“Ritim Atölyesi” Ankara TAKSAV Festivali’ndeydi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

taksMimesis Haber / Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu üyesi sanatçılar tarafından hazırlanan “Ritim Atölyesi” (*) 21. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali kapsamında 28 Kasım Pazartesi günü Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim Tiyatro Salonu’nda gerçekleşti. Sahne sanatları alanında çalışanlara yönelik olarak hazırlanan atölye, katılımcılara temel ve giriş niteliğinde bir ritim bilgisi kazandırmayı ve sahne çalışmalarında sezginin ötesine geçebilen fiziksel bir ritim duygusunun teşvik edilmesini hedefliyor.

Sunum ve pratik çalışmanın bir günle sınırlı olduğu tanıtıcı nitelikteki atölye vuruş, tempo, subdivision (alt bölümleme), vurgu, senkop ve poliritim gibi temel ritim kavramlarının örneklerle açıklandığı bir sunumla başladı.

Sunumun ardından pratik çalışma bölümüne geçildi. Bu bölümde ise sunumda tanıtılan kavramlar fiziksel egzersizlerle örneklendi ve ritmin oyunculuk ve sahneleme çalışmalarındaki kullanımı üzerinde duruldu.

taksa

Atölyede, Hacettepe Üniversitesi Tiyatro Topluluğu’ndan öğrenciler, müzik öğretmenleri, yaratıcı drama eğitmenliği üzerine çalışan bir grup, TAKSAV festivali konuğu Gürcistanlı Experimental Theatre Everywhere/Çal Deneysel Tiyatrosu oyuncularından oluşan toplam 16 kişilik bir katılımcı grubu yer aldı.

Atölyenin ardından yapılan kısa değerlendirmede Hacettepe Üniversitesi Tiyatro Topluluğu’ndan öğrenciler çalışmalarında ritim konusuna şimdiye dek yer vermediklerini, atölyenin ardından çalışma içeriklerini tekrar gözden geçirmek isteyeceklerini belirttiler. Atölyeye katılan müzik öğretmenleri, atölyenin temel müzik bilgisi anlamında oldukça değerli olduğunu ve atölye içeriğini öğrencileri ile paylaşmak istediklerini ifade ettiler. Yaratıcı drama konusunda çalışma yürüten katılımcılar ise ritim üzerine çalışmanın drama yöntemlerine de katkı sağlayabileceğini eklediler.

tak

TAKSAV Tiyatro Festivali’nin ardından Atölye, 2-3 Aralik’ta Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü ve Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nın katılımı ile Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. 20 ve 24 Aralık’ta ise İstanbul Fen Oyuncuları’nın katılımı ile İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleşecek.

http://www.ankaratiyatrofestivali.org/?p=7361

(*):  İlk olarak Haziran ayında İstanbul Amatör Tiyatro Günleri’ni organize eden gruplarla gerçekleştirilen atölyenin hazırlığı ve yürütücülüğü Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’ndan Banu Açıkdeniz, Beril Sarıaltun, Elif Karaman, Özgür Eren ve Zilan Kaki tarafından gerçekleştirilmiştir. Atölyenin danışmanlığını ise Ömer Faruk Kurhan üstlenmiştir.

İATG Ritim Atölyesi Değerlendirme Raporu: http://www.bgst.org/uygulama/iatg-2016-ritim-atolyesi-degerlendirme-raporu

Paylaş.

Yanıtla