Sırada Ne Var?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

sansurBu hafta arka arkaya gelen haberler hem kültür sanat alanına hem de medyaya yönelik iktidar müdahalesinin hızlanarak artacağına işaret ediyor:

Türkiye’nin kültür ve sanatı teşvik etmek amacıyla kurulan Yaratıcı Avrupa Programı’nda (Creative Europe) bundan böyle yer almayacağı duyuruldu. Gerekçe açıklanmadı. Anlaşmaya göre Türkiye, Avrupa genelindeki kültür, sanat, film, çeviri ve bilgisayar oyunları alanında hibe desteği sağlamak amacıyla kullanılan 1.46 milyar avroluk bütçeden pay alacaktı. Ancak Türkiye’nin aldığı karar sebebiyle Türkiye’deki kültür sanat faaliyetlerine ilişkin projeler bu destekten mahrum kalacak.

Aynı gün TÜRKSAT,  Jiyan TV, Zarok TV, Hayatın Sesi TV, TV 10 ve Van TV dahil çok sayıda kanalın yayınını gerekçe göstermeden durdurdu. Yetmedi Eutelsat Med Nuçe’nin yayınlarını durdurma talimatı verdi. Kapatılan İMC TV’nin Periscope yayınları dahi engellendi.

Ertesi gün, Batman Belediyesi’ne bağlı Şehir Tiyatrosu Müdürlüğü, belediyeye atanan kayyum sonrası kapatıldı. Üç yılda 15’i aşkın oyun sergileyen Şehit Tiyatrosu bünyesinde, 8 tiyatro oyuncusu bulunuyordu. Tiyatro kapatıldığı için yeni dönemde Kürtçe sahnelenecek olan Moliere’nin Tartufe, Kurşun Askerin Utancı ve Melaye Cizîrî oyunları oynanamayacak.

Ayrıca İstanbul Şehir Tiyatroları bir basın toplantısıyla yeni sezon repertuarını açıkladı. Kurum 6’sı yeni 12 oyunla perdelerini açacak. Fakat geçen sezondan 14 oyuncu yeni sezonda yer almayacak. Hatırlatalım, daha önce 25 kişi atılmıştı. Bunlardan 11’i itirazlar sonrası kuruma geri döndü. Konu Uluslar arası Aktörler Federasyonu’na da yansıdı. Federasyon belediyeyi işinden olanları geri almaya ve taşeron sanatçı çalıştırmamaya çağırdı.

Yeni sezonda daha neler göreceğiz? “Olağanüstü” bir dönemden geçiyoruz. Hiç şüphesiz medyaya, kültür ve sanata yönelik hoyratça saldırılar sanat üreticilerini kendi kabuklarına çekilmeye zorluyor. Fakat tam da bu dönemde tam da aksini yapmanın sırası değil mi? Dayanışma ve mücadelenin kültür sanatın asli unsuru haline geldiği bir dönem pek çok şeyi değiştirecektir.

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla