Dernekleri Kapatılan Sanatçılar: Bundan Sonra Sanat Sokaktadır

Pinterest LinkedIn Tumblr +

sokak sanattadırDiyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan ve 13 yıldır faaliyet yürüten Dicle Fırat Kültür Sanat Derneği’nin kapatılmasına tepkiler büyüyor. Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) öncülüğünde, Cegerxwin Gençlik ve Kültür Sanat Merkezi Tiyatro Salonu’nda konuya ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Dicle Fırat öğrencileri ve çalışanları, Cegerxwin Gençlik ve Kültür Sanat Merkezi öğrencileri, sanatçı Bülent Turan ile çok sayıda kültür sanat çalışanı katıldı.

MKM adına konuşan Ferhat Tutşi, muhalif olan hiçbir sese tahammül kalmadığını ve yok etmenin son derece meşrulaştırıldığını belirterek, “Başta Kürt halkı olmak üzere aydın, yazar, demokratik ve sosyalist tüm kesimlere soykırım dayatılmaktadır. Temel hakları ve özgürlükler mücadelesi yürüten kurumların kapatılması ‘Türkiye hiç bir dönemde bu kadar özgür olmamıştır’ diye nitelendiren Erdoğan kendi faşizm ve tek adam olma arzusu karşısında duran her şeyi özgürlük olarak kabul ettirmeye çalışmaktadır” diye belirtti.

“Bizler Kürt halkının sanatçıları olarak bu kültürel, siyasal ve fiziksel soykırım karşısında asla siz çökmeyeceğiz” diyen Ferhat, kurumların 90’lı yıllarda defalarca kapatıldığını hatırlattı. O günlerden bu yana baskılara tepkilerin mücadeleyi büyütmek olduğuna vurgu yapan Ferhat şunları söyledi: “AKP iktidarı bilmelidir ki mühürledikleri yalnızca mekanlardır. Bu mekanları yaşamsal kılan mücadele ruhumuzdur. Bu ruha mühür vuramayacaklardır. Artık tüm sokak, cadde ve mahallelerde ruhumuz dolaşacaktır. Bugünden sonra da bu ruh gün be gün büyüyecektir. Nasıl ki bu ruh Halil Dağları, Hevieri, Saryaları, İslam ve Ferideleri yarattıysa dönemimizin kolektif inşacı sanatını da yaratacaktır. Bu ruhu büyütme ve birer anlam savaşçısı olma sözünü bir kez daha bu kutsal yolda şehit düşmüş yoldaşlarımıza ve halkımıza veriyoruz.”

Açıklamanın ardından “Kahrolsun faşizm”, “Berxwedan jiyan e” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

Sloganların ardından açıklamayı alkışlarla bitiren kitle Cegerxwin Kültür Sanat Merkezi’nin bahçesine inerek burada ilk sokak çalışmalarını başlattı. Folklor ekibi bahçede prova alarak “bundan sonra sanat sokaktadır” mesajını verdi.

turnusol.biz

Paylaş.

Yanıtla