddia etmenin devletin bütünlüğünü bozmaya yönelik bir faaliyet olduğu ve silahlı terör örgütünün bu şekilde propagandasının yapılarak örgüte üye olma suçunun da unsurlarının oluştuğuna dair kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu bu suretle şüphelinin üzerine atılı devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak ve silahlı terör örgütüne üye olma suçları bakımından kuvvetli şüphe altında bulundukları kanaatine varılmıştır.”

Üç ayrı suçlama

16 Ağustos’ta gözaltına alınan Aslı Erdoğan, Esenler İlçe Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’ne götürülmüş, burada ifade vermişti.

Erdoğan’a “Örgüt propagandası yapmak”, “Örgüt üyesi olmak” ve “Halkı kışkırtmak” suçlamaları isnat edildi. Erdoğan’a, gazetede yazdığı yazılar da soruldu.

Aslı Erdoğan’ın gözaltına alınmasına delil olarak, gazetedeki köşe yazıları ile gazetenin yayın danışma kurulu üyesi olması gösterildi.

Erdoğan’ın 8 sayfa ifade verdiği dosyada “gizlilik” kararı bulunuyor.

Aslı Erdoğan hakkında

Aslı Erdoğan, Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu Üyesi ve köşe yazarı.

1967 doğumlu Erdoğan, Amerikan Robert Lisesi, ardından Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü bitirdi.

Yüksek lisansını CERN (Conseeil Europeen pour la Recherche Nucleaire)’de hazırladı. Rio de Janeiro’da başladığı fizik doktorasını yarıda bırakarak yazmayı seçti.

1994 ‘te ilk kitabı yayımlandı.

1997’de Deutsche Welle’nin düzenlediğ yarışmada Tahta Kuşlar adlı öyküsüyle birincilik ödülü aldı, bu öykü dokuz dile çevrildi.

Kırmızı Pelerinli Kent romanı Gyldendal Yayınları’nın (Norveç) Marg –omirilik— serisine seçildi. Hayatın Sessizliğinde (2005) Dünya Yayınları tarafından yılın kitabı seçildi.

Hayatın Sessizliğinde’den bir bölüm Piccola Tiyatrosu’nda (Milan) Serra Yılmaz tarafından seslendirildi, dans tiyatrosu ve baleye uyarlandı.

Mahpus adlı öyküsü Fransa’da filme çekildi.

“Mucizevi Mandarin” ile Yunus Nadi Öykü Ödülü’nde üçüncülüğe, “Taş Bina” ile 2010 Sait Faik Hikaye Armağanı’na layık görüldü.

2011’de Lillehammer Festivali’nin ana konuşmasını yaptı. Zürih Şehir Yazarı seçildi (2012).

Son olarak ‘Ord i Grenseland Prisen—Sınırda Sözcükler Ödülü’ ödülünü kazandı.

İmc

Paylaş.

Yanıtla