Şehir Tiyatroları’ndan İhraç Edilen Ragıp Yavuz’a Sanatçılar Girişimi Desteği

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ragip-yavuz-1Darbe girişimi bahanesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndan kovulan Ragıp Yavuz’a Sanatçılar Girişimi’nden destek geldi. Yapılan açıklamada, “Şehir Tiyatroları’nda sanatçı kıyımı yapılmakta, Devlet Tiyatroları siyasi iktidarın cami avlusuna dönüştürülmek istenmektedir” denildi.

Ağustos başında darbe girişimi bahanesiyle yürütülen soruşturma kapsamında açığa alınan sanatçılardan biri olan Ragıp Yavuz hakkında devlet memurluğundan ihraç edilme ve şehir tiyatrolarından kovulma kararı verildi.

Darbe soruşturması adı altında yürütülen tasfiye operasyonu solcu, sosyalist ve muhalif kesimlere yönelmiş, İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçıları da cadı avı kapsamında açığa alınmıştı.

SANATÇILAR GİRİŞİMİ’NDEN YAVUZ’A DESTEK AÇIKLAMASI

İBB Şehir Tiyatroları’ndan kovulan Ragıp Yavuz’a destek veren Sanatçılar Girişimi’nden yapılan çaıklamada şöyle denildi:

“Yurttaşlarımıza ve sanat alanlarının tüm yaratıcılarına çağrı…
Yaşadığımız OHAL sürecinde ülkemizde büyük haksızlıklar, hukuksuzluklar, adaletsizlikler olmaktadır.
Siyasi iktidar kendi irinini kusarken ülkenin onurlu insanlığını hedefine koymuştur.
Sanat kurumlarımızda yaşananlar bunun en açık örneğidir.
21.yüzyıldayız, insanlar düşüncelerinden ötürü cezalandırılmamalı ve ifade özgürlüklerini sonuna kadar kullanabilmelidirler.
Bir ülkenin sanatçıları ve aydınları o ülkenin onurudurlar.
Söyledikleri her söz, yazdıkları her yazı, ürettikleri her sanat ürünü düşman görüldükçe o ülke çürür.
Bugün yaşanan tamda budur.
İBBŞT da sanatçı kıyımı yapılmaktadır.
Devlet Tiyatroları siyasi iktidarın cami avlusuna dönüştürülmek istenmektedir.
Sanat kurumlarımız yetersiz akılların güdümünde hiçlenme eşiğine getirilmiştir.
Şehir Tiyatrolarında 27 sanatçı arkadaşımız gerekçesiz kovulmuş özlük hakları budanmıştır.
Son süreçte, Şehir Tiyatrolalarının kadrolu 3 yönetmeninden biri olan Ragıp Yavuz sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek açılan soruşturma sonucu, sözlü-yazılı savunması dikkate alınmadan kurumdan atılmıştır.
Tıpkı 12 Mart ve 12 Eylül faşist darbe süreçlerinde olduğu gibi tüm hakları ve üretme özgürlüğü gasp edilmiştir.
Kurum yöneticileri susmuştur.
Yapılması gereken şey açıktır; yönetmenine, oyuncularına sahip çıkamayan,sanatçılarının düşünce ve ifade özgürlüğünü ve özlük haklarını savunamayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın Müdürü, Yönetim Kurulu ve Sanat Yönetmeni derhal istifa etmelidirler.
102 yaşındaki bir sanat kurumunun keyfi uygulamalar ve dayatmalarla ayaklar altına alınmasına asla izin verilmemelidir.
Belediye Başkanı sanatçılara kurulan bu pis kumpasın bitirilmesini sağlamalıdır.
Kültür Bakanı görevini yapmalı bu düşmanlık sürecini bir an önce sonlandırmalıdır.
Değerli İstanbul halkı, tiyatro seyircilerimiz ve sanatçı dostlarımız duyarlılıklarını haykırmalı ve Güzellikler Evine, onun yaratıcılarına yapılan bu saldırıyı bir an önce durdurmalıdırlar.”

RAGIP YAVUZ: SANATÇI SON SÖZÜ KARANLIĞA BIRAKMAZ

İBB Şehir Tiyatroları’ndaki görevinden kovulan Ragıp Yavuz da yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“31 Ağustos 2016 tarihi itibariyle, İBB Teftiş ve Yüksek Disiplin Kurullarının, sosyal medyayı kullanarak ‘Şehir Tiyatroları’nı siyasi ve ideolojik çekişme ve çatışmaların odağı haline getirdiğim’ suçlamasıyla açtığı iki soruşturmada verdiğim savunmalar yok sayılarak ve aynı 12 Eylül 1980 askeri faşist cunta döneminde de yaşadığım gibi özlük haklarım gasp edilerek devlet memurluğundan ihraç edilmeme ve bir yönetmeni olmaktan gurur duyduğum Şehir Tiyatroları’ndankovulmama karar verildi!… Hukukuna inanmadığım bir Türkiye’de bu “hukuksal” süreç muhtemelen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar uzayacaktır! 42 yıldır sahnedeyim ve selam verirken bir kez bile yüzüm kızarmadı! Çünkü ne kendimi, ne ekibimi, ne de seyircimi kandırmadım ve kimse de beni kandırmayı başaramadı! Ve hangi koşullarda olursam olayım daha güzel, daha mutlu bir Türkiye için halkların, emeğin ve barışın kardeşliği için inatla ve ‘rağmen’ tiyatro üretmeye devam edeceğim… Bilinsin isterim ki, perdenin ne zaman kapanacağına ancak yönetmen karar verir…

Ve sanatçı son sözü karanlığa bırakmaz…”

Sol Haber Portalı

Paylaş.

Yanıtla