Gazeteciler Oturma Eyleminde: Kısılan Barışın Sesiydi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

62479Diyarbakır’da kapatılan TV’lerin çalışanları tarafından başlatılan oturma eylemi ikinci gününde. Gazetecilere siyasetçiler, emek örgütleri, yazarlar gibi çok sayıda kesim ziyaretlerde bulundu. Ziyaretlerde, kapatılan TV ve radyoların yeniden açılması, demokratik bir ortamın sağlanması gerektiği vurgulandı.

Diyarbakır’da Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde (GGC) TV ve radyoların kapatılması, halkın haber alma hakkının engellenmesi ve gazeteciliğe yönelik baskıları protesto etmek amacıyla başlattığı oturma eylemi ikinci gününe girdi. ”Özgür Basın Özgür Toplum” pankartı önünde bir araya gelen gazetecilerin eylemine destek amacıyla Diyarbakır’da görev yapan çok sayıda gazeteci meslektaşlarını yalnız bırakmıyor. 16 kişiyle başlayan oturma eylemi yeni katılımlarla devam ediyor. Gazetecilere toplumun birçok kesiminden destek ve dayanışma ziyaretleri yapılıyor.

‘KARANLIK BİR ORTAMDA UMUT IŞIĞI OLDUNUZ’

Eylemin ikinci gününde gazetecileri HDP Diyarbakır Milletvekilleri Feleknas Uca, Ziya Pir, HDP ve DBP İl örgütü yöneticileri ve üyeleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Barış Anneleri, Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, Kürt Yazarlar Derneği, Kürt PEN, Özgür Gazeteciler Cemiyeti ve Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) yöneticileri ziyaret etti. Kürt Yazarlar Derneği Eş Başkanı Yıldız Çakar yönetim kurulu ile birlikte yaptığı ziyarette, gazetecilerin başlattığı bu eylemin karanlık ortamda umut ışığı olduğunu ve kendilerini desteklediklerini belirtti. Kendisinin 90’lı yıllarda gazetecilik yaptığını, o dönem de de OHAL olduğunu, aynı koşulların bugün de sürdürüldüğünü söyledi. OHAL uygulamalarının muhalif, ses çıkaran topluma yönelik olduğunu ifade eden Çakar, gazetecilere saldırıların da bu kapsamda olduğunu dile getirdi. Bu karanlık ortamın ancak bir arada mücadele ile atlatılabileceğini kaydeden Çakar, ”Gazetecilerin bu dönemde başlattığı bu onurlu eylem vesilesiyle tüm kesimlere bir arada bu karanlık ortamdan çıkmak için mücadeleye çağırıyorum” diye konuştu.

‘BU EYLEM KAMUOYUNA ÖRNEK OLMALIDIR’

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu emekçilerden oluşan bir heyetle gazetecileri ziyaret etti. Burada platform adına konuşan Doğan Hatun, “Bizler artık yaptığımız açıklamalarda sizleri göremiyoruz. Ama inatla haber vermeyi sürdürüyorsunuz. Bu hepimiz için bir gösterge olmalıdır, örnek olmalıdır. Her şeye rağmen habercilikte ısrar eden gazetecileri görmek biz emek ve demokrasi mücadelesi verenleri de heyecanlandırmıştır. Hem sizlere hem emekçilere yönelik saldırılar birbirinden ayrı değildir. Mücadelemizin ortak olduğunu ve sizlerin yanınızda olacağımızı belirtiyoruz, kamuoyunu da sizlerle dayanışma göstermesi konusunda çağrı yapıyoruz” diye konuştu.

‘TV’LERİN YENİDEN AÇILMASI BARIŞA ZEMİN HAZIRLAYABİLİR’

Bölgede yakınlarını kaybeden ve barış için çaba gösteren Barış Anneleri barışı simgeleyen beyaz başörtüleri ile kalabalık bir heyet olarak gazetecileri ziyaret etti. Anneler adına Havva Kıran, yaşanan durumu anneler olarak savaşın büyütülmesi çabası olarak gördüklerini, bu durumu kabul etmediklerini, barış için adımların atılması gerektiğini söyledi. TV’lerin yeniden açılması barışa giden bir ortama da zemin hazırlayabileceğini belirterek hükümete çağrıda bulundu. Kıran, “Buradaki bütün gazeteciler bizim yaralarımızı bilir. Bu yaramıza rağmen barış mücadelemizin de tanığıdır. Gazete ve TV’lerin kapatılmasıyla bizim barış sesimizin de kısılması istendi. Biz barış isteğimizi bir kez daha sizin aracılığınızla iletiyoruz, yanınızdayız” diye konuştu.

Gazeteciler de üç günlük oturma eylemini yarın akşam yapacakları basın toplantısıyla sonlandıracaklarını ancak, demokratik eylemlerini ve tepkilerini devam ettireceklerini dile getirdi.

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla