İBBŞT Çocuk Eğitim Birimi Mezuniyet Oyunu Özel Gösterimlerle Seyirciyle Buluşacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

CEB-afis

Mimesis Haber / İBB Şehir Tiyatroları Çocuk Eğitim Birimi 2016 mezuniyet oyunu olan “Öteki Beriki İlerisi Gerisi’’ isimli oyun 2016-2017 sezonu boyunca, repertuar oyunlarının yanı sıra özel gösterimler yaparak, İBB Şehir Tiyatroları oyun programında yer alacak.

Yonca İnal’ın yazdığı Okan Patırer’in yönettiği ‘’Öteki Beriki İlerisi Gerisi’’, Genel Sanat Yönetmenliği’nin kararı ve özel desteği ile 27 Kasım’dan itibaren Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde periyodik olarak seyircisiyle buluşacak. 27 Kasım Pazar günü, saat 16:00’da Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde ilk özel gösterim gerçekleşecek.

Birim tarihinde, sezon içinde sahnelenecek ilk mezuniyet oyunu olma özelliğini taşıyan oyun; çocukların gözünden yetişkinlere sesleniyor. Oyunun konusu otistik bir öğrenci üzerinden birbirimizi “öteki” olarak görmememiz ve temelde günümüz yeni nesil anne ve babalarının da bir yandan eleştirilmesi üzerine kurulu.

Herkes en az ‘1’ farkla doğar.
……………..
Ama hepimiz tek, eşsiz, biricik ve kendi içinde mükemmel değil miyiz?
Biliyor musunuz ‘ mutlak güzellik’te olan tek bir organı vardır insanoğlunun; GÖZ.
Dikkat ediniz herkesin gözü güzeldir. Rengi, şekli fark etmez.
Güzel olmayan göz yoktur. Zira içinde bakışımız gizlidir. İnsan olma şeklimiz.
Şimdi bırakın lütfen etiketlerinizi. Arayın bulun içinizdeki ışığı ve o gözle izleyin bizi.
Bu hikaye ötekini, berikini, ilerisini, gerisini anlattığımız bir fark ediş hikayesidir.
Ve ancak etiketsiz bir gözle görünebilir.
Unutarak büyüyoruz. Hayat bizi etiketler; öteki beriki haline getirir, ilerisi için hazırlarken geride bıraktığımız çocukluğumuz ” kendini” korumaya çalışır aslında. “Öteki Beriki, İlerisi, Gerisi” çocuğun gözüyle, yetişkinlere seslenen bir oyun.

“Neresine sığacağım ben bu dünyanın”,
“Hayat bazen bizi kendiliğinden öteki yapar”,
“Dönüşebiliriz ama değiştirilemeyiz”,
“Ma- Me- Mi- Mu”,
“Diğerine bakmak”,
“Sıra dışı düşünceler; Gölge”,
“Güneşin çocukları” ve
“Kapılar” isimli 8 epizod, 36 çocuğun sahne üzerinden, “farklılıklarımızla yaşamayı öğrenebilir miyiz?” sorusuna aradıkları cevapları, önermeleri ve göndermeleri seyre açan bir fark ediş hikâyesi.

Yazan : Yonca İnal
Yöneten : Okan Patırer
Dramaturg : Sinem Özlek
Kostüm Tasarımı : Aslıhan Pekün
Müzik : Uskan Çelebi
Işık Tasarımı : Murat Selçuk
Efekt Tasarımı : Hamza Değirmenci
Orkestra : Pacem Musica
Koreografi : Hamit Erentürk

Oyuncular: Ada Demirer, Ada Özdemir, Alisa Çoban, Ata Sümerol, Ateş Karabağ, Arda Tıkız, Ali Çınar Baktıaya, Azra Duru Yılmaz, Berk Tozkoparan, Berra Çimenlioğlu, Beyza Kelebek, Buse Şükri, Ceyda Çelik, Defne Atlı, Defne Yaz Köprülü, Derin Cenberoğlu, Derya Köftecioğlu, Dilara Göktürk, Efe Çelebi, Efe Müftüoğlu, Elfin Tekcan, Elif Sevinç, Emre Durak, Eren Mehmet Kurgun, Hale Akarsu, Ilgın Demirkan, Irmak Koncal, Işık Zeynep Çakır, N. Kerem Dalyan, Nurperi Nurdan, Melisa Talya Konya, Sevgi Sena Müderrisoğlu, Şeval Şimal Kaçur, Talia Türkmenoğlu, Yiğit Ali Uslu, Yasemin Kayabay, Zeynep Ballıkaya ve Zeynep Eriş rol alıyor.

