Patlayan Bombalar Sanatı da Vuruyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zorlu Perfoozlemrmans Sanatları Merkezi Genel Müdürü Murat Abbas, ‘Patlayan her bomba, kültür ve sanat etkinliklerinin maliyetini de çok yükseltiyor’ diyor

Zorlu Performans Sanatları Merkezi (PSM) Genel Müdürü Murat Abbas, yeni sezon programını dün ekonomi yazarlarına da açıkladığı özel sohbet toplantısında, terörün sanata olan maliyetini de anlattı. Türkiye’nin güvenlik açısından en riskli iki – üç ülke arasında gösterildiğini hatırlatan Abbas, Zorlu PSM’nin gerek konumu gerek yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle en az etkilenen sanat merkezi olduğunu ancak yine de birçok iptal yaşandığını söyledi.

Havaalanından itibaren sanatçıların güvenliğini kendilerinin üstlendiklerini, VİP geçiş yaptırdıklarını, daha önceki anlaşmalı oteller yerine Zorlu’daki otele mecburen yöneldiklerini belirten Abbas “Kimi sanatçılar otel ile konser salonu arasındaki geçiş krokilerini bile görmek istiyor. Otel maliyetimiz beş buçuk kat arttı. Sanatçıları ikna etmekte zorlanıyoruz. Gelen de kendi şartlarını koyup öyle geliyor. “Ya yap, ya yapma” noktası yani.. Oysa bundan 1.5 yıl önce anlaşma yapmaya çok havalı gidiyorduk. İstanbul’da konser vermek onlar için de önemliydi” dedi.

 Joan Baez üzdü, Patti sevindirdi

VİP kullanım hakkının kişi başı 350 dolar maliyeti olduğunu söyleyen Abbas, “Örneğin Patti Smith 24 kişilik ekibi ile geldi. Düşünün çıkan ekstra maliyeti. Buna karşın, Atatürk Havalimanı’ndaki bombaların hemen sonrasında geldi, ‘Size bugün destek olmayacağız da, ya ne zaman olacağız?’ diyerek. Bu yüzden ona minnettarız. Ancak, Joan Baez bizi üzdü” dedi. Yabancı sanatçıların biri güvenlik ikincisi ise siyasi olmak üzere 2 gerekçeyi ileri sürerek gelmeyi reddettiklerini belirten Abbas, “Özellikle Amerikalıların ekstra korkusu var. Örneğin, Amerikan Bale Tiyatrosu ile anlaşma yapmıştık. Ocak ayında New York’ta ajanslarını ziyaret ettik. Oyuncular kendi aralarında bir oylama yaptılar. Sonuçta ‘hayır gelmiyoruz’ dediler. İptal oldu, paramızı iade ettiler ama Paris’e gittiler” diye konuştu.

Londra’da özel Türkiye oturumu

Tüm bu gelişmeler üzerine İKSV, BKM, Pozitif, Biletix gibi sektörün diğer oyuncuları ile bir araya geldiklerini ve 29 Eylül’de Londra’da düzenlenecek IFF bünyesinde (International Festival Forum) “Türkiye’de neler oluyor?” Temalı bir panel dahil ettirmeyi başardıklarını anlatan Abbas, “Derdimizi orada anlatmaya çalışacağız. Tamam sorunlar var. Terör var ama burada hayat durmadı. Zeytinli’deki rock konserine katılım çok iyiydi” dedi.

‘Cep tiyatroları açıyoruz’

Bu sezon 405 bin biletli seyircinin Zorlu PSM’deki etkinlikleri izlediğini, beklentilerinin 480 bin seyirci olmasına karşın bu sonucunda sevindirici olduğunu kaydeden Murat Abbas kültür ve sanata yılda 10 milyon dolar harcadıklarını belirterek “Kâr etme gibi bir şey söz konusu değil bu şartlarda, ayrıca bir de ağır vergi yükümüz var. Bir bileti, örneğin 100 TL’ye satıyorsak, bunu sadece 52 lirası PSM’ye kalıyor. Ortalama 169 TL’den satıyoruz biletleri. Buna karşın Türkiye’de sanata çok ilgi var; özellikle de tiyatroya. Bu yüzden ofis odalarımızı yıkarak cep tiyatrolara dönüştürme kararı aldık. Ayrıca çocuklara yönelik etkinliklerimizi artırıyoruz. Amacımız Türkiye’nin kültür sanat hayatına daha fazla katkıda bulunmak” dedi

 Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.