Beyond Successive Exiles … The Wind Take Us Home

Pinterest LinkedIn Tumblr +

a-corner-in-the-world-duenyada-bir-koese-50123Mimesis Haber/Bu yıl ikincisi düzenlenen Dünyada Bir Köşe/A Corner In World festivali yapılan etkinlikle sona erdi. Festivalde Türkiye, Suriye, Irak, Lübnan, Tunus, Ermenistan ve  Romanya’dan farklı konukları ile 1-12 Ekim tarihleri arasında 20 etkinlik gerçekleşti. Festivalin henüz ikincisinin organize edilmesinden ve yeterince duyuru yapılmamasından kaynaklı gerekli ilgiyi görmediği gözlendi.

Festivalin son performansı daha çok metin okuma şeklindeydi. Suriyeli yazar Mohammad Al Attar tarafından kaleme alınan ve Suriyelilerle dayanışma derneğinin sitesinde paylaşılan metin(Beyornd Successıve Exıles…The Wind Take Us Home) festivalin organizatörü ve genel sanat yönetmeni olan Fatih Gençkal’in Mohammad Al Attar ile tanışması sonucu festivale taşınmış. Sultanahmet’te Ahud Efendi Konağı’nda sergilen oyun iki odak şeklinde kurulmuş ve üç(Arapça, İngilizce, Türkçe) dilde sahneleniyor. Ahud Efendi Konağı bir spor salonunun sahneye dönüştürülmüş hali. Bu sahnenin çapraz iki köşesine kurulan odaklar seyirciyi hem ikiye bölüp birbirinden ayırmış hem de paslaşacak şekilde metnin(izleyenlerin duyacağı tonda) okunması aynı havayı soludukları hissiyatını veriyor. Metin, yerlerinden olmuş Suriyelilerin Vatan-Vatansızlık ikilemini, evlerine olan özlemleri, mülteci olma ile gördükleri-görecekleri yeni yerlere olan meraklarını monolog halinde aktarıyor.

Sergileme sonrası yapılan söyleşide yine üç farklı dilde gerçekleşti. Söyleşiye katılanlar metnin neden performans olarak daha teatral sahneye taşınmadığını sordular. Oyuncular oyun yazarının özellikle böyle bir talebenin olduğunu kendilerinin de buna dikkat ettiklerini aktardılar. Ayrıca gelecek festivale mümkünse bu metin üzerine çalışıp daha farklı sahneye taşımayı hedeflediklerini söylediler.

Hüseyin Erdoğdu / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla