Sergi Basıldı, Polis Gelmedi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

wewe[Cumhuriyet gazetesinden Ezgi Atabilen’in haberini paylaşıyoruz.]

İstanbul’un Tophane semti yine bir sergi baskınına sahne oldu. Tomtom Mahallesi’nde bulunan Çukurbostan Sokak’ta açılan “Kuytu” adlı serginin saat 21.00’daki açılışı, mahalle sakinlerinin olay çıkarması sonucu bitirildi. 21 kadın sanatçının eserlerini aynı sergide buluşturan “Kuytu”da eseri bulunan Vardal Caniş olayı şöyle anlattı:

Tophane’de 21 kadın sanatçının eserlerinin bulunduğu “Kuytu” adlı serginin açılışı, “kızlı erkekli kalabalıktan ve alkol alınmasından rahatsız olan” mahalleli tarafından basıldı. Bir sanatçının babasına fiziksel şiddet teşebbüsünde bulunuldu, davetliler galeriye sığındı.

“Açılışa beklediğimizden çok insan geldi, kalabalıktı. Sigara içip sohbet etmek isteyenler mekânın kapısının önünde bekleşiyorlardı. Kızlı erkekli kalabalıktan ve alkol alınmasından rahatsız olan mahalleliden bir geniş aile, dedesi, anneannesi, anne, babası ve çocuklarıyla mekânın önüne gelip insanlara bağırmaya başladı. Sanatçılardan birinin babasına fiziksel şiddet uygulamak istediler. Sergi alanına doluştuğumuz halde olay bitmediği için sergiyi kapatmak zorunda kaldık.”

Vardal Caniş, Tophane’de daha evvel yaşanan sergi baskınları ve kavga haberlerine aşina oldukları için, olay karşısında şaşırmadıklarını, zaten hep tansiyonu düşürmek üzere çalıştıkları için çok da büyük bir arbede yaşanmadığını söylüyor. Onları asıl tedirgin eden, sergi alanına doluştuktan sonra aradıkları polisin telefonda “koşullar gereği dağılmalarının daha uygun olacağı”nı söylemesi ve çağrıldığı halde olay yerine hiç gelmemesi. Caniş, şöyle anlatıyor hislerini: “Hem gelmediler, hem de dağılmamızın daha uygun olacağını söylediler. Polisin müdahalesi olmayacağını anlayınca sergiyi kapatmak durumunda kaldık. Bize zarar verilmesin diye koruyacak kimsenin, bir kurumun olmaması daha tedirgin edici.”

Cumhuriyet

Paylaş.

Yanıtla