Detaylı Bilgi İçin:

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI MÜDÜRLÜĞÜ
Basın ve Halkla İlişkiler – 0212 455 39 34 – 0212 455 39 35
e-mail: basin.yayin@ibb.gov.tr web: www.ibst.gov.tr
https://www.facebook.com/sehrintiyatrosu
https://twitter.com/sehir_tiyatrosu

ÇOCUK TİYATROSU EĞİTİM BİRİMİ HAKKINDA 

İBB Şehir Tiyatroları’nın çok önemsediği ‘Çocuk Tiyatrosu’ ilk kez 1934 yılında Muhsin Ertuğrul’un direktifleriyle kurulmuştur. 1950 yılından itibaren Ferih Egemen’in “Çocuk oyunlarında, çocuk rollerini çocukların oynaması gerekir” yaklaşımıyla da bugüne uzanan zincirin ilk halkası atılmış ve bu yaklaşım doğrultusunda ‘Çocuk Korosu’ kurulmuştur.

Böylece dans eğitimi de verilmeye; aldığı eğitimle, pratik çalışmalarla daha sonraki sezonlarda oynanacak oyunlara, müzikallere çocuk-genç oyuncular yetiştirilmeye başlanmıştır.

Bugünün pek çok değerli sanatçısının, o çocuk korosundan ve eğitiminden yetiştiğini biliyoruz.

Bir süre ara verilen eğitim çalışmaları 1985-1986 tiyatro sezonunda geleceğin tiyatro seyircisini, geleceğin oyuncularını yetiştirmenin yanı sıra kendini düzgün ve doğru ifade etmeyi bilen, soran sorgulayan, çağdaş çocuklar yetiştirmek amacıyla ve daha güçlü olarak ‘Çocuk Tiyatro Birimi’ adı altında yeniden kurulmuştur.

Yıllar içerisinde Neş’e Erçetin Atakan’ın önderliğindeki bir ekiple artık ismi ‘Çocuk-Genç Eğitim Birimi’ne dönüşen birim, eğitim programını daha da geliştirerek programına Sahne Eğitimi, Müzik, Yaratıcı Drama, Hareket-Dans, Konuşma Eğitimi, Dekor, Kostüm dersleriyle devam etmiştir. Daha sonra Psikolog Çiğdem Aydın’ın oluşturduğu Sosyal Beceri dersi öğrenci-eğitmen-aile arasındaki üçgende önemli bir ihtiyaca cevap vermektedir.

Neşe’ Erçetin Atakan’ın bu alanda yaptığı son derece önemli çalışmalar, ürettiği projeler, oyunlar, ÇEB’nin kurumsallaşması, çocuklara sanatın, tiyatronun sevdirilmesi, çocuk oyuncuların yetişmesi ve hatta ileriki yaşlarda bu mesleği seçmek isteyen çocuklar için bir temel oluşturulması açısından yeni bir mihenk taşı olmuştur.

Neş’e Erçetin Atakan’ın ardından; Betül Kızılok Bavli, sonrasında Hasibe Eren’in kıymetli çabalarıyla yeni öğrenciler yetiştirmeye devam eden birim, son 6 yıldır Yonca İnal’ın liderliğinde çalışmalarını sürdürmektedir.

2010-2012 Öğrenim yılında  Yonca İnal’ın yazıp Gökhan Eğilmezbaş’ın yönettiği İstanbul’da Çocuk Olmak

2012-2014 Öğrenim yılında Yonca İnal’ın yazıp Gökhan Eğilmezbaş ile birlikte yönettiği Çocuk Olmak Çocuk Kalmak

2014-2016 Öğrenim yılında Yonca İnalın yazıp Okan Patırer’ in yönettiği Öteki Beriki İleri Gerisi isimli oyunlarla İBB Şehir Tiyatroları’nın geleneksel çocuk şenliği programlarına da giren ÇEB mezuniyet oyunları, geleneğin seyirciyle buluşmasını da sağlayarak önemli bir rol üstlenmiştir.

2016- 2017 sezonu boyunca ” Öteki Beriki İlerisi Gerisi ” oyunuyla özel gösterimler yapmaya devam edecek olan Çocuk Eğitim Birimi; oyunun konusu itibariyle de mümkün olduğunca çok aileye, eğitimciye, çocuğa, seyirciye ulaşmayı hedeflemektedir.

2016-2018 öğretim yılına Ekim Ayı’nda yapılacak sınav sonucunun ardından Kasım Ayı’nda başlayacak olan birim;

Sahne-Oyunculuk
Dramaturgi
Diksiyon
Sosyal Beceri
Dans
Şan
Doğaçlama 1 –  Oyunculuğa Giriş 1
Doğaçlama 2 –  Ses, Beden, Hareket
Tasarım
Müzik
Müzik-Oyun Kurmaca
Olmak ile Oynamak arasındaki “O” Çizgi başlıklı dersler ile eğitim programını sürdürecektir.

Paylaş.

Yanıtla