Açlık Grevindeki Sanatçılar Anlatıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

açlık[Bia Haber Merkezi’nden Helin Yıldırım’ın haberini paylaşıyoruz.]

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Binası’nda 50 gönüllünün yer aldığı ve PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşülebilmesi amacıyla sürdürülen açlık grevi üçüncü gününde devam ediyor.

Süresiz ve dönüşümsüz açlık grevindeki 50 gönüllü içinde sanat alanından yönetmen Zeynel Doğan, sinemacı İbrahim Hakkı Yıldırım, yönetmen İslam Dağdeviren, dramaturg Nazım Hikmet Çalışkan, sinemacı Abdullah Tarhan ve tiyatrocu Berfin Emektar bulunuyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tiyatro oyuncusu Berfin Emektar ile dramaturg Nazım Hikmet Çalışkan bölgede yaşayan sanatçıların bir yıllık çatışmalı süreçte yaşadıklarını ve açlık grevine katılma nedenlerini bianet’e anlattı.

Berfin Emektar: Halk sürekli yanımızda

“Çok yoğun bir ilgi var. Sabah 10’dan akşam 10’a kadar sürekli bir sirkülasyon içindeyiz. Diyarbakır içi ve dışından heyetler gelip gidiyor. Halk da bizi yalnız bırakmadı. Sürekli bizimle birlikteler.

“Grev üçüncü gününde ama ilgi yoğun. Yurtdışından mesajlar alıyoruz. Hatta Katalan milletvekili Quim Arrufat da ziyaretimize geldi. Direniş bizim için neyi ifade ediyorsa şu an ortam da bu şekilde.”

Şekerli su, tuz, çay, sigara

Emektar’a açlık grevinde nasıl beslendiklerini sorduk:

“Gün içinde sadece şekerli su, 2 gr su içinde eritilmiş tuz, çay ve eğer sigara kullanılıyorsa sigara tüketiyoruz. Bunun dışında şu an ek bir takviye almıyoruz.”

Açlık grevine katılma kararı

“Diyarbakır’da yaşayınca açlık grevine katılma kararını almak da zor olmuyor. Burada son bir yıl içinde çok fazla ölüm gördük.

“Çözüm süreci olduğu dönemde şehirlerimiz bu halde değildi. Darbe koşulları yaşıyoruz.

“Ülke topyekun bir savaş halinde ve yaşatmak, yaşamak için Öcalan ile yapılacak görüşmeler önemli. Aylardır görüşülmüyor, gelecek tek bir haber ve mesaj şu an ortamı etkileyecektir.

“Sanat anlamını yitirirse…”

“Bu topraklarda hiçbir şey birbirinden bağımsız değil. Siyaset elbette sanatı etkiliyor. Tank ve toplar kapımızın önünde eksik olmadı.

“Sürekli gelen ölüm haberleri, Sur’da ki yasak, yasağın uzun sürmesi, ilçede yaşanan hareketlilikten sanat da çok etkilendi. Bizler sanatımızı icra edemedik.

“Geçen sezon çocuk oyunları da dahil hiçbir oyunumuz perde açamadı. Grevimiz sonuç verir ve diyalog gerçekleşirse biz de sanatımızı tekrar gerçekleştirebiliriz diye buradayım. Eğer sanat da anlamını yitiriyorsa muhakkak başka bir yol vardır.

“Yaşananlar kaygılandırıyor”

“Sanatçı, yazar ve gazetecilerin işten atılmaları, gözaltına alınmaları, tutuklanmaları, devlet tiyatrosu oyuncularının işsiz bırakılması beni kaygılandırıyor.

“Bu önemli bir meseledir. Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay bilinçli olarak tutuklandı. Tıpkı meslektaşlarımızın bilinçli olarak seçilip atılması gibi.

“Sanatçıların desteklerini bekliyoruz”

“Şu an burada bulunan 50 gönüllü içindeki altı sanatçı olarak, sanatçıların desteklerini bekliyoruz.

“Sinemacıların, tiyatrocuların bu direnişi sahiplenmesini umuyoruz. Çünkü tarih bize her zaman direnenlerin yanında olmak gerektiğini gösterdi.”

Nazım Hikmet Çalışkan: Alt kat dinlenme, üst kat ziyaretçilerle buluşma

Açlık grevine katılan dramaturg Nazım Hikmet Çalışkan da açlık grevi sürecine ilişkin şunları aktardı:

“DBP il binasının alt katında yatakhanelerimiz bulunuyor. Burada kendimize ait dinlenme saatlerimiz var.

