Samsun Gazi Sahnesi Kapatılma Tehdidi Altında

Pinterest LinkedIn Tumblr +

30-7Samsun İlkadım Belediyesi, Samsun Gazi Sahnesi’ni kar etmediği gerekçesiyle kapatma kararı aldı. 1997 yılında Gazi Belediyesi Başkanı Vedat Yılmaz tarafından açılan sahne, Gazi Belediyesi’nin İlkadım Belediyesi ile birleşmesinden sonraki süreçte de kapatılma ihtimaliyle karşı karşıya kalmıştı. Lakin  Samsun’daki tiyatro sanatçılarının çabasıyla dönemin belediye başkanı olan Necattin Demirtaş ikna edilmiş ve sahne hizmet vermeye devam etmişti. Hatta 2013 yılında yeniden düzenlenmiş ve Dünya Tiyatrolar  Gününde  açılışı yapılmıştı.

Gazi Sahnesi’nin kapatılma gerekçesi daha önce de öne sürüldüğü üzere kar etmiyor olması. Kira ve bakım bedelleri düşünüldüğünde, masrafını karşılamıyormuş. Her ne kadar tiyatro sanatçıları belediye ile görüşecek olsa da muhtemelen bu yıl yirmi yıllık Gazi Sahnesi kapanacak gibi gözüküyor.

Samsun’da doğmuş büyümüş, ailesinde, çevresinde tiyatroya gönül ve emek vermiş insanlar bulunan biri olarak açıkcası çok üzgünüm. İlk olarak Gazi Sahnesi yalnızca bir sahne değil, etrafındaki kafeleri, müzik evleri ve sanat merkezleriyle sehirdeki önemli noktalardan biri artık. Ayrıca haftada 7 gün dolu olan, birçok organizasyonun yapıldığı, yerel tiyatroların ya da diğer kurumların kira bedelini ödemek şartıyla kullandığı bir sahneden bahsediyoruz. Ne kadar zarar etmiş olabilirsiniz? Ayrıca kültür hizmeti verilirken kar amacı güdülür mü? İnanın bizim dostlarımız tiyatro yaparken pek kar amacı gütmedi ve hala da gütmüyor. İsterseniz zarar etmek ne demek bir gün onlar size anlatsın. Belki durumu daha iyi kavrarsınız.

İkinci olarak farkında değiller lakin şehrin kültürel hafızasına zarar veriyorlar.  Örneğin Samsun’da genç kuşaktan kim  Oda Tiyatrosu’nu hatırlıyor? Hani şu -bir zamanlar- Gazi Müzesi’nin ilk katında olan o eski Oda Tiyatrosu’nu. Muhtemelen kimse. Müze restore edildikten sonra bir ara konferans salonuna dönüştürülmüş, şimdi ne halde bilmiyorum. Muhtemelen artik yok ve hatta  arşivi bile ortada yok. Sanki hiç olmamış gibi! Gazi Sahnesi’nin de kaderi bu olmamalı.  Tarihe, kültüre sahip çıkmak, diktiğiniz anlamsız dev amazon kadını heykeliyle ve  o yapay amazon köyüyle olmuyor ne yazık ki. Keşke olsa, keşke tek eksiğimiz amazonlar olsa. Ama değil. Oraya varana kadar sahip çıkmanız gereken çok şey var Samsun’da.

Uzun lafın kısası bir kez olsun işleri zorlaştırmayın. Zaten insanlar  olumsuzluklara ve zorluklara rağmen sanat yapmaya çalışıyorlar.  Bırakın şehrin merkezinde, çok amaçlı olmayan 🙂 bir sahnemiz olsun. Bırakın bizim etrafında büyüdüğümüz, oyun izlediğimiz sahnelerde bizim çocuklarımız da oyun izlesinler. Şehre dair, sanata dair gelecek kuşaklarla bir ortaklığımız olsun.

Yeşilgazete

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.