“Üst katta basın açıklamalarını gerçekleştiriyor ve ziyaretçilerimizle orada buluşuyoruz.

“Her sabah saat 10.00’da üst kata çıkıyoruz ve 13.00’e kadar burada ziyaretçilerle biraraya geliyoruz.

“13.00-15.00 ile 18.00-20.00 arası ikişer saatlik molanın ardından tekrar yukarı çıkıyoruz.

“Üst kattaki görüşmelerimiz gece 22.00’ye kadar sürüyor ve istirahate çekiliyoruz.

Diyarbakır’dan ses çıkarma eylemi ile destek

“Kişisel olarak bir süre eyleme hükümetten geri dönüş olacağını düşünmüyorum. 10 güne kadar da bir tepki gelmez.

“Bizim bunu talep etmemiz bile devlete yeter. Devlet aklının farkındayız. Genelde amacımız farkına vardırtmak.

“Ancak eylemimiz halktan da destek görürse ve kitlesel bir eyleme dönüşürse devletten geri dönüş almaya başlayabiliriz.

“Bu yüzden dün Diyarbakır’da eyleme destek amaçlı ses çıkarma eylemi başladı.

“Sanat toplayıcılıktır”

“Sanatçılar olarak özelde kendi derdimiz üzerinden katıldık. Sanat toplayıcılıktır. Duygusal olanı, paylaşımları, yaşananları toplar.

Çözüm sürecinin sona ermesinin ardından toplayıcılığa çıktığımız zaman büyük duygusal kopuşlar, kaotik bir ortam ile karşılaştık. Bizim toplayıcılığımız acılarla doldu.

Bir fotoğraf çekmek bile büyük bir kırıklığa neden oluyor. Sanatçıyı paranoya ve travmaya itiyor. Sanatla uğraşan insanlar olarak büyük bir bunalım yaşıyoruz.

“Turnelerimiz iptal edildi”

“Bu toprağın insanlarıyız ve buradan besleniyoruz. Bu ülkenin geleceğini mafya babaları konuşuyor. Siyasi iktidarın tutarsızlığı zarar veriyor. Şiddet ortamında sanat üretimi zor hale geliyor. Festivalde oynayan oyuncu da, izlemeye gelen seyirci de hepsi tedirgin oluyor.

“Tanınmayan yabancı biri sürekli süzülüyor. Bedeninde bir kabartı var mı yok mu bomba taşıyor mu diye bakıyoruz. Kafamızdan böyle şeyler geçerken sanatı nasıl sağlıklı yapabiliriz?”

“Oyuncu sahnede prova alırken dışardan sürekli eylem ve silah sesleri geliyor. Bunlar ölüme götüren sesler. Duygularımızı artık sabit tutamıyoruz.

“Ben iki yıldır Batman Büyükşehir Belediyesi’nde oyuncuydum. 12-13 turnemiz vardı ama hiçbirini yapamadık. Biz gitsek bile seyirci kalabalık yerlerden o kadar tedirgin ki gelmiyor.

“Gönüllülük zorunluluğa dönüştü”

“Bizler 50 kişi gönüllüyüz ama bu gönüllülük zorunluluğa dönüştü. Çember o kadar daraldı ki yapacak bir şey kalmadı. Bu yüzden bedenimizi, irademizi açlık grevine yatırdık. Yaşama ve insana dair sözleri olanların konuşması yerine bu ülkede mafya babalarının konuşması kabul edilemez.

“Öcalan’ın yaşadığını bilmek bile bize büyük bir moral olacaktır. Görüşme yapılmasını sağlamak en büyük kazanım olacaktır. Ama hiçbir sonuç alınmazsa bile direniş ve irade güzümüzü kanıtlamış olacağız.

“Öcalan’la görüşülürse eylem son bulacak”

“Üzerinde uzlaşılan bir heyetin Abdullah Öcalan’la yüzyüze hukuk çerçevesinde görüşebilmesini istiyoruz. Kendisinin hem sağlıklı olduğundan hem de güvende olduğundan emin olmak istiyoruz.

“Bu görüşme gerçekleştiği taktirde eylemi sonlandıracağız. Aksi halde süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine devam edeceğiz.”

* Fotoğraf: Merdan Berk

Bianet

Paylaş.

Yanıtla